CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Útkeresés, gondolatébresztés indulatok gerjesztése nélkül

2017. január 17. 05:59 - csú

gondolkodok-777.pngHorváth Gyula, a DK  politikusa, csepeli önkormányzati képviselője saját Facebook oldalán heves polémiát, szélsőséges megnyilvánulásokkal tarkított vitát váltott ki Finnyáskodás című publicisztikájával. Cikkében a Fidesszel szemben álló politikai erők országos és csepeli együttműködésének azt az egyik lehetőségét elemezte, amely 2018-ban az Orbán-kormány leváltását,  a fülkeforradalmi  színjáték lezárását és az alkotmányos rend helyreállítását, Magyarország demokratikus működési feltételeinek kialakítását eredményezheti. A gondolatébresztő publicisztikát a közügyek iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe ajánljuk:

Medgyessy Péter bedobta a követ a hazai politika állóvizébe. Nagyobbat is csattant, mint gondolták, és jelentős hullámokat gerjesztett. Azért, mert olyan kérdést feszegetett, amit mindenki érzett, de csak nagyon szőrmentén mert hozzáérni. Magyarországon ma a közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy az Orbán rezsim leváltására (matematikailag) csak egy olyan

politikai szövetség képes, amelyik magában foglalja az összes demokratikus erő, és a Jobbik (átalakuló, de senki által biztosan nem tudható politikai irányultságú formáció) együttműködését.

A matematika is és a politika is egy-egy tudomány. Hibát követ el az elemző, ha egyiket a másik mértékei szerint értékeli. Mint ahogy a súlyt nem lehet kilométerben mérni, úgy nem lehet a politikát sem a matek legegyszerűbb alapműveleteinek szabályai szerint értékelni. Míg a matematika egy száraz és objektív tudomány, addig a politika a társadalomtudományok azon részéhez tartozik, ahol az érzelmek, az emocionális környezeti hatások és a történelmi beágyazottságok jelentős szerepet kapnak. Éppen ezért a matematika alapműveleteivel egyáltalán nem kiszámíthatóak.

A dolognak mégis van realitása! Mivel a baloldal, és benne a szociáldemokrácia a választási eredményekre alapozott értékelés szerin történelmi mélyrepülésben van, A fejlett világban, Európában és hazánkban is elvesztette régi bázisát, és kormányzati alternatív jellegét. A populizmus és az autoriter irányzatok törtek előre.

Kissé megkésetten a baloldal, megoldást keres arra, hogy megtépázott helyzetén javítson. Ehhez a heterogén szerveződések szövetkezésére, és az együttműködő partnerek bővítésére van szükség. A megoldás legegyszerűbb formája, ha megnézik a támogatottsági listákat és kiválasztják a többség megszerzéséhez szükséges pártokat, formációkat. Arra azonban senki nem mer vállalkozni, hogy megjósolja, hogy a korábban nagyon ellenséges pártok hogyan lennének képesek együttműködni. Található-e olyan elv, aminek alapján egy összefogás létrejöhetne? Kettő mindenképpen: az egyik a mai uralkodó rezsim leváltásának szükségessége, a másik meg a társadalmi rendszer olyatén való átalakítása, ami a demokratikus működés feltételeit megteremthetné Magyarországon.

A Jobbik politikája ebben a kérdésben az érdekei alapján most úgy tűnik, hogy kiszámítható. A jelenleg képviselt haladási iránya, - gesztusai, hangneme - egy valós elmozdulás momentumait is jelentheti a demokrácia felé. Amennyiben nem kizárólag a múltját, hanem a jelenét és a mostani haladási irányát veszik alapul kritikusai, és a „honnan jött” helyett a „merre tart” szabályát képviselik a szervezet vizsgálatakor; akkor nem szabad kizárni semmit.

A magyar ellenzéknek ugyanis egyre szűkülnek a lehetőségei arra, hogy az Orbán rendszer esetleges 2018-as túlélését követően marad-e valós lehetősége arra, hogy valaha is békés választásokat követően leváltsa az illiberális rendszert. A Fidesz esetleges győzelme annyira megerősítené a centralizált, tekintélyelvű, despotikus berendezkedést Magyarországon, hogy az a most is erősen meggyengült baloldali demokratikus pártok, és szabad civil kezdeményezések lehetőségeit, beláthatatlan időre jegelné.

Az illiberális rend természetéből adódóan minden megnyert választást követően húznak egyet-kettőt a szabadságjogok csökkentésének racsniján. Ezzel, immár a diktatúrába való minőségi átcsapást is elérnék. Amikor ezt az alapkérdést tesszük górcső alá, akkor derül ki, hogy Medgyessy miniszterelnök felvetése egyáltalán nem nélkülözi a realitásokat.

A baloldali és szociáldemokrata pártoknak a világban mindenhol időre van szükségük ahhoz, hogy az elvesztett bizalmat visszaszerezhessék. A kipróbált, tradicionális elvek megújítására, a mai társadalmak valós kérdéseinek reális értékelésére, a nézetek és szervezetek összehangolására, valamint a bérből és fizetésből élő néprétegek gondolkodását felvállaló és képviselő stratégia és taktika kidilgozására lesz szükség. Ehhez érdemes átfogó programokkal, gyorsított ütemben felkészülni. Alapfeltétele ennek, hogy az országokban a demokratikus működés feltételeit biztosító rendszer legyen. Most ez a lépés az első! Lehet, hogy ezt kell megfontolni?

 Horváth Gyula 

Forrás: Facebook

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412126503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.01.17. 21:26:14

csepel.info/?p=56388#comment-294858
“Szarjál sünt! – Ennyire akadt ki a Jobbik kemény magja”
Tarjányi László szerint:
A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
2017. január 17., kedd - 21:19
Vona Orbán második kiadása! Ugyanaz az öntelt pofa.
Nem pártokban kell gondolkodni, hanem népben! A magyar népnek joga van saját szokásai szerint élni, olyan vezetők mellett (nem alatt!), akik nem a saját és baráti körük meggazdagodásában érdekeltek!
A szekértáborokra osztás a nép kizsákmányolásának az eszköze, hogy ne azokban lássa az ellenséget, akik valójában kifosztják! Ugyan mi oka volt például a Fidesznek a szélsőliberális oldalról a szélsőjobbra áthelyezkednie, miközben volt SZDSZ-esek is viszik benne a prímet? S miért osztoztak/osztoznak(?) 60/40 arányban a közberuházásoknál visszacsurgatott pénzből? Nincs itt szó hazaszeretetről, a nép szolgálatáról, csak pénzszeretetről és a pénzvilág szolgálatáról!
Pofátlanul szokták mondogatni, kis országnak egy a csőcseléke, utalva arra hogy a szélsőségek összeérnek! Kis országnak az elitje is egy, én és sokan mások is inkább felvilágnak neveznék, ugyanis a politikai elit, azaz a felvilág, összenőtt az alvilággal! Az alvilág lopott autókkal, prostituáltakkal és droggal üzletel, a felvilág meg lopott trafikokkal, földekkel, közpénzekkel, valamint politikai stricikkel politikai agymosást végeztet lopott médián keresztül!

Tarjányi László 2017.01.17. 21:47:25

Én már nem hiszek a választásokon alapuló hatalomváltásban!

Orbán úgy alakította át a választási rendszert hogy csak teljes összefogással lehessen megbuktatni! Az MSZMP köpönyegéből előbújt "rendszerváltó" pártok egyike sem érdekelt új szereplők megjelenésében, hiszen minek még több résztvevő a húsosfazék mellé, azaz a közmegrendelésekből visszacsorgatott pénz 60/40 arányú osztozásához az aktuális kormánypártok és az aktuális ellenzéki pártok között!

El kell takarítani az egész politikai berendezkedést, mert velejéig korrupt az egész rendszer!

Ehelyett mit akar Németh Szilárd és Orbán? Eltakarítani azokat akik gondolkodni mernek és kinyitják a szájukat!

Hánynom kell a magyar politikai elittől!

Hogy miről beszélek? Hát például itt Csepelen a nagy MSZP-Fidesz összeborulásról, amelynek nem csak Tóth Mihály és Németh Szilárd volt részese, hanem bizony Horváth Gyula is! Ugye kedves Gyula?

Ahogy szoktam írni, kedves csepeli értelmiség! Kedves csepeli közügyek iránt érdeklődő közönség! Legyenek szívesek Önök is a tükörbe nézni, mert Önök emelték pajzsra először Tóth Mihályt és csapatát, majd Németh Szilárdot és csapatát! Ennyire nem lehet kontraszelekció, hogy nincs náluk különb ember Csepel vezetésére?

Nekem megfelel Szabó Szabolcs is, ő legalább nem a zsebét tömi! Szégyen és gyalázat ami ebben az országban van! Az emberek megosztása és hülyítése hogy ne vegye észre, mialatt az elit kifosztja!

"A bölcs, aki nem akar részt venni közügyekben, azt a büntetést szenvedi el, hogy gonoszok és ostobák kormányzata alatt kénytelen élni." (Emerson )
süti beállítások módosítása