CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kampány-kuka, kápolna, dühöngő, duma a fideszes városvezetőktől

2019. július 12. 05:55 - csú

abel-borbely_kettos_portre_2.PNGBorbély Lénárd  polgármester és Ábel Attila alpolgármester: a csepelieket akarják lóvá tenni?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) július 10-én megjelent 17. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

A lap újabb számában a sport nyert. A címlappal együtt most öt oldalt kapott. Majd jött a fejlődés megállíthatatlan vonata. Megtudtuk, hogy látványosan fejlődik kerületünk, több kuka lesz a városközpontban, ahol még az alkohol árusítást is korlátozzák. Elindul a Jedlik felújítása, ezért két évre elköltözik a gimnázium, s az egészségügyi ellátás fejlesztéséért kitüntették a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosát. A heti vegyesben pedig a régi, bevált recept érvényesült: két oldal az ellenzék ekézésére, iskolai hírek, egy kis Székelyföld, Felvidék, várostörténet, s némi kultúra.

Most sincs szó a közéletet foglalkoztató valós kérdésekről: a HÉV-ről, az újabb hírekről, miszerint lehet, hogy mégis  villamos lesz belőle,  tovább csúszik a fejlesztése, ezért hétvégeken próbálják karbantartani. A Gubacsi híd felújításáról sem beszélnek. A CSH most sem közölte az

Állami Számvevőszék, a Fővárosi Választási Bizottság a lap tulajdonosát és kiadóját érintő elmarasztalásait, nem reagált a több tízmilliós önkormányzati támogatás és az egyoldalú tájékoztatás közötti összefüggéseket feszegető írásokra. Nincs helye a sokakat hónapok óta foglalkoztató témáknak: csökken a kerületi lakosság száma; romlanak a megélhetési viszonyok; nőnek a kerület közlekedési, környezetvédelmi gondjai; fogy a Kis-Duna-parti zöldövezet; újabb két milliárdot kapott a kormánytól Németh Szilárd alapítványa a Hollandi úti birkózócsarnokra, klimakatasztrófa fenyeget a Dél-Pesti Kórházban. .

Véleményünk a cikkekről:

1) Fejlődik a kerület

Nem, nincs itt még a Kánaán – jutott eszünkbe a cikket olvasva. Mármint Csepelen. Azt írta ugyanis a Csepeli Hírmondó, a kerületi lakásárak emelkedésével büszkélkedve, hogy látványosan fejlődünk.„Az egyik legnagyobb értéknövekedés Csepelen volt, ez pedig nem lehet független a kerület látványos fejődésétől.”, írja TK. A www.portfolio.hu május 19-i cikke szerint a lakásárak alakulásának 18 százalékos növekedése mellett, Csepel a főváros 23 kerülete között (bár a javulás valóban jelentős), 2018-ban a 22. helyen állt. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/orult-arak-a-belvarosban-ezert-szorulnak-ki-ennyien-budapest-kulso-keruleteibe.324625.html   

Idézzük a cikk néhány mondatát:

 „A Dél Budapest (XVII-XXIII. kerületek) területe rendelkezik a legalacsonyabb árszinttel a fővárosban, ami 390  ezer forint volt átlagosan négyzetméterenként 2018-ban…..Dél Budapesten épül a lakásállományhoz képest legkevesebb új építés ingatlan, ami vélhetően összefügg az alacsony árszinttel….A lakások forgási sebessége és a külföldiek jelenléte is ezen a területen a legalacsonyabb...”

Vagy a cikk végéről egy mondat: 

 „A jelenlegi lakáspiaci ciklus elején a drágább, belső kerületekben kezdtek el gyorsabban emelkedni a lakásárak, ám a megemelkedett árszint miatt kiszoruló kereslet a külső kerületekben is felhajtotta a lakásárakat.”

 Azaz nagy volt az értéknövekedés, elsősorban az alacsony árszínvonal, illetve a belső kerületekből kiszoruló, alacsonyabb összegű vásárlók miatt. A „kerület látványos fejlődésé”- nek tehát nem sok köze volt a kerület lakóingatlanainak értéknövekedéséhez. 

Ami viszont kimaradt a cikkből: az ingatlanpiaci helyzetünket nem javítják, sőt kifejezetten rontják Csepel közlekedési feszültségei és környezeti szennyezettségének főváros szerte elhíresült gondjai. 

Mintha titkolnák azt is, hogy az önkormányzat milliárdos fejlesztéseinek hátterében leginkább az EU, valamint a kormányzati és fővárosi támogatás áll. Lásd az alábbi linken olvasható írást: https://csepeliek.blog.hu/2019/07/10/felrevezetett_csillagtelepiek_csillagaszati_arak    

Szóval: nem illik becsapni az olvasókat, azzal sem, hogy csak a jót idézzük, a rosszat pedig a balliberálisokra és Sorosra kenjük, mert mindenért ők a felelősök. 

2) Megkezdődik a Jedlik felújítása, költözik az iskola

Több, mint másfél éve döntött a kormány, hogy 5 milliárdot ad a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium teljes körű felújításhoz. A nagy hatalmú Németh Szilárd tavaly év elején megalakított egy Társadalmi Egyeztető Fórumot, majd bemutatta kész elképzelését. Most, a felújítás megkezdése előtt átköltöztetik a gimnáziumot, várhatóan két tanévre, a Tejút utca 10-12 szám alatti volt szakközépiskola épületébe, ahol még konténertermekben is lesz oktatás. Az eltelt időszakban sem derült ki azonban, hogy miért kell ekkora fejlesztést megvalósítani, miért van szükség ekkora, ~ 1000 főt is befogadni képes aulára, miért kell kápolnát építeni, amikor a környéken, pár száz méteren belül megtalálható valamennyi egyházi felekezet temploma. 

Nincs válasz erre, csakúgy, mint a gimnázium ideiglenes elhelyezéséből adódó kérdésekre sincs felelet. A szerző mintha előremenekülne, hogy mi időben felhívtuk az emberek figyelmét. Márpedig az előre jelzett nehézségek komoly feszültségeket fognak okozni az ott élő csepelieknek. 

3) Petz Ferenc utca: több kuka lesz, korlátozzák az alkohol árusítását

A Fidesz helyi kampányvezetése sorra ad megszólalási lehetőséget az őszi választásokon induló fideszes önkormányzati képviselőjelölteknek. Az önkormányzat lapjában. Így most Ábel Attila alpolgármesternek, aki a városközponti körzet önkormányzati képviselője, egyben a helyi média önkormányzati felelőse, illetve a csepel.info című jobboldali hírblog tulajdonosa is. Ábel úr kuka-, dühöngő-, játszótér- és alkoholügyi ügyekben nyilatkozik, valószínűleg ehhez is ért. Megjegyzésünk: először is meg kellett volna említenie, hogy az 1,3 milliárd az EU-tól jött, másodszor pedig nem tartjuk valószínűnek (bár tudjuk, hogy a polgármesterrel együtt meghatározó emberei a fideszes önkormányzati vezetésnek, és élvezik mentoruk, Németh Szilárd bizalmát), hogy ők ketten döntöttek volna a körzeti dühöngő és játszótér fejlesztéséről. Ábel úr! A képviselő-testület döntött. 

4) Kiderült mit jelent az „összefogás”

    A csepeliek nem üdvözölték a paktumot

    Hiába tiltakoztak, senki nem figyelt rájuk

    A szavazás eredménye

Változatlanul folytatja a CSH szerkesztősége az ellenzéki ügyek egyoldalú magyarázását, a baloldal megosztottságát sulykoló értelmezését, most éppen az internetes oldalakon megszólalók vagy Ábel Attila fideszes hírblogja kritikáinak beemelésével. A cél az ellenzék teljes összefogásának megakadályozása, a változást akarók elbizonytalanítása. Szerintünk, a kétségtelenül érzékelhető, nem egyszer nyilvánosságot kapó baloldali viták egyelőre lehetetlenné teszik a Fideszt szolgáló Csepeli Hírmondó egyoldalúsága, ellenzék ellenes módszerei elleni határozott, közös fellépést, amire pedig feltétlenül szükség lenne a helyi önkormányzati vezetés őszi leváltása érdekében. A változás az ellenzék összefogását, valódi egységet, a változás esélyét gyengítő egyes párt-, és személyi érdekek háttérbe szorítását követeli. Még van rá esély. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1714939796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása