CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Farkasszemet nézett a bíróságon az erőszakoskodóval a csepeli fiú

2016. május 14. 03:12 - csú

justiciaok-255_2.pngA vádak szerint több diákját is megrontotta egy tanár egy csepeli iskolában - ebben az ügyben tartottak meghallgatást a bíróságon, ahol szemtől szemben kellett állnia egymással a történtek után a tanárnak és egyik áldozatának. Az esetről az ATV számolt be és készített felvételeket.

"Forduljanak egymással szembe! A szemébe mondja, hogy amit elmondott, az úgy történt?" - intézte szavait a bíró a vádlotthoz és az áldozathoz egyaránt, akiket csupán egy-másfél méter választott el egymástól.

A szakemberek szerint ennek a hazai gyakorlatnak az az eredménye, hogy

a sértett - jelenleg a megrontott diák - újra és újra átéli az esemény, újra átéli az erőszakot - azaz súlyosan sérülhet

"A büntetőeljárásban érintett sértettek kétharmada az eljárásban újonnan és újonnan sérül, vagy azért, mert olyan bánásmódban részesül, vagy azért, mert nem érti azokat a kifejezéseket, azt az eljárást, ami zajlik körülötte, vagy azért, mert olyan helyzetbe hozzák, hogy neki például találkoznia kelljen azzal, aki évekkel - vagy akár hónapokkal - ezelőtt súlyos bántalmazást, zaklatást követett el ellene" - magyarázza Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a videóban, hozzátéve, hogy a szembesítésnek hála a sértettek maguk is vádlottnak érzik magukat.

"A szembesítésnél a törvény tartalmazza, hogy akár gyermekkorút is lehet szembesíteni, ami képtelenség, tekintve, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága egységes gyakorlata szerint a gyermekkorú szembesítését kizárja" - világított rá az ellentmondásokra Kadlót Erzsébet ügyvéd.

A csepeli erőszak ügyében egyébként maga a 14. életévét betöltött áldozat kérte, hogy a vádlott jelenlétében hallgassák meg. (bors.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr398712538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása