CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Még mindig titok! Hogyan zárták le Borbély polgármester piás ügyét?

2016. július 18. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kidobol-2_8.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó július 14-én megjelent 14. számából:

Ha Csepeli Hírmondó, akkor kvótás népszavazás, illetve politikai célú írások a szocialisták lejáratása érdekében. A népszavazás kapcsán még mindig nem tisztázott, hogy állami vagy önkormányzati pénzből folyik a politikai kampány a csepeliek közpénzéből fenntartott CSH-ban, míg a szocialisták „ügyeiről” szóló politikai írások anyagi fedezete a csepeli közpénz. Ráadásul ebben az esetben a már megszokott és az újságírói etikát megcsúfoló módon, a jogerős bírósági ítéletek elhallgatásával, az érintettek megkérdezése, véleményének ismertetése nélkül. Így kampányol csepeli közpénzből kerületi a Fidesz!

Az Aktuális rovatban viszont, többek között a fentiek miatt sem kaptak helyet, a csepeli közélet aktuális eseményei vagy éppen hónapok óta megválaszolatlan kérdései. Például:

> Június 16-án pert vesztett Németh Szilárd Szilvásy György volt szocialista titokminiszter ellen. A jogerős bírósági döntés szerint, Némethnek, hazugsága miatt 350.000 Ft sérelemdíjat kell fizetnie a sértettnek.

> Miért helyezték, április 30-i hatállyal, „nyugdíj előtti rendelkezési állományba” Papp Péter ezredest, a kerület rendőrkapitányát, miért nem véleményezhette a képviselő-testület az új kapitányra vonatkozó javaslatot?

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán június 10-n megjelent a Buckai Szövetség Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyet a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levélre a polgármester úr válaszát.

> Szentesi úr, immár 24. hete nem közli, saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol a legutóbbi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Új munkahelyek, több száz millió forint Csepelnek

Idén ötödik alkalommal foglalkozik a lap a Metrans Kft. beruházásával. Két alkalommal a csepel.hu – tól vették át a cikket, két alkalommal szerkesztői írás formájában, most pedig Takó Szabolcs, a CSH külső munkatársa vállalta a cikk megírását. Könnyű dolga volt, hiszen az előző négy cikken kívül, rendelkezésre állt a csepel.hu – n július 4-én megjelent, Fejlesztési megállapodás a METRANS és Csepel között c. hivatalos közlemény is.

Mindezeken túl blogunk is több írásban foglalkozott a beruházással. Például:

http://csepeliek.blog.hu/2016/06/22/mar_megint_az_ital_elkepeszto_bejelenteseket_tett_a_metrans-beruhazasrol_csepel_polgarmestere#more8823918

http://csepeliek.blog.hu/2016/06/06/rovidlatok_csepel_mai_vezetoi_nemeth_szilard_nagyzasihobortja#more8782776

http://csepeliek.blog.hu/2016/04/01/folytassak_a_csepeli_gerincut_epiteset#more8550650

Takó úr, szokásához híven nem foglalkozott ezekkel az írásokkal, talán mert kényelmetlen lett volna kérdéseket is feltenni a csepeli fideszes vezetőknek. Szerzőnk inkább csak a nagyszerű(?) tervekről ír, ezért mi ismételten megkérdezzük tőle és az illetékesektől:

> Miért hallgatják el, hogy a beruházás jelentős kamionforgalom növekedéssel is fog járni, amely tovább növeli a II. Rákóczi Ferenc út leterheltségét, s ennek következtében a többi észak-déli közlekedési útvonalakat (Csepeli út, Hollandi út, Kölcsey utca, Táncsics Mihály utca) választó csepeliek és Csepel-szigetiek közlekedési gondjait?

> Miért nem beszélnek a csepeli gerincút (Teller Ede út) tervezett meghosszabbításáról, amelynek mielőbbi megvalósítása tenné csak elviselhetővé a beruházás eredményeként tovább romló csepeli közlekedési viszonyokat?

> A közérdekű együttműködési megállapodás tervezett beruházásainak (Corvin csomópont kétszintessé tétele, a Gubacsi vasúti híd és a gyáron belüli teherforgalmi út felújítása) megvalósítása egyelőre a távoli jövő megválaszolatlan kérdése. Mi lesz addig a csepeli közlekedéssel, a csepeliekkel?

2) A cikk címe: Politikusok a migrációról

                           Népszavazás: összefogott Gyurcsány és Vona?

Az olvasóknak és a két cikk szerzőinek figyelmébe ajánljuk az alábbi linken olvasható írást.

http://nol.hu/belfold/mehet-a-nepszavazas-a-kotelezo-kvotarol-1614105

Az utóbbi cikkel kapcsolatosan pedig csak annyit, hogy szó sincs illegális bevándorlók kötelező betelepítéséről! A jóváhagyott népszavazási kérdés az illegális jelzőt sem tartalmazza! Az Európai Unió Tanácsának határozata pedig csak annyit mond ki, hogy „Görögországból és Olaszországból 120 ezer menedékkérőt kellene áthelyezni más tagállamok területére. Magyarországra 1294-en jönnének, akiket nem betelepítenének, hanem az ügyükben a menekültügyi eljárást itt kellene lefolytatni. Ez végződhetne a kérelem elutasításával, és ha valakit nemzetközi védelemben részesítettek, a körülmények változása esetén utóbb őt is kiebrudalhatnák.” (Hajukra kenhetik a kvótás népszavazást?, Népszabadság, 2016.05.04.)

Megjegyzésünk: nemcsak a politikusok felelősek az emberek becsapásáért, hanem az a sajtóorgánum is, amely kritikátlanul kiszolgálja őket, s vállalja a közpénzből fenntartott helyi lap pártpolitikai szócsővé való átalakítását. 

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 539 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

Június:

28.

Ujlaki Dénes, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész volt a vendége a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubja által szervezett Csepeli Irodalmi Presszónak.

30.

Rekordmegrendelést kapott a csepeli Siemens Kft. Németországból, 102 db, környezetbarát transzformátor megépítésére.

Július:

1.

A Csepelen élő Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság keretében szervezett 12 órás tüntetést a magyar egészségügyért, a Kossuth téren, közéleti személyiségek és művészek közreműködésével.

6.

Részegen verekedett egy csepeli férfi a segítségére hívott mentő autóban. Az ittas férfi a mentőápolót és a mentő sofőrét is megtámadta, majd kiugrott a mentőautóból, a rendőrség azonban elkapta.

7.

Ítélethirdetés közben randalírozott, tört-zúzott egy férfi a csepeli bíróságon, amikor félreértette a bíróság felmentő ítéletét. Azonnal letartóztatták, akár 8 évet is kaphat.

9.

Két ember meghalt egy csepeli autóbalesetben a Hollandi úton, amikor egy személygépkocsi villanyoszlopnak ütközött, majd felborult.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr98897258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása