CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért bujkál a rezsibiztos?

2016. május 27. 05:07 - csú

kerdojel-mas-255_6.pngNémeth Szilárd Fidesz-alelnök régóta nem jelenik meg a nyilvánosság előtt rezsibiztosi minőségében.

Így a pillanatokig felvillantott, bizonytalan forrású, a magyar energiaárak vélt vagy valós helyzetjavulását bemutató „statisztikáival" is egyre ritkábban örvendezteti meg a közvéleményt.

Talán nem véletlenül. Lapunk elemzése szerint 2015 második felében nemhogy javult volna az emberek helyzete – már ami az energiáért fizetendő díjat illeti –, hanem még egy hajszálnyi romlás is kimutatható.

energiaarak.jpg

Ugyan a tényleges – euróban számolt – áramárak szerinti sorrendben a felmért 28 EU-tagállam között Magyarország átlagosan továbbra is a harmadik – feltételtől függően a 2–5. – legolcsóbb, önmagában ez alapján ítélni félrevezető lehet. És elsősorban nem is azért, mert a további 11, EU-n kívüli államot is figyelembe véve már csak a 9. legolcsóbbak vagyunk, illetve maradtunk.

Az előző adatok ugyanis nem veszik figyelembe az emberek keresetét. Márpedig könnyebb kijönni egy német átlagfizetésből, és befizetni az energiaszámlát, mint a magyarországi bérből. Az ezt is számításba vevő mutató már kevésbé szívderítő: a vásárlóerőhöz viszonyítva a 28 EU-tagállam között az átlag 12. legkedvezőbb helyezésről eggyel visszaestünk. Ugyanígy egy hellyel kedvezőtlenebbnek számít a további nyolc EU-n kívüli állammal kibővített sorban a jelenlegi 17. helyezésünk.

A gázár szerint felmért 25 EU-tagállam között tarifánk Románia után továbbra is a második legalacsonyabb. A Fidesz-kommunikáció által sulykoltaktól eltérően a vásárlóerőhöz képest mért gázárhelyezésünk azonban – a 25-ös szűk és a 29-es bővebb országkörben egy­aránt – a 8. Igaz, ez egyhelyezésnyi javulás.

Összességében véve a felmért államok átlagos harmincas körében helyezésünk továbbra is a 8., ami a tavalyi év második fél évében néhány tizedszázalékos romlást mutatott.

Szakértők szerint Magyarország helyzetén ronthat, hogy az Orbán-kabinet – más államoktól eltérően – nem érvényesítette a nemzetközi olajárzuhanást a hazai lakossági rezsiben. A forint gyengülése szintén veszélyezteti a helyezésünket. A jövedelem emelkedése javíthat a vásárlóerő szerinti helyezéseinken, de e listákon – az alacsony magyar bér miatt – továbbra is inkább a középmezőnyhöz tartozunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr478742718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása