CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hova lett Csepelen 315 millió forint?

2019. október 12. 04:24 - csú

csepeli_sztk_cedula_ful_orr_gege_-2017-08-10_2.jpgA csepeli egészségügy fejlesztését sulykoló ÍGÉRETHALMAZRÓL csicsás kiadványok zengedeztek ódákat, a kemény kerületi VALÓSÁGRÓL  kézzel írt  cédulák beszéltek, 315 millió forint sorsáról a fideszes városvezetők kórusban és mélyen hallgattak

KORSZERŰSÍTJÜK A CSEPELI BETEGELLÁTÁST – ígérte Borbély Lénárd polgármesterjelölt 2014-es  megválasztása előtt, az elhíresült 35 pontos ígérethalmazának ötödik fejezetében. Ezen belül az alábbiakat vállalta:  

„21. Modern műszerekkel szereljük fel a kerületi orvosokat.

  1. Megszüntetjük a várólistákat és bevezetjük az egynapos sebészetet Csepelen.
  2. Megőrizzük a 24 órás orvosi ügyeletet.
  3. Visszaállítjuk a gyermektraumatológiát.
  4. Rendbe tesszük és korszerűsítjük a tüdőgondozót.”

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat akkori főigazgató-főorvosa ősszel nyilatkozott a szolgálat életében 2010 óta bekövetkezett változásokról. Összefoglalta, milyen fejlődésen ment keresztül intézménye.  https://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/11578-uj-eszkozok-uj-orvosok-a-csepeli-egeszsegugyben dr. Juhász György úr, aki folyamatosan kiszolgálta az önkormányzati vezetést, lényegében mindennel elégedett volt. Meghálálták neki fideszes főnökei, elvbarátai: néhány hete útilaput kötöttek a talpára, nem tartottak igényt további szolgálataira. Hirtelen távozása előtt azonban Juhász doktor, aki bizonyára még a saját közeli jövőjét sem sejtette,

további bővülést, fejlesztéseket ígért, sőt mentálhigiénés centrum és nappali kórház létrehozásáról is nyilatkozott. 

Tény, hogy sok műszert kapott az intézmény, rendbe tették és korszerűsítették a tüdőgondozót, de a helyzet nem sokat változott, a főigazgató ígéreteinek többsége is álom maradt. Vannak már rendelési idők a gyermektraumatológián és a sebészeten, de élnek még a várólisták. Egynapos sebészet nem található az intézményben. A lakosság elégedettsége a szolgáltatásokkal viszont változatlanul alacsony. A Google-n elérhető adatok szerint az intézmény100 betegvéleményből, az ötös skálán, a 2,1- es átlagot ért el.

Ennél is nagyobb gond, hogy Borbély átfogó megoldást sem vállaló ígéretei mögött komor tények sorakoznak, amelyekről nagy a hallgatás. Öt év alatt közel 80 fővel csökkent a dolgozói létszám, emiatt az orvosi fogadóórákat többször is át kellett szervezni, a személyi ráfordítások az infláció mértékénél alacsonyabb mértékben növekedtek, az intézmény dologi kiadásai pedig 18 %-kal csökkentek, ami az eszközállomány gyors amortizálódásához vezet.

A polgármester-jelölti ígéretek álságosságát mutatja, hogy Borbély 2014-2018 között, 2010-hez képest, 46,2 %-ra csökkentette a szakorvosi rendelő önkormányzati támogatását, azaz majd 315 milliót vont ki az egészségügyből. Emiatt az intézmény tavaly kiadási költségeinek 97,5 %-át kellett működésre költenie, szemben a 2010. évi 72,3 %-kal. Így jóval kevesebb jutott felhalmozásra, fejlesztésre. Ez utóbbira 2018-ban 41,4 milliót tudtak fordítani, ami a 2010-es 342 milliós összeghez képest elenyésző. 

Eközben százmilliók mennek el sportcélokra, azzal, hogy ezek is egészségnövelő beruházások. A lakosság meg nem fiatalodik. Átlagéletkora elmarad budai oldalon lakók átlagéletkorától. Sok ezren vannak, akik egyre nehezebben tudják egészségüket megőrizni, kifizetni az orvosi ellátás, a gyógyszerek költségeit. A felgyorsult infláció negatív hatásai pedig tovább nehezítik az idősebb nemzedék mindennapi megélhetését.

A nemzetközi statisztikák szerint „Magyarország mind a várható élettartamot, mind a halálozási statisztikákat nézve az utolsók között van” Európában.  https://atlatszo.hu/2019/01/21/hasonlitsa-ossze-hogyan-teljesit-a-magyar-egeszsegugy-a-tobbi-unios-orszaghoz-kepest/ A fentiekben felsoroltak szerint Csepel sincs jó helyzetben. A változás szükségszerű, az egészségügyet kiemelten kezelő önkormányzati vezetésre van szükség kerületünkben is. Október 13-án itt a lehetőség a változtatásra.

vox  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8115216786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása