CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kormányellenes tüntetés lesz ma este fél hattól Budapest Belvárosában

2018. április 14. 05:43 - csú

szolidaritas-777.pngA szavazatok újraszámlálását, a választási törvény átírását és demokráciát követel majd az előzetes becslések alapján több tízezer ember ma este a fővárosban. A demonstráció címe: Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért

Az esemény Facebook oldalán a  szervezők azt ígérik, ez csak a kezdet, és azt mondják, tanultak az elődök hibáiból. A CEU tüntetések óta nem látott tömeg lehet az utcán. A tüntetés felhívása és követeléseinek a sora így hangzik:

Talpra magyar! Tüntetnünk kell a demokráciánkért és a szabadságért!
Itt akarunk élni! Szabadon, egy szabad hazában! A Fidesz választási rendszere, a kormány gyűlöletkampánya a többséget egyharmados kisebbsége szorította. Ezért követeljük:

A szavazatok újraszámlálását!

Gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát!

Tisztességes választást! Új választási törvényt!

Az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért!

Magyarország a Te hazád, felelős vagy érte!
A tüntetés időpontja: április 14, szombat, 17.30. Gyülekezés az Operánál, ahonnan együtt vonulunk át a Kossuth térre. Gyere el! Nem vagy egyedül, mi vagyunk a többség!

Ne higgy a kormánymédia névtelen hazudozásainak. A tüntetés békés és erőszakmentes. Az erőszakra buzdító provokátorok ellen a rendezőink fel fognak lépni, és a rendőrség fellépését kérjük. Bármilyen szimbólumot, zászlót lehet a tüntetésre hozni, kivéve félelemkeltőeket vagy önkényuralmi jelképeket. Kérjük, ha teheted hozz magyar vagy uniós zászlót. Köszönjük!

Térfigyelő kamerák lepték el a Kossuth tér környékét, ahová ma délután megérkezik az Operától a várhatóan több tízezres tömeg. Az érdeklődők száma ugrásszerűen nő:

míg szerdán 26 ezer résztvevő mellé jutott 68 ezer érdeklődő, addig az esemény Facebook-oldala szerint péntek estére már 32 ezren ígérték részvételüket, további 83 ezer ember pedig érdeklődik iránta.

A visszajelzések szerint a résztvevők fele vidéki lesz – ami azért fontos, mert míg az ellenzék Budapesten erősebb volt, addig a Fidesz a vidéket tarolta le április 8-án. Miattuk, a vidékről Budapestre utazók részvétele érdekében hozták előre a szervezők az eredetileg vasárnapra meghirdetett tüntetést szombatra. Közben bejelentették, Berlinben és Londonban is szimpátiatüntetés lesz, de Győrben is utcára vonulnak.

Minden, országos listát állító ellenzéki pártot meghívtak a demonstrációra – melyek sorra jelezték vissza részvételüket –, de az ígéretek szerint első vonalas, országos pártpolitikus nem fog szónokolni. Helyette lesznek Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészek, közéleti személyiségek, de a nevekről még hallgatnak. Olyanokat ígértek, akik a vidékieket is megszólíthatják, és magukkal ragadhatják a tömeget.

©

Beszéltünk az esemény kitalálójával, Lányi Örssel, aki azt mondja, a frusztráció, a csalódottság és tenni akarás motiválta az esemény facebookos meghirdetésében, aztán másnap a 21 éves, médiaszakos egyetemista arra kelt, hogy pár óra alatt több ezren jelezték részvételüket. Az esemény fő célja a választási rendszer átalakításának elérése és a szavazatok újraszámlálása, de követelik majd a pártatlan közmédia helyreállítását és sajtószabadságot is.

Szelep vagy gyűjtőerő?

Lányi Örs azt mondja, soha nem szervezett még tüntetést, teljesen civilként indította ezt el. Azóta már heten szervezik, köztük az Erzsi nevű kormánykritikus macskája figurájával Facebook-oldalt vezető Homonnay Gergely, illetve a Független Diákparlament-es Gyetvai Viktor. A Facebookon öt szervező neve szerepel, bizonyos Szilágyi Kristóf és Dietrich Márk. Homonnayt ismerősei kötötték össze Lányival azután, hogy Homonnay a macskája nevében kiadott egy közleményt a választás másnapján.

„Hatalmas felelősség a tüntetés, de meg kellett lépni. Reméljük, sikeres lesz”

– mondja Lányi.

©

Arra szerinte nehéz jó választ adni, hogy egy több tízezres tüntetéssel nem késtek-e el így a választások után, mindenesetre azt mondja, a tömeg választ fog adni erre.

Homonnay Gergellyel is beszéltünk, aki azt mondta, nem hajlandó a múlton révedezni, így szerinte értelmetlen arra a kérdésre válaszolni, mi lett volna, ha a választás előtt – jelzésértékűen – utcára visznek több tízezer, a kormánnyal elégedetlen embert.

"Nincs idő most arról beszélni, mi volt a múlt héten. Elég egyértelműen kezd kirajzolódni a jövő, és mi ebből nem kérünk. Tennünk kell most valamit, mert itt pikkpakk diktatúra lesz. Annak, hogy idáig – az újabb kétharmadig – jutottunk, nemcsak a kormány, hanem az ellenzék és a választópolgárok hibája is. Mi hagytuk, hogy így legyen. Fel kell rázni az embereket, célokat kell kitűzni. Fontos, hogy mi a Fidesz szavazóiért is kimegyünk tüntetni, ők is itt élnek, és hiszem, hogy ők is demokráciát akarnak."

Bár sok civil szervezésű tüntetéstől igyekeznek távol tartani a pártokat, itt ez nem így van, Homonnay szerint szükség van rájuk, mert nélkülük nem mennek semmire. Szeretnék, ha a pártok együtt jönnének és befejeznék az acsarkodást, meghallanák a tömeg hangját – mondja.

Lányi Örs ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem akarnak kívülről ellenzéket csinálni. Szerinte ha az országban változást akarnak, akkor egy egységes ellenzékre van szükség. Felvetésünkre, hogy az eddigiek alapján nem úgy tűnik, hogy ez bármikor is megvalósulhat, Lányi azt mondta, a tüntetés hét szervezője eltérő politikai nézeteket vall, „Egy hete lehet, hogy mi sem tudtunk volna még egy asztalhoz ülni, de ez megváltozott. Látva a kudarcot, amit az ellenzék elkönyvelhetett, lehetséges, hogy félredobják a pártok személyes érdekeiket, és képesek lesznek egységként dolgozni.”

Nem négyéves düh

Arról is beszélt, a fiatalságban nagyon nagy erő van még, de van egy réteg, akit nem tudtak megszólítani a pártok, így nekik kell most teret biztosítani. Ő bízik abban, amit a momentumos Fekete-Győr András jósolt, hogy nem négy évig kell kitartania a mostani lendületüknek, mert ez a rendszer hamarabb összeomlik. Abban bízik, hogy a szombati fővárosi tüntetés szikra lehet, ami beindítja a vidéki nagyvárosokban, falvakban is a tüntetéseket. Szerinte nagy erőt képvisel az, hogy ez egy civilek által szervezett tüntetés. 

©

Homonnayt és Lányit is megkérdeztük, miért számítanak arra, hogy a pár napja újból kétharmados többséget szerző Orbán megretten a tüntetéstől, és teljesíti akár csak egy követelésüket is. Homonnay szerint a választással kapcsolatban több esetben felmerült a csalás gyanúja, így "amíg nem bizonyítják, hogy legitimen szerezték a hatalmat", joga van kételkedni. Lányi abban bízik, a hatalom megtorpan a tüntetés erejétől, az elégedetlenek tömegétől, illetve hogy fellépésüket sztrájkok követhetik a különböző szektorokban.

„Az összes sérelem, ami felgyülemlett az emberekben, komoly lépéseket eredményezhet.”

Az már korábban kiderült, az "Orbán, takarodj" már nem elég. Nagy kérdés, hogy a mostani tömeg mire lesz elég, mit mutathat meg, visszakozásra késztetheti-e bármilyen területen a kétharmados mámorban dajdajozó hatalmat. 

Homonnay Gergely azt mondta, van forgatókönyvük arra, hogy a tüntetéssorozat ne haljon el, mint ahogy az eddigiek, "láttuk a hibákat, és nem követjük el azokat", azonban a jövőbeli terveikről még nem akarnak beszélni. Lányi Örs azt mondta, erős, de teljes mértékben erőszakmentes tüntetést akarnak, ám komoly kockázat, hogy esetleg megjelennek a helyszínen fizetett provokátorok. Az erőszakosságnak úgy próbálják elejét venni, hogy mindenki számára világossá teszik: itt mindenki egy célért küzd, és ezt nem erőszakkal fogják elérni.

Forrás: Windisch Judit (HVG.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr10013833220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása