CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jutalom

2019. augusztus 29. 02:34 - csú

palkovics_laszlo_2.jpgPalkovics László miniszter:  egyszer majd fogok kérni valamit. Most megkapta. A felsőoktatást...  

Még a nyáron megszerzed nekem a Magyar Tudományos Akadémiát, cserébe megkapod a felsőoktatást, és azt csinálhatsz vele, amit akarsz – az elmúlt napok, hetek eseményeinek fényében már nem is tűnik annyira valószínűtlennek, hogy egy ehhez hasonló alku köttetet Palkovics László innovációs miniszter és az ország Keresztapája között. A fáradhatatlan Palkovics könyörtelenül teljesítette az alku ráeső részét, attól sem riadva vissza, hogy a cél elérése érdekében alkotmányellenesnek tűnő lépésekkel csonkítsa meg az ország legtekintélyesebb, eddig közvetlen politikai befolyástól mentes intézményét.

A jutalom nem maradhatott el: szeptembertől Palkovics lesz az egyetemek legfőbb ura. A tízparancsolatot szigorúan betartó Kásler Miklós által vezetett

Emberi Erőforrások Minisztériuma helyett így az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítja a továbbiakban a felsőoktatást, a hivatalos indoklás szerint annak érdekében, hogy Magyarország versenyképessége növekedjen. (Ugyanezzel indokolták az akadémiai kutatóhálózat állami kontroll alá helyezését; ha az utóbbi esetben ez elég volt, itt is megfelel.) 

Vagyis két külön minisztérium felel az általános iskolai és középiskola oktatásért, illetve a szakképzésért és a felsőoktatásért. Ilyen mértékű elkülönülésre még nem volt példa, még a jelenlegi kormányzat számára mintaként szolgáló Horthy-korszakban is egyetlen tárca alá tartozott az ágazat; arról nem is beszélve, hogy az oktatás akkor kiemelt költségvetési támogatást kapott, míg ma leginkább spórolni igyekeznek rajta.

Hogyan lesz ebből erősödő versenyképesség, hogyan hangolják így össze a jövőben a köz- és felsőoktatást, egyelőre rejtély. Annyi biztosnak látszik, hogy Palkovics nagy innovációját, az egyelőre több bizonytalanságot, mint biztos pontot tartalmazó, de az állami szerepvállalást mindenképp minimalizáló Corvinus-modellt más egyetemekre is kiterjesztik majd. Amikor sikerül elegendő megfelelő hátterű, a mostani hatalomhoz hű „üzletembert” találni a majdani egyetemi alapítványok élére.

Juhász Dániel (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr515021892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása