CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Van egy apró problémánk

2019. december 21. 03:33 - csú

vulkan-kitores.jpgVulkánkitörés valahol Európában...

A közforgalmi repülés a maga sajátos feladatát korábban elkép­zelhetetlen precizitással látja el, evvel együtt, ha mégis hibák csúsznak a rendszerbe, annak az oka vagy kiderül, vagy nem. A politikának ön­magán túlmutató értelme régóta nincs, hovatovább immanens logikája sincs, ennek ellenére halálkomolyan teszünk föl vele kapcsolatban kü­lönféle kérdéseket, sőt ezekre válaszolni is akarunk. Nem értjük, mért nem sikerül.

Hol rontottuk el a rendszerváltást, ezt szeretnénk pontosan fel­deríteni, persze mindhiába. Mindenhol, ahol csak módunkban állt, bár nyilván nem szándé­kosan.

A rendszerváltás, hogy egy to­vább­fejlesztett politikaelméleti terminus­sal éljünk,

elkúratkozott.

Volt egy nem várt módon előálló, re­ményteli pil­lanat, amelyből az épp arra járó politikai aktorok a legjob­bak­at igyekeztek ki­hozni, idővel mégis elrohadt és megbüdösö­dött az egész. Van ilyen. Az élet más területein viszont lé­tezhet ennek a fordí­tottja is.

Az alábbi példa elég közismert, de hátha valaki mégse találkozott vele.

A British Airways London és Auckland között közlekedő 9-es já­rata 1982. június 24-én vulkáni hamufelhőbe került. A hamut a hajtó­művek beszívták, és ez nem tett jót nekik, egymás után mind a négy leállt. Vagyis a bö­höm nagy B–747 a továbbiakban vitorlázó repülőgép­ként csalinkázott Jáva hegyei között, noha nem éppen erre konstruál­ták. Később sikerült a haj­tóműveket újraindítani, csak­hogy a hajózó­személyzet nem látott ki a gépből, mert a vulkáni hamu a szél­vé­dőt át­látszatlanra karcolászta. A gép leszállófényei nem világítottak. Műsze­res megközelítést kértek, de a rend­szer földi egysége üzemképtelen volt. Minden elle­nük fordult, mégis győztek. A csúcs Eric Moody pa­rancs­nok megszólalása, ame­lyet azóta is a tárgyszerű és sallangmentes kom­muni­káció felülmúlhatatlan példája­ként emleget a világ.

Jó estét, hölgyeim és uraim, a kapitány beszél. Van egy apró problémánk. Mind a négy hajtóművünk leállt. Igyekszünk őket újrain­dítani. Remélem, nem szomorodtak el túlságosan.

Amennyire tudható, a fedélzeten nem tört ki semmifajta pánik, az utasok a helyükön maradtak, és óvatos de­rűlátással tekintettek a jö­vőbe. Alighanem úgy ta­lálták, hogy a kapitá­nyuk higgadt, céltudatos, sza­vahihető ember, nem beszél mellé, nem kö­dö­sít, nem hazudo­zik.

Leteszi a gépet, ahogyan azt kell.

Igazuk lett.

VÁNCSA ISTVÁN

Forrás: 24.hu, es.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4915360310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása