CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tősgyökér Orbánnal

2018. november 06. 02:55 - csú

orban_viktor_diktatori_karba_tett_kezzel.jpgA történelemről és annak tanulságairól merengett Orbán Viktor, és szokása szerint világosságot varázsolt nekünk a sötétségbe. A felújított Szépművészeti Múzeum átadásán mondott beszédében kijelentette: „Mi a saját nagyságunkat sohasem abban láttuk, hogy el tudunk venni valamit másoktól, hanem abban, amit hozzá tudunk tenni az egyetemes tudományhoz és kultúrához. Mi olyan nép vagyunk, amely mindig többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle.”

Igaz, Szent László 1091-ben elfoglalta Horvátországot, de nyilvánvalóan nekik is adni szeretett volna, nem elvenni tőlük. Károly Róbert és Nagy Lajos ugyancsak nem a hódítás szándékával akarta megszerezni a nápolyi királyságot, elvégre a magyaroknak soha nem jutna eszükbe ilyesmi. És bár Kölcsey még úgy emlékezett, hogy „nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”, feltehetően csak egy kis magyar tudományt és kultúrát vitt volna a barbár Bécsbe.

Hogy aztán mi

mindig többet adtunk-e a világnak, mint amennyit kaptunk? Bár az ilyen világfelfogás tökéletesen értelmetlen, azt azért talán még a magyarság örök áldozati szerepét hangoztató miniszterelnök is tudja, hogy a kereszténységet nem Szent István és az ő Magyarországa adta a világnak, hanem kapta. Nem ártana emlékezni rá, amikor ismételten át akarja írni a történelmet.

Mert át akarja, még a legkisebb részleteiben is. Tisza István halálának századik évfordulója alkalmából mondott beszédében (mert természetesen erről emlékezett meg, és nem az őszirózsás, polgári demokratikus forradalomról meg a köztársaságról, amelyet „szocialista operett-köztársaságnak” titulált) azt mondta a meggyilkolt egykori miniszterelnökről: „Felismeri a feladatot, amit egy tősgyökeres magyar család sarjának magára kell vállalnia.”

Tősgyökér? Tisza István édesanyját Degenfeld-Schonburg Ilonának hívták. Erre szokták azt mondani, hogy a kevesebb több lenne.

A miniszterelnöki példát mások is követték. A Parlamentben konferenciát rendeztek a Tisza-évforduló alkalmából, és ezen az Orbán-kormány sokáig második számú embere, a dohányzásügyi biztossá lefokozott Lázár János szónokolt. Imígyen: Tisza példakép kell, hogy legyen a jelen és a közeljövő politikusai számára, ha az országot újra azzá a nagy állammá akarjuk tenni, amely ezer éven át, a miniszterelnök meggyilkolásáig létezett.

Jó, tudjuk, hogy a kormánypárti sajtóban Ady már nem számít példaképnek, ezért aztán fogjuk fel csupán az ő írói munkássága részeként, amit Tiszáról írt: „Minden a Sorsé, szeressétek, / Őt is, a vad, geszti bolondot, / A gyújtogató, csóvás embert, / Úrnak, magyarnak egyként rongyot.” Végtére is Ady nem volt történész, pláne nem politikus, úgyhogy az Ady-Lázár vitában nem foglalok állást. De azt kénytelen vagyok cáfolni, hogy az a bizonyos „nagy állam” ezer éven át létezett. Erdogan barátsága miatt már a 150 éves török uralomról is elfelejtkezünk? És a Habsburg-birodalomról, amellyel csak 1867-ben egyeztünk ki? Egy történelmi gyorstalpaló nem ártana Orbánéknak.

Forrás: Bolgár György (Népszava)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1614355381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.11.06. 20:33:47

A szerző nincs tisztában a magyar történelemmel! Dmitar Zvonimir (- , 1089) volt az utolsó horvát király, akinek felesége Árpád-házi Ilona volt, Szent László király nővére. A horvát nemesség egyik fele őt hívta meg a horvát királyi trónra, az özvegy királyné jogán 1091-ben!

Károly Róbert volt az Anjou-ház magyar ágának alapítója, Anjou Martell Károly és Habsburg Klemencia elsőszülött gyermeke, V. István magyar király dédunokája. Fiúként joga volt a nápolyi királysághoz, Nagy Lajosnak unokaként szintén! (Az Anjou-házi magyar királyok leányágon az Árpád-ház folytatói!)

Tisza István édesanyját Degenfeld-Schonburg Ilonának hívták?
Éppen olyan magyar volt mint Bolgár György meg sokan mások, akik nem az őseik nevét vitték tovább!

Tisza István valóban példakép, az apja, Tisza Kálmán miniszterelnök után, tudatosan készült az ország vezetésére. Jogi tanulmányokat folytatott németországi egyetemeken, mindig kötelességtudó ember volt, a tiszántúli református egyház főgondnokaként is. Példásan látta el hivatalát, a legjobb tudása szerint, AZ Ő KEZÉHEZ NEM TAPADT HOZZÁ A MAGYAR KIRÁLYSÁG EGYETLEN ARANYKORONÁJA SEM! Az első világháborút megindító, a Monarchia közös minisztertanácsi ülésén EGYETLEN VOLT AKI A HÁBORÚ ELLEN SZAVAZOTT! Késői utóda, Orbán Viktor miniszterelnök még arra sem méltó hogy Tisza István cipőjét pucolja, nem hogy hivatkozzon rá!

Mellesleg a Habsburgok törvényesen jutottak a magyar koronához, mint a magyar országgyűlés által megválasztott uralkodók (kivéve II. József)!

Adyval nekem semmi bajom, kiváló költő volt! A "vad geszti bolonddal" csak a saját elfogultságát fejezte ki! Mellesleg Csurka István engem is megfedett, amikor 1998-ban (SIC!) javasoltam Tisza István Hermina úti emléktáblájának helyreállítását! Kijelentette, a MIÉP szellemi elődje ADY ENDRE, SZABÓ DEZSŐ ÉS NÉMETH LÁSZLÓ! Így bizony, tanúm rá a MIÉP BET (Budapesti Elnökök Testülete) akkori tagsága! Ennyit a MIÉP szélsőjobboldaliságáról, meg az hogy soha semmi köze nem volt a szélsőliberális pártból Magyarország legtolvajabb pártjává vált Fideszhez!

Gyurikutya 2018.11.11. 21:48:40

@Tarjányi László: Talán nem értette meg a lényeget - nem a történelmi események részletein, hanem a magyarság karakterén van a hangsúly: ugye mi békés nép vagyunk, soha nem akartunk elvenni senkitől semmit.

Tarjányi László 2018.11.12. 23:43:21

@Gyurikutya:

Falu Tamás: Magyar visszhang

Nem kell nekünk a más folyója,
Nem kell nekünk a mások bérce,
Csak magyar hegy és magyar róna,
Ahogy az Isten rég kimérte.
Nem kell nekünk idegen égbolt,
Egy porszeme sem a világnak,
Csak az kell, ami a mienk volt...
Igazságot Magyarországnak!
Szép határunk nem is határ volt,
Hanem Isten ölelő karja.
Helyette most egy szörnyű gyászfolt
Sötétlik az árva magyarra.
De ezt a gyászkövet letesszük.
Hallók hallják, lássák, kik látnak,
Vérünkkel a földgömbre festjük:
Igazságot Magyarországnak!
Szavunk, imánk keljen visszhangra,
Mely zúgva, hullámozva árad,
Határ határnak továbbadja,
Nép a népnek, haza hazának.
Csillag olvassza fénysugárba,
Mely zengő világűrbe vágtat,
Egész mindenség ezt kiáltsa:
Igazságot Magyarországnak!
1930

Gyurikutya 2018.11.19. 11:33:35

Találó... irredenta szövegnek érzem. Ki a költője?

Tarjányi László 2018.11.21. 21:49:04

Falu Tamás (Eredeti neve Balassa Lajos, 1911-ben vette fel a Falu Tamás nevet) (Kiskunfélegyháza, 1881. november 10. — Ócsa, 1977. július 13.) magyar jogász, költő és regényíró.

Én is csak most tudtam meg ott született, ahol én (meg Petőfi, a félegyháziak szerint). Különben közjegyző volt több helyen, utoljára Ócsán.
süti beállítások módosítása