CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen kevesebb munkahelyet, több feszültséget teremtett az ígérgető polgármester

2019. szeptember 30. 05:25 - csú

metrans_szerelveny_kisiklott_corvin-csomopont.jpgMetrans-szerelvény zárta le a Corvin-csomópontot óriási dugót okozva. Valójában a kerületvezetők tervezése siklott ki, mert  kevés új munkahelyet teremtettek, arról nem is beszélve, hogy azok többsége komoly környezetvédelmi és közlekedési  feszültséget jelent

Öt éve, az önkormányzati választások előtt, Borbély Lénárd akkori polgármester jelölt 35 pontos programot tett közzé, illetve juttatott el a csepeli lakosokhoz, „Folytassuk közösen – Csepel jövője 35 pontban”, címmel, valószínűleg több milliós összegért.  https://www.facebook.com/notes/927880397225552  

Hogy ki fizette a többszínnyomásos, vaskos kampányanyagot azóta sem derült ki. Most azonban, az őszi önkormányzati választások miatt, a 35 pont az érdekesebb. Mi lett belőlük, melyek valósultak meg, melyek maradtak ígéretek?

A hangzatos cím alatt Borbély 7 alcímre osztotta választási ígéreteit, mindegyikben több pontban sorolva elképzeléseit. Az ígéretek ezen tárházának és megvalósulásának bemutatása természetesen nem fér bele egy írásba, ezért, önkényesen, csak az általam fontosnak tartott elképzelésekkel foglalkozom. Lássuk az első ígéretet:

"MUNKAHELYEKET TEREMTÜNK!

1.) A Kormánnyal együttműködve 5000 új munkahelyet hozunk Csepelre. Elindítottuk a

Weiss Manfréd munkahelyteremtő programot. Tisztes munkát és megélhetést szeretnénk

biztosítani a csepelieknek.” 

A polgármesteri program meghirdetése óta a kerületi vezetés támogatta a METRANS Kft. konténertermináljának betelepülését – 200 új munkahely létrehozása, és az önkormányzat 500 milliós támogatása fejében –, a volt Csepel Művek területére, valamint a Csepeli Szabadkikötő    fejlesztését. Ez utóbbi területen több beruházás valósult meg, legutoljára pl. a Masped új raktára, de a kerület más területein is megjelent néhány, elsősorban szolgáltatást nyújtó új vállalkozás. Az önkormányzat fejlesztette, felújította saját intézményeit, új sportlétesítményeket hozott, illetve hoz létre. Mindezek korszerű üzemeket, intézményeket, berendezéseket, technológiát, szolgáltatást hoztak ugyan a kerületbe, de viszonylag kevés új munkahelyet teremtettek, arról nem is beszélve, hogy többségük komoly környezetvédelmi, közlekedési vagy éppen parkolási feszültségeket jelent.

A volt Csepel Művek területén működő, magántulajdonú vállalkozások kisebb munkahelyteremtő fejlesztései (pl. új kerékpár üzlet és szerviz megnyitása) sem jelentettek jelentős előrelépést, a terület revitalizációja évek óta csúszik, és még mindig csak „szakmai diskurzus” folyik a terület korszerűsítésének hosszú távú lehetőségeiről, ipari parki átalakulásáról. A fejlesztés elősegítését célzó önkormányzati ígéret, a Központi út teljes körű felújítása elmaradt. A kerület északi részébe tervezett kormányzati, munkahelyeket is generáló sportberuházások (atlétikai stadion, stb) megvalósításának időpontja bizonytalan, különösen az EU-s támogatások várható csökkenése miatt.

Nem találtam semmilyen konkrét adatot arról, hogy a beígért ötezer új munkahelyből mennyi valósult meg. Szerintem még a fele sem, arról nem is beszélve, hogy arra sincs adat, hogy hány munkahely szűnt meg. Ellenben az ismert, hogy idén áprilisban 854 fő nyilvántartott álláskereső volt Csepelen. A nem nyilvántartottakról, a feketén foglalkoztatottakról, pedig ők is szép számban találhatók a kerületben, nincs nyilvános adat. Az eltelt években jelentősen csökkent a kerületben a közfoglalkoztatottak száma is. Míg 2014-ben az önkormányzat éves költségvetésében 768 fő közfoglalkoztatott szerepelt, 2018 végére mindössze 24 fő(!) maradt.  Talán azért „mond” valamit a munkahelyteremtés eredményeiről az is, hogy Borbély Lénárd polgármesteri időszakában, a KSH adatai szerint 3,2 %-kal csökkent a kerületi lakosság száma, s 2019. január 1-én már csak 74.406 fő élt Csepelen. A választópolgárok számának visszaesése meg ennél is nagyobb, 3,5 %-os.

Borbély a fentiekben idézett programpontjában azt írja, hogy „Elindítottuk a Weiss Manfréd munkahelyteremtő programot.” Ilyen programot az önkormányzat képviselő-testülete, a 2010-es fideszes győzelem óta sohasem tárgyalt és hagyott jóvá. Németh Szilárd országgyűlési képviselő 2012 nyarán parlamenti hozzászólásban jelentette be a Weiss Manfréd Tervet, majd a 2018-as országgyűlési kampányban ismét elővette, és a Csepeli Hírmondó öt számában, több mint 30 pontban sorolta a kerület fejlesztési-, közlekedési-, kulturális-, szociális-, intézményfejlesztési- és sportfejlesztési terveket, amelyekről a képviselő-testület egyáltalán nem tárgyalt, illetve döntött.

 „Tisztes munkát és megélhetést szeretnénk biztosítani a csepelieknek” –, ígérte Borbély úr polgármesterjelölti választási ígéretei 1) pontjának végén. Nem tartozik ugyan ide, mégis leírom: az előző polgármester, Németh Szilárd időszakában, a 2010. év végi 2.260 fős önkormányzati létszámkeret 2014 végére majdnem felére, azaz közel 1000 fővel csökkent, Borbély Lénárd fideszes frakcióvezető és a teljes Fidesz-frakció egyhangú támogatásával. Borbély Lénárd első polgármester intézkedései között nem szerepelt az önkormányzati alkalmazottak, köztisztviselők 2010 óta nem emelt illetményének, illetve keresetének növelése, viszont azonnal felemelte a képviselői tiszteletdíjakat, bizottsági elnökök és tanácsnokok esetében 355.253.- Ft/hó összegre. Ezért minden fideszes képviselő rögtön bizottsági elnök vagy tanácsnok lett. Számomra egyértelmű volt akkor és most is: 35 pontos álmodozása érdekében meg kellett nyerni a fideszes frakció minden tagját. A KSH szerint Magyarországon az átlagos bruttó átlagkeresetet csak 2018 végére közelítette meg ezt az összeget.

A 35 pontos ígéret 1) pontja tehát, összességében, nem teljesült. A csepeliek helyzete a főváros kerületeihez képest nem javult, sőt több mutatóban az utolsó harmadban maradtunk. Kíváncsian várom Borbély úr őszi önkormányzati ígéreteit. Polgármestersége négy éve alatt egyet biztos nem felejtett el. Ígérni.

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9215182646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása