CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Áder János aláírta a CEU-törvényt

2017. április 10. 23:00 - csú

ader_janos_komoran_777.PNGÁder János államfő a rendelkezésére álló utolsó napon, hétfőn aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, vagyis a lex CEU-t, ezzel elrendelte a jogszabály kihirdetését. A lépés illeszkedik az első elnöki ciklusát is meghatározó trendbe, miszerint a politikailag igazán jelentős ügyekben államfőként nem megy szembe Orbán Viktorral. A mostani döntése azonban bizonyos szempontból mégis csak szokatlan – a döntését ugyanis egy közleményben is magyarázza, holott eddig csak törvények visszaküldésekor adott ki közleményt.

Az államfői közleményben Áder megindokolta döntését.

Mindezek ellenére még

Így is jöhet az Alkotmánybíróság

Feltehetően így is az Alkotmánybíróság elé kerül majd a törvénymódosítás – az LMP már meg is ígérte, hogy a testülethez fordul. Ehhez 50 képviselő aláírása szükséges, az indítványhoz ezért az MSZP-s és a jobbikos képviselők támogatására is szükség van. Az AB-hez fordulhat Székely László ombudsman, illetve később maga a CEU, vagy a majdani pert tárgyaló bíró is.

A CEU-törvényt múlt héten villámgyorsan, 24 óra alatt, kivételes eljárásban fogadta el a parlament. A javaslatot megszavazta hét igazoltan távol levő képviselő kivételével az összes fideszes és KDNP-s képviselő, nemmel szavazott az MSZP, az LMP, illetve hét független képviselő, a Jobbik és a parlamentet bojkottáló DK nem szavazott.

Az ellenzéki pártok reagálásáról itt olvashat 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr112415859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása