CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Halálos lövés a CSM nagy igazgatóságán

2017. január 12. 04:48 - csú

csepel_muvek_egyes_kapu_2.PNGA tragikus esemény emlékét 2007. január 12. óta emléktábla őrzi a volt Csepel Művek főbejáratánál

A Népakarat című újság (a Népszava 1956 őszén és 1957 elején ezzel a névvel jelent meg) hatvan éve, 1957. január 12-én a következő tudósítást adta az akkor már  Csepel Vas- és Fémművek nevet viselő tröszt egyik gyárában történtekről, és annak végzetes következményeiről:

"A Csepeli Gépgyárban péntek reggel több dolgozó kijelentette, hogy nem hajlandó együtt dolgozni a gyár régi vezetőivel. Szervezkedni kezdtek, sőt

egyesek provokatív röpcédulákat és falragaszokat is készítettek, amelyek az igazgatók és a kormány tagjai ellen lázítottak. A karhatalom oszlásra szólította fel a Gépgyárban szervezkedő csoportot, amely ígéretet is tett erre. Ehelyett azonban a csoport a többi gyáregységben, így a Varrógépgyárban, a Motorkerékpárgyárban is feltüzelte a dolgozókat, hogy hagyják abba a munkát, vonuljanak fel. A karhatalom ismét oszlásra szólította fel a tömeget, kérte, hogy foglalják el munkahelyüket, legyen rend a gyárban. Néhány csoport azonban megtámadta a karhatalmiakat, akik ekkor riasztó lövést adtak le a levegőbe. A tömeg a nagy irodához vonult. A karhatalom védte az épületet.

A karhatalom ismét csak oszlásra szólította fel a gyülekezőket, de a tömegből ordítozás hallatszott, szidták, ócsárolták a karhatalom tagjait. Egyesek Hegyi igazgató és Papp kormánybiztos eltávolítását, majd kiadását követelték. Tíz főt jelöltek ki Hegyi és Papp felkutatására. A küldöttség egyik tagja, a két vezető utáni nyomozás során az ajtó mellett az egyik rendőrre rontott és ki akarta csavarni a fegyvert a kezéből. A dulakodás közben a fegyver elsült. Később önvédelemből újból riasztó lövéseket adtak le a folyosóról. Az egyik lövedék a mennyezetről visszapattanva eltalálta Nagy G. Imrét, a Motorkerékpárgyár 24 éves dolgozóját, akit kórházba szállítottak, ahol a kora délutáni órákban meghalt. Az orvos megállapítása szerint sem közvetlenül kapta a lövést, mert a lövedék nem a hegyével fúródott Nagy G. testébe, hanem oldalával. Megsérült Ballís Ivánné, őt is kórházba szállították. Állapota nem életveszélyes.

 Forrás: Népakarat, 1957. január 12. és

             Népszava. 2017. január 12.

A tragikus esemény emlékét 2007. január 12 óta emléktábla őrzi a volt Csepel Művek főbejáratánál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr712120119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása