CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A hatalom betört a magánéletünkbe

2019. május 24. 03:26 - csú

megfigyeles_listazas_1.PNGIjesztő, hogy illetéktelenek is hozzáférhetnek az egészségügyi adatainkhoz. A háziorvosom mesélte, amikor az év elején feltette azokat a bizonyos kötelező kérdéseket, amelyeket be kellett táplálnia rólam a láthatatlan, de kíváncsi „központi orvosnak”, hogy ő maga is kicsit bizonytalan, jól teszi-e, hogy a betegeiről a legkényesebb adatokat is rögzíti. Ki tudja, hol, kinél landolnak? Aztán ott vannak a „felhőbe” feltöltött receptek is, amelyek szintén sokat elárulnak az egészségi állapotunkról.

Ez mind csak egy-egy szeletkéje annak a mohóságnak, ahogyan a Nemzeti Együttműködés Rendszere vájkál a magánéletünkben.

Úgy is mondhatjuk, hogy az utóbbi években a kíváncsiskodást állami szintre emelték, és

egyre újabb területekre terjeszti ki a „nagy testvér” a figyelmét. Az még talán rendjén is van, hogy a nagyvárosok bűnügyileg fertőzött körzeteiben, a közutakon szaporodnak a térfigyelő kamerák - Magyarországot jelenleg mintegy 16 ezer ilyen eszközzel figyelik. A szabályok szerint ezeket a felvételeket néhány napon belül törölni kellene, ám a „szervek” azért lobbiznak, hogy egyre jobban kitolják ezt a határidőt. Szó van a különféle rendszerek összekapcsolásáról is, de ez csúszik, mert aligha menne bele a Nemzeti Nyomozó Iroda, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, vagy a TEK, hogy minden ilyen begyűjtött „tudás” egyedüli birtokosa Pintér Sándor legyen.

A magánéletünk iránti kíváncsiság egyik élenjárója a közösségi média. Kevesen gondolják végig, hogy ami információt oda feltesznek, az örökre ott is marad, és akkor is visszakereshető, amikor arra a legkevésbé sem számítunk. Új állásra pályázunk? Az interjú előtt a HR-osztály könnyűszerrel utánunk néz, kivel, mit osztottunk meg korábban, milyen a politikai kötődésünk, a kapcsolati hálónk, a baráti körünk…

Éppen a napokban járta be a világsajtót az a hír, miszerint Kínában ezt már olyan tökélyre fejlesztették, hogy a hatóságok szinte mindenkiről mindent tudnak. Mi persze még a fasorban sem vagyunk e téren, de újabb nagy lépést teszünk ebbe az irányba. Júliustól a legkisebb panziónak is jelentenie kell, hogy mikor, kivel vettünk ki szobát, és meddig voltunk ott. Aki nem jelent, azt megbüntetik, akár be is zárathatják.

Hírek szerint már a fürdők számára is készítik a szoftvert, amivel majd jelenteniük kell a „nagy testvérnek”, hogy ott jártunk. Talán lesz kamera is, hogy úsztunk-e, vagy csak pancsoltunk a medencében, esetleg háromnál többen sustorogtunk a sarokban, ami egyesek esetében akár tiltott gyülekezésnek is minősülhet majd.

Somfai Péter (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7914832968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása