CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ma nemzeti gyásznap van a magyar diákok veronai busztragédiája miatt

2017. január 23. 08:13 - csú

gyasz-anim_3.gifA kormány szombati döntésének megfelelően nemzeti gyásznapot tartanak ma a péntek éjjel Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére. Az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbocra eresztették.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Miként  szombaton már közölük,  Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a buszbalesetben elhunytak emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. (A tragédiával kapcsolatos legfrissebb információk ITT OLVASHATÓK)

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon

Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni.

Az iskolákban tanóra vagy külön rendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

Magyarország lobogóját ma reggel 8 órakor vonták fel, majd eresztették félárbocra a Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében.

A nemzeti gyásznapon a lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5812147067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása