CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen is érzékelték a ma délutáni kisebb földrengést

2017. január 24. 17:00 - csú

figyelem-x1b_7.jpgA Magyar Távirati Iroda, az MTI adta hírül: A Richter-skála szerinti 2,2-es erősségű földrengés volt Budapest déli részén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumra hivatkozva.

    A 13 óra 18 perckor bekövetkezett földmozgást a lakosság is érzékelte. A rengés három kilométer mélységben volt.
    A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére károkról a kora délutáni órákban nem érkeztek bejelentések. (MTI)

A Csepel HOL-MI facebook csoport több tagja jelezte, hogy érezték a földrengést Királyerdőben, az Üdülő soron, a Cirmos sétányon és másutt is... 

Egyes internetes hírportálok szerint  is érzékelték a földmozgást Csepelen. A ripost.hu - ban például ezt írta Brenner Balázs: "Elkezdett remegni a szoba padlója a Ripost egyik olvasója alatt, aki sokakkal együtt az utcára rohant Csepelen. Kiderült, hogy egy kisebb földrengés volt kedd délután a lakótelepen. Olyan érzés volt, mintha alattam robogna egy vonat. Nem tudtam elképzelni, mi történt, azonnal kirohantam a házból. Akkor láttam, hogy többen az utcára siettek a lakótelepen - nyilatkozta a hírportál olvasója, aki még sohasem élt át földrengést. (A Ripost a fenti információ forrásának pontosabb helyét, a lakótelep nevét nem közölte.)

A CSÚ megjegyzése: Csepelen nagyobb földrengés 1956. január 12-én volt. Az akkori, jelentősebb károkat okozó földmozgásnak Dunaharaszti volt a központja. Dr. Bolla Dezső helytörténész így írt a történtekről:

foldrenges-2_1.PNG"1956. január 12-én reggel nagy erejű földrengés okozott riadalmat. A földrengés központja Csepeltől néhány kilométerre Dunaharaszti, Taksony és Németújfalu térségében alakult ki. A kerület lakóházaiban és a gyárakban szerencsére nem keletkeztek súlyosabb károk, de a vidékről a gyárakba bejáró dolgozók ezreit sújtotta a földrengés. Csak az RM dolgozói közül 2800 ember szenvedett kárt. A károsultakat a gyárak építőanyaggal, a dolgozók rohammunkával és pénz adományokkal támogatták."

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3112151021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.01.25. 19:03:06

Arra jártam, éreztem!!!
süti beállítások módosítása