CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Addig vegyen jegyet, amíg nem késő

2018. június 29. 02:19 - csú

geregely_zsofia_klubradio_es_hvg_atv_1.jpgGergely Zsófia: Nem így terveztem, de végül  juszt is elmentem megnézni az Erkel Színház Billy Elliot című eladását. Nem rég jött ugyanis a hír, hogy működött az öncenzúra: miután a kormányszócsőként funkcionáló Magyar Idők azzal vádolta a darabot, hogy a homoszexualitást propagálja, a főigazgató Ókovács Szilveszter törölte a musical 15 eredetileg tervezett előadását.

A hivatalos indoklás persze az volt, hogy sajtó negatív hangvételű kampánya miatt visszaesett a jegyek értékesítése. De mindenki érti, mit nézünk megint végig. Ahogy a múlt héten kormánypárti politikusok „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricákat ragasztottak olyan házakra, ahol már régóta vegzált civil szervezetek működnek, szegény Billy megkapta a „nem NER-kompatibilis” matricát. Vagy inkább billogot, így mennie kell. Mindegy, hány lelkes gyerek tapsol nemcsak a végén, de minden egyes pörgős-színes-táncos jelenet végén. Mindegy, hogy a politikának semmi keresnivalója egy színház műsorrendjének a meghatározásában. 

A senki által nem olvasott, az állami szerveknek meg kötelezően előfizetett Magyar Idők megmondta: botrányos balettozó kisfiúkat mutogatni a színpadon egy „olyan helyzetben, amikor amúgy is csökken/elöregszik a népesség, hazánkat pedig idegen invázió fenyegeti”.

Idegen inváziót továbbra sem látok. Láttam viszont a tegnap esti előadáson meghökkent, dühös szülőket, amiért egy propagandalapon keresztül az Orbán-kormány azt sugallja, hogy éppen a buzilobbi veszélyének teszik ki a gyereküket. Láttam szerencsére olyan családot is, akik csak jóízűen nevettek az egészen. Már másodszor nézték meg a darabot, így azzal ugratták egymást, még „nem vették észre, hogy kiütközne a gyereken a hatás”. Láttam sajnos az egyik főszerepet alakító, elismert színészt is, aki a két felvonás szünetében megtörten beszélt arról, mennyire méltatlan, hogy botrányosnak titulálják az előadást, amibe közel két éve belead mindent.

És persze összességében láttam egy darabot, amiben valóban tütüben ugrálnak, táncoltak férfiak. De ha ennek látványa 2018-ban káros a kisiskolásokra, ahogy azt a zsebmédia állítja, akkor legalább ennyire fennáll a veszélye, hogy Semjén Zsolt levadássza a miskolci állatkertben múlt héten született rénszarvasborjút.

Szóval én már láttam. És javasolnám, hogy amíg még lehet, nézzék meg a saját szemükkel. Juszt is. Pontosan azért, ami az több jelenetben látható, amúgy éppen sztrájkolók transzparensére van írva: „elég volt!”. Elég abból, hogy a szülők helyett akarják eldönteni, mi való a gyereknek. Abból, hogy saját ideológiájuk alapján felmatricázzák az életünket.

GERGELY ZSÓFIA (Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5014069521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása