CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Berend T. Iván: Orbán leváltotta a rendszerváltást

2019. október 26. 04:24 - csú

berend_t_ivan.jpgBerend T. Iván történész szerint 2010-ben visszafordultunk az 1989-ben megkezdett úton

 

A rendszerváltás óta eltelt 30 év. A történész szerint az, ami 1989/90-ben történt a magyar történelem kiemelkedő eseménye volt. Noha őt az ország elhagyására késztette, nem hiszi, hogy

lehetett volna jobban csinálni.

A ’89-es fordulat vetett véget egy elavult, alapjaiban rossz szovjet mintájú államszocialista rendszernek és tette lehetővé az uniós és NATO csatlakozást. „Ehhez hasonló nyitás” a modern magyar történelemben korábban nem volt, az ország „mindig rossz szövetségi rendszerekhez csatlakozott”. A rendszerváltást annak ellenére történelmi jelentőségűnek tartja, hogy annál – mint minden nagy történelmi átalakulásnál – rossz elemek, így a „közel fél évszáda meghaladott szélsőjobboldali” tendenciák is

felszínre törtek.

Erről beszélt 1989-ben az amerikai New Yorker újságírójának is, mire a választások előtt álló MDF elnöke, Antall József kérte, mondja azt, hogy az  újságíró kiforgatta szavait. Erre nem volt hajlandó.  Rágalmazásért feljelentette a belügyminiszter, aki ellen megnyerte pereit, de 1990 tavaszán elhagyta az országot. Az amerikai University of California Los Angeles egyetemének professzora lett. Harminc éve ott él.

Berend T. Iván úgy látja, a ’89-ben megindult folyamatok ellen bontott zászlót „a 2010-es években megindult újabb rendszerváltás”.

Az „illiberális”, a demokrácia alapjait támadó, második rendszerváltás nem magyar sajátosság, de ahhoz nem a ’89-es hibái vezettek, hanem a naiv várakozások és a 2008-as válság, amely megalapozott egy új rendszerváltás ígéreteinek.

A térség több, hasonló utat járt országa az európaiság helyett az unióellenesség útjára kanyarodott. A keleti szelet erősebbnek tartja a nyugatinál, s keleten keresnek új szövetségeket.

Ezzel ugyan az ország sohasem járt még jól. Mintha a nacionalista, úgynevezett »keresztény kurzus« éledt volna újra.

A történészt megdöbbentette, hogy Bernard-Henri Lévy szerint – amit a magyar kormány nem cáfolt – Orbán Viktor azt mondta neki, hogy ő legkeresztényibb, tehát a legeurópaibb az európaiak között.

Európa DNS-e vagyok, annak az őrzője.

Orbán Viktor mintha 2010-ben megállította volna az országot az 1989-ben elindított történelmi úton, és visszakanyarította volna a múlt meghaladott folyamataihoz, amit megtettek a nagy francia forradalom után is, de a bolsevik forradalom után kiépült sztálini rezsimet is átjárták a lerombolt cári rendszer jellemvonásai. Berend T. Iván azonban úgy látja, ez nem végzetes történelmi meghatározottság, jó kormánypolitikával, így az oktatás fejlesztésével le lehetne küzdeni.

Forrás: azzonnali.hu és 24.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6815263232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása