CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Záróra előtti pánik és mentőakció Csepelen, a fideszes vezérkarban?

2019. szeptember 26. 05:59 - csú

borbely-morovik-abel-2016-777.PNGAz öt év után lelépő kerületvezetők balról jobbra: Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester és Ábel Attila alpolgármester. Utoljára látjuk ezt a hármast  ebben a pozícióban?

A polgármester az utolsó pillanatban személyi kérdéseket is beterjesztett a mai képviselő-testületi ülésre. Így ö évre ismét megbízná a Csepeli Piac, a Csepeli Városkép Kft. és a Városgazda Zrt. eddigi vezetőit. Új vezetőt nevezne ki a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Zrt. és a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat élére. Ezekhez az akciókhoz csupán három kérdésünk van. Miért az utolsó pillanatban terjesztik elő a személyi javaslatokat? Miért akarják a választások előtt öt évre kinevezni a javasolt személyeket? Talán  félnek az esetleges választási vereségtől?sztk_uj_foigazgato_dr_dobak_andras.PNG

Munkaterv szerinti utolsó rendes  testületi-ülését tartja ma délután öt órakor a Polgármesteri Hivatalban az önkormányzat képviselő-testülete. A Borbély Lénárd polgármester által összehívott tanácskozáson a tegnap délutáni meghívó szerint várhatóan 26 napirend kerül megtárgyalásra. Az érdekesebb napirendekkel kapcsolatos megjegyzéseink, kérdéseink, amelyekre várjuk a választ, illetve a képviselő-testület döntését, a következők:

Napirend-tervezet 1. pontja: (142. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Az idei első nyolc hónap költségvetési kiadása már több mint 204 %-a a tavalyi egész évinek. Bebizonyosodott, hogy tudatosan, az önkormányzati választások miatt, az idei évre halasztották a tavalyra tervezett beruházások nagy részét. Így ebben az évben várhatóan, ~15 milliárd megy el felújításra, fejlesztésre, indokolt és indokolatlan beruházásokra, miközben a nyolc éve megígért feladat, pl. a gerincút II. szakasza, továbbra is csak tervezés alatt áll. Ki mindezért a felelős? 

2) Egyre drágább az önkormányzat működése. Míg 2014-ben 11,3 milliárdot, tavaly 12,9 milliárdot költött saját működési költségeire az önkormányzat, idén eddig már 17,8 milliárdnál tartanak. Mi indokolja ezt, az öt évvel ezelőtti összeghez képest 157,5 %-os növekedést, ezen belül a dologi költségek jelentős megemelkedését?

Napirend-tervezet 9. pontja: (150. sz. előterjesztés)

Javaslat a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. közötti feladatellátási szerződés módosítására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a szerződés csak november 7-én, az önkormányzati választások után jár le. Miért kell már most meghosszabbítani? Talán félnek az önkormányzati választások kimenetelétől? 

Napirend-tervezet 15. pontja: (151. sz. előterjesztés)

Javaslat 3. Csepeli Konzultáció eredményeinek értékelésére és a Csepeli Fundamentum letétére

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Miért nem kér szavazást az előterjesztő saját javaslatáról, miszerint a konzultáció eredményét tekintsük „Csepeli Fundamentumnak”? Talán mert maga is érzi, hogy javaslata teljesen komolytalan? Miért kell külön megszavaztatni a 13 kérdésre adott válasz elfogadását?   

2 ) Mitől lett az egyéneknek kiküldött konzultációs kérdőívből „családi szavazás”, azaz ki javasolta, hogy a közel 6000 beérkezett kérdőívet tekintsük 6000 család válaszának? Mi van akkor, ha a beküldött, családinak nevezett válasz mögött, csak egy fő „áll”, a többiek nem foglalkoztak a kérdőívvel? Akkor most legalább 18000 ezer választó véleménye lesz „elszámolva”? Talán választási kampányfogás az egész? 

3) Már az első pillantásra, de több közvélemény-kutatási szakember szerint is a kérdőívek szakmailag kezelhetetlenek voltak, mert gyakorlatilag csak igennel lehetett rájuk válaszolni. Kikérték-e az akció előtt közvélemény-kutatással foglalkozó független szakember véleményét? 

Napirend-tervezet 20. pontja: (146. sz. előterjesztés)

Beszámoló a Polgármesteri Hivatal 2014. december – 2019. augusztus közötti működéséről

Előterjesztő: dr. Szeles Gábor jegyző

Kérdésünk: az elmúlt években a hivatal vezetése által működtetett helyi választási bizottság döntéseit többször megváltoztatta, választási törvénysértés miatt, a fővárosi választási bizottság, illetve a bíróság. Mit kíván tenni az előterjesztő, hogy az önkormányzati választásokig még hátralévő időszakban ilyen, az ellenzék kárára hozott döntések ne forduljanak elő?

Napirend-tervezet 25. pontja: (137. sz. Előterjesztés)

Beszámoló a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Az 1. sz. határozati javaslat 2014-es, négyszer módosított határozatai öt éve nem lettek végrehajtva, mi a garancia, hogy most december 1-ig megoldják az ügyeket? 

2) Mi indokolja a csepeli szemészettel kapcsolatos korábban elvetett határozatok meghosszabbítását, ha ráadásul már ötéves szerződést kötöttek a Csillagszem Kft-vel, illetve a Kerekdoktor Egészségügyi és Szolgálati Kft. nem is rendelkezik Csepel területére érvényes  ÁNTSZ engedéllyel? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr315172114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása