CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elpusztul a demokrácia, ha gyávák vagyunk védelmére

2019. január 30. 04:24 - csú

szolidaritas-777_2.pngVigyázat! Az együttműködés hiányában ahelyett, hogy előre tekintenének és a szabadságot biztosítanák, megszűkítik a jogokat és az elnyomatás diadalmaskodik

A világháború után összeomlottak az autokráciák és a demokrácia diadalmaskodott. Fölteszem azonban a kérdést: vajon most hány országban van meg a lehetősége a demokratának szabad véleménynyilvánításra: minden visszafordult

Attlee őrnagy a demokrácia védelméről szólott:

— Elpusztul a demokrácia abban az esetben, ha gyávák vagyunk megvédéséhez, és ha nem valósítják meg a népek politikai és gazdasági együttműködését.

Az antidemokratikus erők új offenzívájában

Anglia és Franciaország együttműködése az egyik legfontosabb védelmi vonal. Mindkét népben megvan az egyensúly tartásnak az a képessége, amelyet a politikai érettség és tapasztalat teremt meg.

Mindkét nép a civilizált nemzetek körében előkelő helyet foglal el, de azért soha nem gondolnak arra, hogy más népeknél nagyobb értékűnek véljék magukat. Nyugat-Európában egész sorát látjuk a demokráciáknak, amelyek szükségesnek látják, hogy a politikai demokráciát gazdasági demokráciával is kiegészítsék....

A munkáspárt meg van győződve arról, hogy a támadóval szemben csak a népek együttes biztonsága nyújthat védelmet....Meggyőződésem, hogy a fasizmusnak belső okok miatt össze kell majd omolnia. Az a veszedelem fenyeget azonban, hogy mielőtt ez bekövetkezik, a fasiszta államok rettentő ámokfutást rendeznek a népek között.

 

— A világháború után összeomlottak az autokráciák és a demokrácia diadalmaskodott. Fölteszem azonban a kérdést: vajon most hány országban van meg a lehetősége a demokratának szabad véleménynyilvánításra Minden visszafordult. Ahelyett, hogy előre tekintenének és a szabadságot biztosítanák, megszűkítik a jogokat és az elnyomatás diadalmaskodik.

Itália a múltba nyúlt vissza a cézárizmus gondolatához, a Harmadik Birodalom a német faj mitologikus és értelmetlen gondolatát hirdeti. A fasiszta országok az egyén szabadságát könyörtelenül elnyomják.

Attlee őrnagy ezekkel a szavakkal fejezte be beszédét: a munkásmozgalom föladata, hogy valódi tartalommal töltse meg a szabadság, egyenlőség és testvériség nagyszerű jelszavát.

Népszava 1937. január 22.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1214583192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása