CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ez aztán a pimaszság

2016. április 26. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kisbiro-kicsi_10.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat közpénzből megjelentetett, Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért fértek bele és miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó április 21-én megjelent 8. számából:

Ismét a sikerpropaganda! Most négy oldal(!) az újabb hatalmas harci sikernek, a csepeli Napközis Tábor visszaszerzésének. Így a mindössze 8 oldalas „AKTUÁLIS” rovatban megint nem jutott hely a csepelieket foglalkoztató témákra. Például:

> a lap vezetőjét még mindig nem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem maradt hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának növekvő lakossági elutasítására, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére;

> Szentesi lapigazgató úr, immár 14. hete nem közli, saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben

az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire;

> az utóbbi három számban már meg sem szólaló lapigazgató úrnak nincs válasza arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; honnan veszi Németh Szilárd az oktatással kapcsolatos adatait; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogy egyáltalán lezárták-e már és ha igen, akkor miként fejezték be Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügyét?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Újra a csepelieké a napközis tábor

Az elmúlt napokban visszavásárolt csepeli Napközis Tábor témájával foglalkozik Borbély Lénárd polgármester házi szerzője, Takó Szabolcs. Az írás több megállapításával kell vitatkoznunk. Vegyük sorba:

> „Tíz évvel ezelőtt végül eladták…”. A pontos dátum: 2007. április 26.

> „Fidesz-KDNP városvezetés most visszaveszi a 14 ezer négyzetméteres területet,…” A Napközis Tábor valódi területe 10.210 négyzetméter, a vele akkor egyesített telek 3.557 négyzetméter volt. Az összesen 13.767 négyzetméteres „Új ingatlant”, tehát nem a címben megjelölt Napközis Tábort vásárolta most vissza az önkormányzat.

> „2007-ben a kerület legzöldebb részét, a csepeli Kis-Duna partot nézte ki magának egy impozáns lakópark felhúzásához az izraeli befektetők által tulajdonolt Ibiza Kft.” Ezzel szemben tény, hogy az Ibiza Kft. egy, a tulajdonos Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. által, 2005-ben meghirdetett pályázaton indult el a Csepeli Strand feletti terület megszerzése érdekében, s 2006 januárjában nyerte meg a pályázatot.

> „…a cég a ma 130 millió forint valós értékűre becsült telket…”  A valóság pedig a következő: A cég tulajdonába került 15.760 négyzetméteres telek akkori hivatalosan felbecsült értéke 394 millió forint + ÁFA.  Az, hogy ma csak „130 millió forint valós értékűre” lett becsülve, a csepeli ingatlanok leértékelődését is bizonyítja, amiért 2010 óta, azaz hat éve, a jelenlegi vezetés is felelős. Az pedig, hogy a cég „állítólag rendkívül gyanús és tisztázatlan körülmények között szerezte meg” a telket, az egyrészt bizonyíték nélküli állítás, másrészt az akkori tulajdonossal, tulajdonosokkal tisztázandó újságírói feladat lett volna.

> Az önkormányzat tudomást szerezve a főváros cége tulajdonában lévő ingatlan eladásáról, „telekcserét ajánlott fel az Ibizának. A cserével a strandhoz tartozó telek a csepeli önkormányzathoz került, az Ibiza pedig két másik, addig önkormányzati tulajdonú telket kapott cserébe. A két új telek egyike szintén a Kis-Duna parton volt, a másik pedig a szocialisták által bezárt Görgey Artúr Általános Iskola épülete lett.” Szerzőnk nem ismeri a tényeket! A „telekcsere” része valójában három önkormányzati ingatlan volt: a Hollandi úton a Napközis Tábor (10.210 m2), valamint a Hollandi úton egy „kivett beépítetlen terület”, (3.557 m2-es, 205803 hrsz.), valamint a Csikó sétányi Görgey iskola. A Görgey telekcserébe való „bevonására” azért volt szükség, mert a Hollandi úti két, önkormányzat által, a szerződés létrejötte érdekében, egyesített ingatlan értéke (344.175.000.- Ft + ÁFA) nem érte el az Ibiza tulajdonába került értéket (394.000.000.- Ft + ÁFA). Az általános iskola értéke 298.780.000.-Ft + ÁFA nagyságban lett felbecsülve. A telekcsere „eredményeként” önkormányzati tulajdonba került az Ibiza által megvett, 15.760 m2-es, akkor közel 400 milliós értékű telek, majd az Ibiza átutalt az önkormányzatnak még 248.955.000.- Ft + ÁFA összeget. Igaz, a csere következménye lett a Napközis Tábor és a mellette lévő telek „beáldozása” is. A tábor „elkótyavetyélése” azonban nem igaz, ugyanis az önkormányzat összvagyona (ingatlanérték+pénzbeli vagyon) a csere eredményeképpen nem változott, sőt az önkormányzat értékesebb vagyon elemet, a strand melletti területet szerzett meg, amelynek értéke a későbbiekben, egy más felfogású városfejlesztési koncepció megvalósítása eredményeként még növekedhet is.

> A cikk elhallgatja, hogy a csere lebonyolítása előtti időszakában hozott rendeletet a Fővárosi Közgyűlés (amelynek Horváth Gyula mellett Németh Szilárd is tagja volt!) arról, hogy „a Budapesthez tartozó szigeteken nem engedte meg a Duna-parton a lakóház építését, kivéve Csepelt”! A Fidesz által szervezett tüntetések, akciók eredményeképpen, később a Fővárosi Tervtanács már valóban „nem javasolta a lakópark megvalósítását”.

> A legutóbbi számban közölt cikkhez hasonlóan Takó úr most is elhallgatja, hogy az akkori  Hollandi úti beruházási tervek elleni fideszes tiltakozó akciók ellenére, most sportcsarnokot és szálláshellyel, parkolókkal ellátott vendéglátó-ipari egységet hoznak létre a Kis-Duna parton. A luxus vendégház megvalósulása eredményeként megnövekvő forgalom ugyanolyan „elviselhetetlen terhet” jelenthet az ott élők számára. Az „akkor még az agglomeráció forgalmát lebonyolító Hollandi útra” mondatrész meg értelmezhetetlen, hiszen a Hollandi út azóta is az agglomerációhoz tartozó szigetszentmiklósiak forgalmát „bonyolítja”. A korábbi tiltakozók egyébként most annak ellenére hallgatnak, hogy Németh Szilárd már 2010-es megválasztását követően, az alakuló képviselő-testületi ülésen határozati javaslatot szavaztatott meg: ezen a területen „kizárólag közcélú, intézmény és zöldterületi fejlesztést engedélyező helyi rendeletet alkotnak meg.” A civilszervezet mai vezetője arra sem emlékszik, hogy a tiltakozásukat szervező akkori elődjét 2010 után az önkormányzat osztályvezetőjévé nevezték ki.

> A 2013. január 1-jével megszűnt „elvi építési engedély” semmilyen építési tevékenység végzésére nem jogosított fel (193/2009. /IX.15./ Korm.rend. 25.§. (1) bek.). A Csepeli  Önkormányzat hatóságai a 2010-es önkormányzati választásokig semmilyen építési engedélyt nem adtak ki az Ibiza Kft. részére, tehát a cég valójában nem tudta volna megkezdeni az építkezést.

A kétoldalas írás többi részében csúsztatásokkal, bizonyítékok nélküli állításokkal találkoztunk. Annak eldöntését pedig, hogy „Győztek a csepeliek”, mi inkábba az utókorra bíznánk. Már csak azért is, mert a győzelmet hirdető fideszesek már most megszegték korábbi ígéretüket.

Fenti véleményünkhöz felhasználtuk a

http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2009/0416/78-09mellekletek.pdf

http://www.csepptv.hu/ujsag/2007/24.2007.06.22.pdf

http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2009/2009.04.16.kt.jkv.pdf

linkeken olvasható dokumentumokat, továbbá a korábban megjelent írásainkat:

Csepeliek! Királymajoriak! Erről álmodtatok? (csepeliek.blog.hu, 2015.03.04.);

Titkolózás, sikerpropaganda, sárdobálás csepeli közpénzen (csepeliek.bolg.hu, 2016.04.12.)

2) A cikk címe: Elutasították Szabó Szabolcs etikai panaszát

Megdöbbentő! A CSH, amely véleményünk szerint Csepelen leginkább szervilizmusáról vált hírhedtté, amely alig ad teret Szabó Szabolcsnak, Csepel megválasztott képviselőjének, sőt vele szemben a Csepelen megbukott, a parlamentbe csak a Fidesz-listán, vigaszágon bejutott Németh Szilárdot népszerűsíti, elhallgatja a csepeli képviselő-testület ellenzéki tagjai véleményét, a civilek megmozdulásait, nem közli a baloldali pártok rendezvényeit, állásfoglalásait, most Szabó Szabolcstól várja: tartsa tiszteletben a sajtó szabadságát, az újságírói függetlenséget. Bravó! Ez aztán a pimaszság.

3) A cikk címe: Megszűnt a vasárnapi pihenőnap

Most az a Fidesz-sajtó feladata, hogy a vasárnapi nyitva tartás ügyének elvesztése, a boltok vasárnapi újra megnyitása  után a bezárást baloldali értéknek tüntesse fel, lejárassa a bezárás ellen sikeresen kampányoló baloldali pártokat, vezető személyiségeit. A CSH is ezt teszi, véletlenül sem adva lehetőséget a megvádoltaknak, hogy reagáljanak vádjaikra. Az előző oldalon meg Szabó Szabolcstól kérik számon a sajtószabadság tiszteletben tartását!

***

megafonos-3.PNGA kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 455 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

További elhallgatott, kimaradt témák, események:

Április:

Az MSZP kérdését hitelesítette a Kúria, a vasárnapi nyitva tartás ügyében.

Fogadóórát tartott Hudák János, a PM országgyűlési képviselője, a Kék Általános Iskolában.

Véradás volt Csepelen, a Csepeli Plázában.

Súlyos üzemi baleset volt Csepelen, présbe szorult egy férfi keze az egyik csepeli üzemben.

  1. Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője az ATV-ben nyilatkozott: választási csalást követett el a Fidesz.

A Csepel – Zalaegerszeg  NBIII-as labdarúgó mérkőzésen a vendégcsapat 0-4-es győzelmet aratott.

Két személygépkocsi ütközött össze a csepeli Szabadkikötőnél a Weiss Manfréd úton. A tűzoltók és a mentők segítségével hárították el a forgalmi akadályt.

  1. Az első ember az űrben. Jurij Gagarin 55 éve végrehajtotta világtörténelmi űrrepülését, 108 perc után tért vissza a Földre.

   13.

Előzetes tájékoztatás nélkül megkezdődött a II. Rákóczi Ferenc úton lévő volt zálogház épületének bontása, amely miatt arrébb helyezték az épület előtti buszmegállót.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott az országban a PDSZ. A pedagógusok közül 25 ezren csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz.

A csepeli szocialisták a csepeli piacnál kezdték el az aláírások gyűjtését, a vasárnapi nyitva tartás három évi fenntartása ügyében.

Vasárnap kinyitottak az üzletek. Több mint 80 százalékuk már élt a nyitva tartás törvényi lehetőségével.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette: jövőre 0,9 százalékkal emeli a nyugdíjakat az Orbán-kormány.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr668660860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.04.27. 21:45:18

Hazudnak rendületlenül!

Kénytelen vagyok itt idézni az ügyben egy régebbi hozzászólásomat. Úgy hazudnak hogy az ügynek 2006-ban tanúja volt Ábel Attila is, minthogy az Ibiza-lakópark ügyet én robbantottam ki azzal, hogy a Városfejlesztési Bizottság elé tártam, aminek tagja volt a jelenlegi alpolgármester! Hazudnak hogy tíz év múltán ők arathassák le más helyett a babérokat!

Megszoktuk már, nyakig benne voltak a Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződésben, aztán a 84 hektár eladását bírálták, ma meg persze ők is költik a maradék "északi-pénzt"!

Titkolózás, sikerpropaganda, sárdobálás csepeli közpénzen (csepeliek.bolg.hu, 2016.04.12.)
Most az Ibiza-lakópartról szeretnék írni. Ez a dolog a strand északi tartalékterületének az Elephant Holding általi megvásárlásával kezdődött, amelyhez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egyik igazgatója nyújtott segítséget. Csepel MSZP-s városvezetése csak akkor értesült az ügyről, amikor elvi építési engedélyért folyamodtak. A terület intézményi zöld besorolású volt, amely minősítés megszűnt az építési övezetek főváros általi átalakításakor. Az új besorolás lehetőséget biztosított a lakáscélú építkezésre, valószínűleg erre alapozott az Elephant Holding és a Fürdőigazgatóság igazgatója a telekügylet lebonyolításakor. A megelőző intézményi zöld besorolás csak közösségi célú beruházást engedélyezett a Kis-Dunaparton, tehát megfelelően védett volt a terület magánérdekek ellen!
A Fidesz és a jelenlegi városvezetés mutyizást emleget ebben az ügyben, ami HAZUGSÁG, a kialakult helyzetért a Főváros övezeti átnevezése okolható, amely az intézményi zöld besorolást két új besorolássá alakított. A csepeli vezetés és Polinszky Tibor csepeli főépítész utólag már az ingatlanvételt követően nem tilthatta meg az építkezést a területen, a vonatkozó övezetben az építési szabályokat csak a jövőre vonatkozóan lehet/ett megváltoztatni!

Az ügyről elsőként én szereztem tudomást Horváth Lászlótól (a volt MDF-es képviselőtől) a csepeli helytörténeti gyűjtemény megnyitóján a Királyerdei Művelődési Házban 2006. januárjában.
Az ügyet a Városfejlesztési Bizottság elé tártam, s a soron következő februári ülésre tájékoztatást kértem az ügyről. A januári és a februári ülésen is jelen volt Ábel Attila, aki Németh Szilárdtól félidőben átvette a Városfejlesztési Bizottsági tagságot, annak országgyűlési képviselővé válása miatt. Tehát mindenről tájékozódhatott ott az én és a hivatal ott jelentést tevő képviselői által. A polgármester Szlávik Jánost bízta meg a kapcsolatfelvétellel az Elephant Holdinggal. Az Ibiza Kft. a holding által a feladatra létrehozott projektcég volt, a szokásos felelősség korlátozási célból.

A Hollandi úti lakosság csak ezek után szerzett tudomást az ügyről, a soroksári révnél tartott lakógyűlésen én is részt vettem.

A Fidesz utólag kapcsolódott be az ügybe, például az ifjúsági parkban rendezett lakossági fórum megrendezésével. Meg kell jegyeznem, az ügyben mindig a Kis-Dunapart Egyesület fejtette ki a leghatékonyabb tevékenységet, aki ezt a Fidesz részére szeretné elvitatni az HAZUDIK! Továbbá az is aki kétségbe vonja hogy az ügyben én, Tarjányi László tettem meg az első lépést a Városfejlesztési Bizottság elé hozással!

A csepeli városvezetés az építési engedélyt nem tagadhatta meg, viszont elfogultságot jelentett be, így az az erzsébeti jegyzőhöz került. Csepel annyit tudott tenni, hogy menteni akarta a Strand északi területét, mivel az határos az attól északra levő park területével, amit csepeli rekreációs célokra tartott fenn, elcserélte a területet a délebbre fekvő Napközis Tábor felére. A Tábor déli fele az ÁBKSZ tulajdona. Az értékkülönbözet miatt bele kellett vonni az üzletbe a erdősori iskola telkét is. Csepelen senki nem akart lakóparkot egyik helyen sem, kényszerhelyzet állt fenn, aki mást állít, az HAZUDIK!

A helyzetet nem a Fidesz, hanem az ingatlanpiaci válság oldotta meg! Az Elephant Holding csődbe ment, bármely összetételű csepeli vezetés ugyanezt tette volna, amit most a fideszes vezetés tett!
Ha már a felelős közpénzköltésről beszélünk, vitassuk már meg, miért is kell 240 millióért a volt Dagi Vendéglőt átalakítani/felújítani! Kinek van szüksége Csepelen egy opcionális örömtanyára?
2016. április 6. Tisztelettel Tarjányi László
süti beállítások módosítása