CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli ámokfutók kinyomtatva

2017. április 10. 05:59 - csú

Ide-oda dobálják a csepeli önkormányzatnál tisztességgel dolgozó munkatársakat 

kidobol-2_16.jpgAmi a Csepeli Hírmondó április 6-án megjelent 6. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról véleményt mondunk

A Csepeli Hírmondó szerkesztősége, a már megindult választási kampány jegyében, folytatja, Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének népszerűsítését, illetve a csepeliek által megválasztott országgyűlési képviselő, Szabó Szabolcs és a baloldali önkormányzati képviselők lejáratását. A csepeli olvasók ezért ismét nem olvashatnak mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket sem az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről, a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, például. a csepeli HÉV sorsának alakulásáról. Továbbra sem tudják meg mi lesz az olimpiai pályázat visszavonása miatt a tervezett csepeli fejlesztések sorsa. Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk a következő:

1) Fókuszban a közbiztonság: üléseztek a csepeli képviselők:

A cikk a március 30-i csepeli képviselő-testületi ülésről „tudósít”. Szerzője Lass Gábor, a megtárgyalt 20 napirendből mindössze 5 ismertetésére kapott lehetőséget. Elmaradt a tájékoztatás olyan napirendekről, amelyek csepeliek ezreit érintik. Például:  

> módosították a személyes gondoskodásról nyújtó ellátásokról szóló rendelet módosítása, ami azért is fontos lett volna, mert a személyi térítési díjak közül az étkeztetésre vonatkozó személyi díjak 4,1-7,6 %-os mértékben emelésre kerültek. A kérdés csak annyi, miért nem tartotta fontosnak a személyi díjak 4,1-7,6 %-os emelését a szerző? Vagy nem kapott rá engedélyt, hogy negatív hírt is közöljön a fideszes pártlapban?

> Sürgősséggel terjesztették elő a polgármester javaslatát a Humán Szolgáltatások Igazgatósága intézményvezetőjének „közös megegyezéssel” történő azonnali felmentésére. Mi az oka a felmentés elhallgatásának?

> Ugyancsak sürgősséggel terjesztették elő a köznevelési intézmények működtetési feladatainak ellátásával kapcsolatos korábbi testületi döntés módosítását. Ennek lényege, hogy ezen intézmények 2017. január 1-től ingyenes vagyonátadással a Tankerületi Központhoz kerültek, kivéve a dolgozók, akiket a Csepeli Városgazda Zrt. vett át. Most a Tankerületi Központ kezdeményezésére átkerülhetnek, közalkalmazottként, a központhoz. Évek óta folyik a köznevelési intézmények átadása a kormányzat által létrehozott intézményeknek. Közben ad-hoc döntések születnek, ide-oda „dobálják” a csepeli önkormányzatnál tisztességgel dolgozó munkatársakat. Miért?

Nagyobb teret szentelt a lap a közbiztonság javításával kapcsolatos döntéseknek. Ami viszont kimaradt a beszámolóból, hogy a kerületi rendőrkapitányság működtetésének finanszírozása nem helyi önkormányzati feladat. Miért kell egy önkormányzatnak megfizetni a „túlszolgálati” járőrözésért? A munkaidő utáni közbiztonság megteremtése már nem állami feladat?  Miért nem biztosítja az állam a saját szervezetének működéséhez a szükséges anyagi feltételeket?

A civil szervezetek támogatása kapcsán némi vita bontakozott ki a testületi ülésen. A szocialisták kifogásolták, hogy nem csepeli szervezeteket is támogat a fideszes vezetés, miközben a szociális segélyezésre fordított kiadások csökkennek. A polgármester azt válaszolta, hogy ez már állami feladat. Lásd: http://csepeliek.blog.hu/2017/04/02/miert_nem_csepeli_civilek_kapjak_a_csepeli_kozpenzbol_adott_tamogatast 

Blogunk korábbi írása egyébként tényekkel cáfolta a polgármester véleményét: http://csepeliek.blog.hu/2017/04/06/hazudott_tevedett_vagy_csak_nagyot_akart_mondani_borbely_lenard

Kérdéseink:
> A CSH újságírója miért nem írt egy sort sem az ellenzéki véleményről?

> Miért lehet elfogadható célja az önkormányzatnak egy, a Fidesz által politikai célokra felhasznált rendezvény támogatása?

A csúcsa az egyoldalú tájékoztatásnak a testületi ülés napirend előtti vitájának teljes elhallgatása. A szerző közli Borbély Lénárd „tájékoztatóját” Szenteczky János és Horváth Gyula bírósági „ügyeiről”, de nem közli az érintettek testületi ülésen elhangzott válaszát. Lass Gábor a CSH munkatársaként pedig mindehhez a nevét adja. Ami már csak „hab a tortán”, hogy a lap külön cikkben is foglalkozik Horváth Gyulával. Nem saját írás, hanem a fideszes alpolgármester által fenntartott és működtetett, szélsőséges véleményeket is közreadó csepel.info-tól átvett cikk keretében.  Az érintett válasza „természetesen” itt is kimaradt. Lásd még a blogunkon megjelent alábbi cikket: http://csepeliek.blog.hu/2017/03/31/ittasan_vezetett_a_polgarmester_ez_kinos_neki_ezert_mast_moszerol#more12390365

2) Fidesz: A baloldalt Soros, a jobboldalt Simicska rángatja

Németh Szilárd szerint. Hogy egy közpénzből fenntartott helyi önkormányzati lapnak miért kell „a kormánypárt alelnöke” politikai ámokfutásával foglalkozni, azt csak ők tudják. Persze, értjük, hogy a lap és újságírói „fenntartása” a fideszes tulajdonos kezében van, ezért ezek komoly megélhetési kérdések. Azzal is tisztában vagyunk, hogy Németh Szilárd indulni kíván, 2014-es bukása ellenére az országgyűlési képviselő választásokon, Csepelen, s az újságírók nem tehetnek mást, minden böffenését közlik. Megjegyzés, kérdés, a vélemény ütköztetése nélkül. Lelkük rajta. A csepeliek nagyobb része pedig már egyre jobban ismeri Németh Szilárdot.    

*****

További kimaradt események:

 

Március:

23.

A csepeli rendőrök tolvaj párost fogtak el Balassagyarmaton.

Harsányi Levente műsorvezető 40 adag ételt szolgált fel a Burattino Gyermekotthon lakóinak.

Új üzletet nyitott a Rossmann a Csepel Plázában. A 200. üzlet megnyitása alkalmából a cég a Nagycsaládosok Csepeli Egyesületén keresztül, saját termékeiből 200 csepelinek juttatott el ajándékot.

26.

Kikapott a Csepel FC a Veszprémtől, 2-1-re.

27.

Autótolvajokat kaptak el a csepeli rendőrök. A két tettes a Kossuth Lajos utcában parkoló autó ajtaját nyitotta ki. A rendőrök tetten éréskor egyiküket elfogta, a másik ellen körözést rendeltek el.

31.

Összeverekedett egy utas és a 151-es busz sofőrje a Görgei Artúr téri buszmegállóban. A rendőrség eljárást indított a verekedő utas ellen.

Április:

1.

Halálos áldozata is volt a csepeli Szilvafa utcai lakástűznek. Az ingatlanon egy melléképület gyulladt ki, az oltás során a tűzoltók egy női holttestét találtak.

4.

Dr., Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője szirénázással tiltakozott a parlament ülésén a „Lex CEU” törvény elfogadása ellen.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> A lapigazgató most sem válaszol a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Szentesi úr, immár 62. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4512411925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása