CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Túlélésre játszanak? Ki gyógyítja meg a csepeli egészségügyet?

2019. április 30. 02:34 - csú

sztk-ok-777_3.PNGAz intézménynek nincs elfogadott szervezeti célkitűzése, visszamenőleges hatállyal módosítottak egy szerződést, érvényes megállapodás nélkül foglalkoztatnak egy Kft-t

Olvasom a „Hova folyik Csepelen?” című írást, amely szerint „Lehet, hogy komoly gond van a kerületi egészségügy körül?” Szerzője nyugodtan elhagyhatta volna a kérdőjelet. Szerintem ugyanis több mint érdekes, hogy a tavaly decemberben elfogadott idei első féléves testületi munkaterv három egészségügyi témájának tárgyalása valamiért elmaradt. Egyiket sem tűzte napirendre a képviselő-testület.

Így februárban nem került napirendre a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Alapító Okiratának módosítása, márciusban szakmai fejlesztési terve, április 25-én pedig a szolgálat térítési díjszabályzata.

Az okokat – szokás szerint –, nem hozta nyilvánosságra Borbély Lénárd polgármester, aki a

testületi üléseken sem tájékoztatta a jelenlévőket a decemberben még fontosnak tartott témák elmaradásának okairól. Ami azért is feltűnő, mert a múlt évi költségvetési beszámolóból kiderült, hogy az egészségügyi intézmény 2018-ra tervezett 253,5 fős költségvetési létszámkerete év végére 84,2 %-ra, 213,5 főre csökkent. Ha azonban megnézzük a korábbi adatokat, akkor kiderül, hogy 2017-évi adatok ugyanígy alakultak. Viszont 2016 végén 268 fő volt az év végi foglalkoztatotti létszám, amely a személyi juttatások összegének növelése ellenére 2017-ben(!) csökkent, 55 fővel.

Mi történt 2017-ben? Miért csökkent ilyen mértékben az intézmény létszáma? Elbocsátották a dolgozókat vagy ennyien kiléptek? Netán „véletlen számítási hiba” volt az egész? Miért kellett a tavalyi költségvetési létszámkeretet túltervezni? Miért engedte meg ezt a  túltervezést az önkormányzat pénzügyi vezetése, illetve a polgármester?

Éppen ideje lenne tehát a vezetésnek napirendre tűzni

> a tavalyi belső ellenőrzés márciusi testületi ülésen megismert kritikáját: az intézménynek nincs elfogadott szervezeti célkitűzése, visszamenőleges hatállyal módosítottak egy szerződést, érvényes megállapodás nélkül foglalkoztatnak egy Kft-t,

> az eddig elhalasztott fejlesztési, szakmai, vezetési kérdéseket, azt, például, hogy az intézmény vezetője alkalmas-e a kialakult helyzet kezelésére, vagy csak az egészségügy általános válságában, az önkormányzati vezetés hozzá nem értésében bízva, a túlélésre játszik, amihez, úgy tűnik, az önkormányzat vezetése idén is asszisztál.

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat állapotának, az ott dolgozó közalkalmazottak, illetve a csepeli emberek egészsége helyzetének rendezése, javítása valódi, szakmai alapon álló helyzetelemzést, feladat-meghatározást és reális programot igényel. Nem lehet egy, a tavalyi országgyűlési választások előtt reklámozott, ám nem létező Weiss Manfréd Tervben leírt lózunggal, miszerint „Ugrásszerű fejlődés jön a csepeli egészségügyben” megoldani a gondokat. Dolgozni, nem kampányolni kell. A kilenc éve regnáló fideszes vezetés erre képtelen volt. Ideje van a változásnak.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9014794476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása