CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: A végén csattan

2016. augusztus 04. 05:55 - csú

horvath_gyula_facebook_kepe.PNGKirúgtak a vasúttól két jegyvizsgálót, akik a szabályzat előírásait betartva, nem engedték elindítani azt a vonatot, melyre főnökeik csak egy jegyvizsgálót vezényeltek, a törvény általi szabályzatban előírt kettő helyett. Az ilyen, és az ehhez hasonló igazságtalanságok garmadával történnek a Fidesz vezette, egyre inkább arisztokratikussá váló államban. Itt ugyanis a dolgozónak, a szervezeti hierarchia végén lévő értékalkotó embereknek semmi becsülete nincs! Annak a bizonyos közmondásbeli ostornak ugyanis, mindig az ő hátán csattan a vége! A pöffeszkedő nagyurak, meghozzák a törvényeket, de a betarthatóságáról és a betartatásáról, de főleg az ehhez szükséges feltételek biztosításáról nem gondoskodnak. Millió klienst építenek be kiemelt fizetéseken a különböző szervezetek rendszerébe, és a végén azoknak, akik a feladatok megoldásban kéne munkálkodni se pénz, se munkatárs, se elismerés nem jut. Idegesség, 16 órás munkanap, a leleményes bűntetés, és néha a fizetés elmaradása viszont nem ritkán osztályrészük.

Amikor egy beosztott nem tartja be a szabályzatot, és baleset, vagy halál következik, minden főnök mossa kezeit, a kisemberre mutogat; „mert

a fegyelmezetlen dolgozó nem tartotta be a törvényeket”. Egyértelmű a számukra, hogy a beosztott a hibás! Azt persze elhallgatják, hogy a politika klientúra (sokszor hozzá nem értő) emberei olyan lehetetlen helyzetbe kényszerítették a dolgozókat, hogy ne is lehessen jó választásuk.
Amikor a dolgozó betartja a törvényt és ebből következően nem hajtja végre a helyi kiskirályok szabályszegésre utasító parancsait, akkor is őt nevezik meg felelősnek. Ilyenkor ráfogják, hogy miatta megy tönkre a vállalat presztízse, a szolgáltatást igénybevevők jogainak sérelme. Ezért, - mint esetünkben - kirúgják az illető beosztottat a munkahelyéről. Az ilyenkor szokásos joghátrányokat és az újabb elhelyezkedés (azaz a továbbélés) lehetetlenségének viselését rá hárítják.

Igen a beosztottakra. Még véletlenül sem a hierarchiában lévő számtalan senkiházira, hanem a legkisebb pénzen legjobban kizsákmányolt dolgozókra. Azokra, akik fiaikat, lányaikat már Nyugat Európába küldik, hogy megkíméljék attól a megaláztatástól ami hazájukban várna rájuk. A szakszervezet, meg okos képet vágva elmélkedik. Petíciókat, és megoldási (kompromisszumos) javaslatokat keresgél ahelyett, hogy a sarkára állva tenné a dolgát és a szolidaritás erejét megmutatva demonstrálna. Mert meg van az ideje mindennek! Most nem az elmélkedésnek, hanem a cselekvésnek látszik ideje! Ilyenkor már a XIX. században is az utcán volt a fél ország! Pár nap múlva meg az egész európai dolgozó világ!

Miért van az, hogy a XXI. századi Magyarországon a jogszabályok kivált képen a dolgozók hátrányát jelenthetik? Miért főleg ők a megbírságoltak, felelőségre vontak, megszégyenítettek, és kirúgottak? Milyen jogállam és milyen demokrácia az, ahol csak a legvédtelenebbet lehet szívatni? És milyen ország az, ahol a dolgozói többség ezt hagyja?

Ez nem jogállam! De nem is szolidaritás!
Ez maga a megtestesült illiberális rendszer valósága!
A törvényhozó, meg a talpnyaló kliensei sunyin vigyorogva lapítanak! Az elmúlt években tapasztalhattuk, ahogy gépkocsivezetőket, úszómestereket, munkásokat, nővérkéket ítéltek el, láttuk, ahogy rendőröket, katonákat, orvosokat, mentősöket hurcoltak meg, mert nem a törvény betűi szerint dolgoztak. Azt persze szőrmentén mérlegelték, hogy ki adta nekik az utasítást a helytelen munkavégzésre. Az is kimaradt az elemzésekből, hogy a jogszabály betartásának megvannak-e a feltételei! És, ha megvan a hozzá szükséges pénz is, akkor azt eljut-e oda ahol a feladatot végrehajtják?

Azt is láttuk, hogy a klientúrára mennyire nem vonatkoznak a Fidesz többség által hozott törvények. A földnél, a trafikoknál, az alapítványoknál, - és sorolhatnánk napestig - de az ittas vezetésnél is képes megúszni bármit az elkövető, ha Fidesz-közeli helyzetben van. A Tenkes Kapitányában Buga Jakab gyakran fenyegette a zsarnok labancot, hogy a végén csattan az ostor! Nem csak filmben, de a valóságban is igaz lehet a mondás!

Horváth Gyula

Forrás: a szerző Facebook oldala

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr298918360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.08.04. 22:45:43

"Még véletlenül sem a hierarchiában lévő számtalan senkiházira, hanem a legkisebb pénzen legjobban kizsákmányolt dolgozókra."

Gyula, igazad van! Én azért a senkiházi szó szerint inkább a szarházi szót használnám, fideszesekre mindenképpen!

"Tíz szarházi összeáll, kölcsönösen hűséget esküdnek egymásnak, s elkezdenek ténykedni a pénzért és a hatalomért. Ha bejegyeztetik magukat a bíróságon, akkor párt, ha nem, akkor maffia! Csak a bejegyeztetés a különbség! Copyright Tarjányi László."
süti beállítások módosítása