CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Aggodalom és figyelmeztetés a Wass Albert-szobor csepeli felállítása előtt

2019. december 17. 00:05 - csú

horvath_gyuszi-komoly_777.pngHorváth Gyula: "...nem ok nélkül félek tőle, hogy az előterjesztőkben a Wass Albert-szobor csepeli felállításának ügye a jobboldali nacionalizmus, az irredentizmus, és a revíziós nosztalgia nemrég felszított tüzének továbbszítására alapozódhat. A nacionalizmust pedig a sovinizmussal, az idegengyűlölettel és a felsőbbrendűség sugallásával együtt a világ népeinek legnagyobb, halálos betegségei egyikének tartom."

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen Borbély Lénárd előterjesztésében újabb szoborállításra szavaztak közpénzt a képviselők - írja saját közösségi oldalán Horváth Gyula, a csepeli önkormányzat ellenzéki (DK-s) képviselője. Így folytatja:

Ezt a kezdeményezést azonban csupán a magukat baloldalinak mondott pártok (DK, MSZP) bírálták keményen. Az LMP és a Jobbik támogatta, míg a Momentum bizonytalansága jegyében tartózkodott. A Wass Albert szobor állítása az előterjesztéssel, és néhányak véleményével szemben nem irodalomtörténeti, és nem irodalom minőségi meghatározottság. Hogy az Költő-író munkássága kinek kedvence, és kinek nem, ízlés kérdése.

A látszattal ellentétben azonban itt (és az ország más településeivel azonos módon) nem ez a fő ok! Itt a szélső jobboldali politizálásnak, és a nacionalista, soviniszta Horthysta nosztalgiája revíziója látszik feléledni. Mint ahogy a csepeli testületi ülésen rajtam kívül senki nem említette, hogy olvasott volna művei közül akár csak egyet is, (habár bizton tudom, hogy vannak, akik olvastak, és lehetnek akik kizárólag csak őt olvasták) így a politikai konstellációba helyezés bizonyára nem nagy elfogultság. Mivel a kt ülésen senkinek eszébe nem jutott az erdélyi történetek, és fordulatok művészi megformálását dicsérni - ebből következően megerősítéssel bírt, hogy más, politikai elgondolás áll az előterjesztés mögött. Ebből következően azt hiszem, 

nem ok nélkül félek tőle, hogy az előterjesztőkben a Wass Albert szoborállításának ügye a jobboldali nacionalizmus, az irredentizmus, és a revíziós nosztalgia nemrég felszított tüzének továbbszítására alapozódhat.

wass_albert_-borbely_eloterjesztese_-2019-12.PNGA polgármesteri előterjesztés hangütése. Borbély Lénárd tudja mit tesz,amikor  a Radnóti-szobor, a Radnóti Művelődési Ház mellett a náci eszmékkel szimpatizáló, azokat műveiben is felhasználó Wass Albert szobrával provokálja a fajüldözés miatt megölt Radnóti Miklós emlékét tisztelő csepelieket? 

A nacionalizmust pedig a sovinizmussal, az idegengyűlölettel és a felsőbbrendűség sugallásával együtt a világ népeinek legnagyobb, halálos betegségeinek egyikének tartom. A mi népünk sajnos történelme során, - nem egyszer - elszenvedte e betegséget. Különböző korokban különböző összetételekben, de megszenvedte már e kórt. Mi lett a következmény? Az ország, elvesztette népének egyharmadát és területének kétharmadát. Nagyhatalmi státusából a kis országok sorába a kis-antant gyűrűjébe helyezték, legyőzői. Csatlós-államként a második világháborúban erőszakos halállal halt lakosságának tíz százaléka. Ezzel, arányait tekintve az egyik legnagyobb véráldozatot hozott népek egyike lettünk!

Van-e mit siratnunk? Hát, hogy ne lenne! Az igazságtalanságot, a történelmi sérelmet ki kell beszélni. De nem azért, hogy a sebeket feltépve, - bele sót szórva – a szomszéd torkának essünk, és újabb hibás döntések meglépésére, még több áldozat megteremtésére adjunk módot: hanem ellenkezőleg! Európa népeinek, - a legkisebbektől, a legnagyobbakig - egyetlen esélyük és lehetőségük van csak arra, hogy a világ élvonalába maradjanak, ha régi sérelmeiket feldolgozva és meghaladva az új kihívások megvívására összpontosítjuk erőinket.

Nem azzal szolgáljuk őseink akaratát, ha (vikingek, hunok, germánok, frankok gallonok, dákok, szlávok, stb.) ősi népek harcosainak erőszakkal szerzett jogaira hivatkozva nemzeti felsőbbrendűséget akarunk. Ellenkezőleg: ezzel szolgáljuk legjobban azok törekvését, akik árgus szemekkel nézik, ahogy egymás torkának esve tépi szét magát az emberiség kultúrájának egyik fellegvára.

Lássuk már be, hogy megbűnhődték már e népek a múltat és a jövendőt! Itt az ideje, hogy a régi viszályokból, egy összehangolt, sokkultúrájú, színes, de annál erősebb szövetség alakuljon ki. Olyan ahol nincsenek legyőzöttek, csak partnerek, egymást segítő közös akaratú népek!

Ha az kell a megbékéléshez, akkor álljon hát szobra Wass Albertnek, Csepelen is! (Ne Radnóti mellett!) Szolgálja a toleranciát, a megbékélést és az emberi megértést. Bizonyítsa, hogy az ember elsősorban racionális lény, olyan teremtmény, aki nagymértékben érzelmi indíttatású!

HORVÁTH GYULA

Forrás: Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8615355206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása