CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Atomerőmű sörrel, habbal és habveréssel

2017. december 16. 02:10 - csú

kerdojel_fekvos-777_2.pngAmióta Paks 2 napirenden van - elsősorban a kormány szerencsétlen és elhibázott döntései következtében - a közvéleményt az atomenergia ellen hangolják.

A szakértelem nem bolsevik trükk, mások éveket tanulnak, diplomát, tudományos fokozatokat szereznek, hogy szakértővé váljanak. (A többnyire minden ellen tiltakozó zöld mozgalmak tagjai között kevés a műszaki végzettségű ) Megpróbálom érthetően elmagyarázni egyes zöld nyilatkozatok abszurditását. Az aránypárok nem minden esetben működnek: ha egy férfiú 5 perc alatt megiszik egy korsó sört, akkor ez nem jelenti azt, hogy

egy óra alatt 12, egy fél nap alatt pedig 144 korsót képes legurítani.

A jelenleg üzemelő paksi erőmű 15-16 TWh energiát termel évente, és ezt nagyjából egyenletesen képes előállítani, télen, nyáron, nappal és éjszaka. Az átlagos teljesítmény 1,7-1,8 GW, a kihasználtság 80-90 százalék. Egy nap- vagy szélerőmű erre képtelen, a fosszilis erőművek képesek ugyan, viszont üvegházhatású gázokat bocsátanak ki. Az elmúlt évtizedekben az erőművi kapacitásunk jelentősen csökkent, jelenleg a hazai villamosenergiaigény mintegy harmadát importból fedezzük.

A visontai erőműben adtak át 2015-ben egy hasonló, 15 MW-os napelemes blokkot, ennek éves tervezett termelése 20-25 GWh, ez 2,6 MW-os átlagteljesítménynek felel meg, kihasználtsága tehát jó esetben 20 százalék, tervezett élettartama 25 év. Összehasonlításul, a világ jelenlegi legnagyobb naperőműve a 27 négyzetkilométeren elterülő, 850 MW-os kínai Longyangxia napfarm, ennek teljesítménye a jelenlegi paksi erőmű mintegy 42 százaléka. Paks 2 teljes üzemterülete mintegy 2 négyzetkilométer lesz, tervezett élettartama minimum 60 év. Tehát a zöld javaslat szerint csak a világ messze legnagyobb naperőművét kellene felhúzni, és mindjárt megoldódna minden.

Forrás: Sebes Andor (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8213498991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása