CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Proligyalázók lebukása: amikor kibújik a szög a zsákból

2019. február 08. 02:34 - csú

bayer_zsolt_ok.PNGBayer Zsolt, aki bátran megmondja a magáét egy 18 éves diáklánynak is...

„Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt kis proli” – hangzott el nemrégiben az üzenet egy vidéki demonstráción felszólaló, 19 éves lánynak címezve. Olyan szájból, melyből az ócsárlás egyébként dicséretnek fogható fel.

A lovagkereszttel kitüntetett, trágár stílusáról elhíresült médiaszemélyiség ominózus megnyilatkozásával kellemetlen helyzetbe lavírozta az általa favorizált pártot. Mert mi van, ha néhányan észreveszik, hogy a „proli” kifejezés ebben a kontextusban szitokszóként szerepel? Bayer alaposan megnehezíti kenyéradó gazdája dolgát, aki nap mint nap heroikus küzdelmet folytat azért, hogy a „prolik” elhiggyék neki: ő „a keményen dolgozó kisemberek” egyedüli hiteles képviselője.

A miniszterelnök ebbéli igyekezete egyesek szerint sziszifuszi munka. Luxusgéppel külföldi futballmeccsekre repülni, felbecsülhetetlen értékű műkincsekkel dekorált rezidenciába költözni, sokakban kételyeket ébresztő közbeszerzések révén a vazallusi kört arcátlanul feltőkésíteni – nem éppen a kormányfő által beharangozott plebejus kormányzás ismérvei. Szegény Orbán Viktor azonban legalább megpróbálja. Erre jön az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa, és minden diplomáciai érzék nélkül rátámad a Nemzeti Együttműködés Rendszere által amúgy is számtalanszor megalázott „prolikra”. Lázár János évekkel ezelőtt még magyarázkodásra kényszerült a szegényeket megbélyegző szavai miatt, Bayer ellenben nem veszi erre a fáradságot. A publicista kegyetlen őszintesége mögött a rezsim kitartottjainak úri dölyfe rejlik.

És az alig burkolt fenyegetés. Bayer szerint most ugyan „semminek semmi tétje”, ami nettó hazugság: csak jómagam rengeteg közalkalmazottat ismerek, aki az elmúlt években egzisztenciájával fizetett nyíltan vállalt, kormánykritikus véleményéért. (Ezen elbocsátások valódi indokait a munkáltató természetesen kizárólag informálisan közli a szerencsétlen beosztottal.) A félelem Orbán által hazánkban meghonosított légköre lehet a magyarázat arra is, relatíve miért alacsony a sztrájkhajlandóság a közszférában. Nagy Blanka talán túlságosan szem előtt van ahhoz, hogy nagy médianyilvánosságot kapott beszéde következményeként eltávolítsák a gimnáziumból, a legtöbben azonban nem ilyen szerencsések.

Éppen Bayer szavai szolgáltatnak bizonyosságot a lojalitás egyedül üdvözítő voltáról a magyar ugaron. Ha így folytatod, ha nem állsz be a gondolkodás nélkül engedelmeskedők sorába, legalul helyezkedsz el majd ebben a latin-amerikai mintára végletesen kettészakított társadalomban. Felsőfokú tanulmányokról ne is álmodozz, a karriernek búcsút mondhatsz. Utánad nyúlunk, vessen bárhová a sors az országban. Ha nem tetszik a rendszer, szaporíthatod a külföldre emigrált fiatalok számát.

Különben maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt kis proli.

Beck Tamás (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4514612442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása