CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Halára fagyott egy ember Csepelen, tragikus fagyhalál Ferencvárosban is

2017. január 06. 14:10 - csú

stop_lepedosarnnyal_2.jpgA nagy hideg első áldozatára egy romos csepeli épület mellett találtak rá ma reggel. A hirpress információi szerint a férfi hajléktalan volt.

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet, bűncselekmény elkövetését kizárták.

Holttestet találtak péntek reggel Budapesten, a IX kerületben is. A 24.hu úgy tudja, hogy

az áldozat vélhetően halálra fagyott az éjjel. Ferencvárosban, egy áruház mögött, egy benzinkút közelében bukkantak rá.

A 24.hu beszámoltarról is, hogy az elmúlt hat télen, 2010 ősze óta összesen 161 hajléktalan vesztette életét kihűlés miatt, de összesen évente Magyarországon évente átlagosan 250 fő hal meg ezért, legalábbis a KSH statisztikái szerint. A halálesetek kétharmada viszont nem az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban történik.

A tavalyi év utolsó három hónapjában  nyolcvanan fagytak meg, közülük huszonheten a saját lakásukban.

Nálunk tízszer annyian halnak meg kihűlésben, mint az USA-ban.

Figyeljünk embertársainkra! 

A leghidegebb januári hétvége előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkitől azt kéri, ha földön fekvő, a kérdésekre nem válaszoló emberrel találkozik, hívjon segítséget - közölte a szervezet  az MTI-vel. 

Mint írták, az előrejelzések szerint a leghidegebb januári hétvége következik szombaton és vasárnap, a hőmérséklet helyenként mínusz 15 Celsius fok alá süllyed, és ebben a hidegben akár 10 perc alatt kihűlhet az ember. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt kéri mindenkitől: ha mozdulatlanul a földön ülő vagy fekvő embert látunk, ne menjünk el mellette, szólítsuk meg, ajánljuk fel segítségünket. Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot - Budapesten a 061 338 4186 számon - vagy a 112-es segélyhívót. 

Hozzátették: a szeretetszolgálat diszpécserszolgálata krízisautót küld a helyszínre, a kiérkező szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik. 

Megjegyezték: a máltai szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, ezek rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit. 

A leghidegebb időszakban a szeretetszolgálat elsődleges célja az életmentés. A máltai intézményekben senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt. Ha a szállók megtelnek, a szervezet újabb krízisférőhelyeket nyit - tették hozzá. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli tragédiák nemcsak az utcán, hanem fűtetlen lakásokban is megtörténhetnek, ezért fontos, hogy ezekben  a napokban figyeljünk oda a körülöttünk élő emberekre, különösen az egyedülálló és idős szomszédokra, a rossz körülmények között élő családokra.

Ne maradjunk közömbösek, bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, vagy ha nem tapasztalunk mozgást a megszokott időben, ne habozzunk utána járni, nem történt-e baj, és szükség esetén azonnal hívjunk segítséget - írták. 

Forrás: hírpress.hu 24.hu és borsonline.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8612104677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása