CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkos és tilos trükköket mutat be Orbán államtitkára a vagyonával

2016. július 08. 03:36 - csú

taso_laszlo_orbannal.PNGTasó László, az Orbán-kormány közlekedéspolitikai államtitkára nem tüntetett fel mindent pontosan a saját telkeiről a vagyonnyilatkozatában. Amit vett, később a feleségének ajándékozta. Az pedig nem nyilvános.

A százmilliárdok elköltését ellenőrző közlekedéspolitikai államtitkár, Tasó László neve ritkán kerül be az országos sajtóba. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor egy LMP-s képviselőnőtől 2011-ben a parlamenti vita hevében megkérdezte: „Mit pofázol bele, kisanyám?". Bár 12 éve ül a parlamentben, politikai pályafutása nagy részét a kelet-magyarországi Nyíradony polgármestereként töltötte, és a környéken több ingatlant is megszerzett. Erről közöl leleplező cikket

a 444.hu oldalán a Direkt36.

Az államtitkár vagyonnyilatkozatában nem csak a telkeivel kapcsolatos adatokat hibázta el. A Nyíradony környékén elterülő birtokai után kapott állami támogatásokat is hiányosan tüntette fel, jó hárommillió forintot kihagyott. 

Nyíradonyban évtizedek óta Tasó László a legbefolyásosabb ember. 1994-től húsz éven át volt a város polgármestere, négyévenkénti újraválasztásáért szinte kampányolnia sem kellett, komoly kihívója egyszer sem akadt. Közben az országos politikába is belevetette magát, 2004 óta országgyűlési képviselő, 2014-ben pedig lépett még egy nagyot felfelé: lemondott a polgármesterségről, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára lett.

Ez a poszt már országos befolyással jár: Tasó vasútfejlesztésekről, autópálya-építésekről szóló döntéseket ellenőriz. 2016-2020 között közlekedésfejlesztésre ezermilliárd forintot költ el a magyar állam. Tasó a polgármester tisztség feladása után sem feledkezett meg Nyíradonyról. Az összes fontos átadó ünnepségen megjelenik, a nyíradonyi városházán továbbra is saját irodája van, és tavaly kitüntették többek között „a fiataloknak példát adó életútja" és „a település jövőképének formálásában végzett meghatározó szerepe" miatt. Nem is csoda: városvezetőként korábban sosem látott mennyiségű uniós pénzt volt képes az elmaradott Hajdú-Bihar megyei régióba, azon belül is Nyíradonyba csatornázni. A kistérsége települései közül messze Nyíradony járt a legjobban. 

Tasó László alig jár a nyíradonyi képviselő-testület üléseire, amióta nem polgármester. Az ülésekről készült jelenléti ívek szerint tavaly csak egyszer nézett be, március 14-én. Az ülés elején ellátta néhány jó tanáccsal a képviselőket, és jó munkát kívánt nekik. De aztán kiderült, hogy valójában nem ezért jött, hanem mert egy személyes ügyét szerette volna egyengetni. Azt kérte, hogy vonják belterületbe az egyik telkét, amely a város határában fekszik, a 471-es számú főút mellett.

Tasó beadványának elfogadása mellett maga az új polgármester – a fideszes Kondásné Erdei Mária – érvelt, így: „mindenképpen indokolt ennek a területnek a belterületbe vonása, mivel a körülötte levő területeknek már megtörtént a belterületbe vonása". A testület egyhangúan megszavazta az 1380 négyzetméteres telek átminősítését.

Bár Tasó minden évben akkurátusan beírja vagyonnyilatkozatába bővülő ingatlanvagyonának részleteit - több mint tucatnyi földterületről, főként nyíradonyi erdőről, szántóról van szó – ennek a teleknek ebben a formában sem bel-, sem külterületként nincs nyoma a nyilatkozataiban. A telek tulajdoni lapja szerint az ingatlan besorolása kivett ipartelep, Tasó László 2014. június 13-án vásárolta meg, de másfél évvel később, 2015. december 14-én a feleségének ajándékozta.

A két szomszédos – 1349 és 627 négyzetméteres – terület is a Tasó családé, ezek már 2002 óta Tasó László tulajdonában voltak, de 8 éven át egyáltalán nem tüntette fel őket a vagyonnyilatkozataiban. A Tasó családnak van egy további földterülete a közvetlen közelben, ez egy kéthektáros földdarab, amelyhez szintén 2002-ben jutott hozzá Tasó. 2015. december 14-én ezeket a földeket is a feleségének ajándékozta. A képviselők házastársainak vagyonnyilatkozata nem nyilvános. 

Ez a szokásos történet vége.  

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr548867038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.07.08. 23:09:06

Önként felajánlhatja a telkeit Nyíradonynak, s ezzel elkerülheti főnöke leendő sorsát!
süti beállítások módosítása