CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kit visznek be a Csepeli Nagyerdőbe?

2020. január 04. 03:21 - csú

vizes_vb_uszoda_duna_arena_ilyet_igertek_es_ilyen_lettt_7egesz5_helyett_49_milliard.pngA vizes VB-re 7,5 milliárd forintért a baloldali kép szerinti Duna Arénát ígérte a kormány. Végül 49 milliárdért olyan lett mint ami a jobboldali fotón látható. Amikor a beruházásért felelős kormánybiztost, Fürjes Balázst erről kérdezték, azt mondta, az első terv egy blöff volt, ami szerinte természetes az ilyen pályázatoknál. A Csepeli Nagyerdő Programról ki és mennyit fog blöffölni, mikor, kitől, hanyadik blöff után tudjuk meg a valóságot?

Budapest vezetése támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, miután Karácsony Gergely főpolgármester ígéretet kapott feltételei teljesítésére. A kormány az elkövetkező öt évben 50 milliárd forintot fordít a budapesti járóbeteg- és szakellátásra, beindul a zöldfelületek növelését célzó Csepeli Nagyerdő Program, a vb-vel kapcsolatos minden szerződés, pénzköltés nyilvános, átlátható lesz.

Ezek az ígéretek. Volt belőlük korábban is sok, melyek aztán nem teljesültek vagy nem úgy valósultak meg, ahogy ígérték. A budapesti és balatonfüredi közös rendezésű 2017-es vizes világbajnokságra 7,5 milliárdos uszodát terveztek, a Duna Aréna végül 49 milliárd forintért épült fel.  Amikor a beruházásért felelős kormánybiztost, Fürjes Balázst erről kérdezték, azt mondta, az első terv egy blöff volt, ami szerinte természetes az

ilyen pályázatoknál. A szerződések nem voltak nyilvánosak, perelni kellett, hogy a tartalmukat a közvélemény megismerhesse.

A Puskás Ferenc Stadionról kormányhatározat született 2015-ben, amely rögzítette, az aréna nem lehet drágább 100 milliárd forintnál, a végösszeg 190 milliárd lett. Az átadás két évet csúszott ahhoz képest, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség a 2020-as Európa-bajnoki pályázatban vállalt.

Az atlétikai stadionnál két év csúszás nem fér bele, ebben az esetben nem lesz vb. A várható építési költségek még nem ismertek, azt lehet tudni, hogy a kormány a pályázat benyújtásakor 31,5 milliárd forintos finanszírozási garanciát vállalt a világbajnokság megrendezésére, ebben viszont nincs benne a stadion építési költsége.

Ami nagyon szomorú: ki kellett kényszeríteni a kormányból a budapesti járó- és szakbetegellátás megfelelő finanszírozását. Ahol tehát nincs atlétikai vb, ott magukra lehet hagyni a betegeket és az őket ellátó intézményeket.

Bernau  Péter (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9115392516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása