CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel a főváros déli városkapujának része lehet, ha...

2018. július 14. 05:34 - csú

deli_varoskapu.jpgA Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. meghívásos nemzetközi tervpályázatot hirdetett a dél-pesti és észak-csepeli beruházások és komplex városfejlesztés megvalósítása érdekében szükséges beépítési javaslat (masterplan) elkészítésre.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírás szerint a "déli városkapu" fejlesztési területe a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút nyomvonala, továbbá a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt térség, amelynek a területe mintegy 135 hektár. A területen a magyar olimpiai pályázat nyomán sportlétesítményeket is építenek, köztük egy 25 ezer férőhelyes atlétikai stadiont - amelynek csak a tervezése közel nettó ötmilliárd forintba kerül - evezős központot és kerékpáros versenypályát (velodrom) is. A sportlétesítmények "egyszerre hivatottak biztosítani a magyar élsport és a szabadidős sport támogatását, lehetőséget teremtve nagy sportesemények megrendezésére" - áll a projekt oldalán.

Ezen sportberuházások megvalósításához már "szakmai tanácsadót" is fogadott a kormányzati szervezet, a londoni székhelyű, Sport Concepts nevű céget, nettó 260 millió forintért.

Az új, meghívásos közbeszerzési tervpályázat szerint a pályázóknak 

mestertervet (masterplan) kell készíteniük. A fejlesztési program legfontosabb eleme a kiírás szerint a 12 ezer férőhelyes diákváros, amely "a fővárosban évtizedek óta hiányzó és a felsőoktatás fejlesztésében is fizikai korlátot jelentő kollégiumi férőhelyeket bővíti".

A pályázóknak a következő referenciák közül kell bemutatniuk legalább egyet: legalább 100 hektár kiterjedésű területre szerződésszerűen teljesített, elfogadott építészeti masterplan, amely alapján a kivitelezés megkezdődött; folyó-, tenger vagy tóparti fekvésű területre készített építészeti masterplan; legalább egyhektáros campusra (egyetemi vagy főiskolai oktatási és szabadidős funkciókat is magában foglaló városrész) készített építészeti masterplan; illetve legalább 45 ezer lélekszámú település egészére vagy településrészre készített urbanisztikai terv vagy építészeti fejlesztési koncepció.

A tervpályázatra meghívottak a következők:

  • ADEPT Architects, Dánia;
  • Sasaki Associates Inc., Amerika;
  • KCAP Architects & Planners, Hollandia;
  • Kohn Pedersen Fox (KPF), Amerika;
  • Squire & Partners, Anglia;
  • Snohetta, Norvégia;
  • Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. (Dévényi Tamás);
  • Fernezelyi, Basa Iroda Kft., FBIS Architects (Fernezelyi Gergely);
  • Finta és Társai Építész Kft. (Finta József);
  • Spacefor Kft. (Finta Sándor);
  • 3h Építésziroda Kft. (Günther Zsolt és Csillag Katalin);
  • M-Teampannon Építészmérnöki Kft. (Noll Tamás).

A tervpályázatra augusztus 14-ig lehet jelentkezni, a kiválasztott jelentkezőket szeptember 4-ig értesíti az ajánlatkérő. A díjazásra rendelkezésre álló keret 890 ezer euró.

Németh Géza

Forrás: Napi.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2314110425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása