CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sürgős! Azonnal! Sürgős! SAS-behívó

2020. január 14. 04:24 - csú

donkanyar-1943_1.jpgAkik akkor túlélték: magyar, német és olasz hadifoglyok a Don-kanyarnál 1943 januárjában

Horthy katonája címmel írt cikket tegnap, a doni katasztrófa, a 2. Magyar Hadsereg pusztulásának 77. évfordulóján Horváth Gyula. A felkavaró, megdöbbentő publicisztikát változtatás nélkül közöljük:


Vidéken egy panzió által szervezett disznóvágáson különleges élményt jelent. Most is, - úgy, mint az ilyen eseményeken lenni szokott, amikorra a korlátlan étel, és italfogyasztás már elérte célját – akad olyan, aki produkálja magát. Most egy húszas évei közepén járó fiatalember ugrott oda a cigányhoz, és a fülébe ordította nótáját!

„Horthy Miklós katonája vagyok!...” Húzzátok!

A prímás, fagyos tekintettel húzta! A bőgősnek, és főleg a cimbalmosnak viszont, igen nehezére esett a hangszerét a nótához igazítani. Vágták a pofákat, csavargatták a fejüket! Pedig tudták, hogy ez a kuncsaft többet dug majd a prímás zsebébe, mint a máshol dukáló ezres. A testbeszédükön az látszott, hogy őseik fájdalma ül a lelkükre!

Az „úri közönség” hallgatott! Úgy tett, mintha

nem érzékelné a provokációt. A levegőben egy pillanat alatt a derűt, a mérhetetlen feszültség váltotta fel. A prímás elhúzta a nótát, bezsebelte a lóvét, és - szokásától eltérően - már fordult is el alkalmi partnerétől, nehogy még egyszer szégyenbe hozhassa. A félrészeg trubadúr, pedig diadalittasan vonult vissza a rá nem túl büszke társai közé. Ezek, zavartan röhögcséltek ugyan, de piszkosul röstellték a dolgot. Jobban szerették volna, ha ez a túlméretezett polgárpukkasztó dalnok nem ül melléjük, hanem kimegy a helyiségből!

Nekem, édesapám jutott eszembe, aki nem a kocsmában, hanem valóban „Horthy Miklós katonája volt”! Nem önszántából, SAS parancsra! Behívták, és a frontra küldték. De még mielőtt oda került volna kiképezték. Horthy hadseregében a kiképzés a megtestesült megaláztatás volt. Horthy Miklós tisztjei és (jutasi) őrmesterei hírhedtek voltak durvaságukról, szadista hajlamaikról. „Horthy Miklós katonájának” egy tiszt, egy altiszt, bármikor lehúzhatott, egy akkora pofont, hogy a foga esett ki. Nem csak a laktanyában, az utcán, vonaton, szülője, barátnője előtt is! Kiképzés gyanánt kínozhatta, gyötörhette, ha úri kedve úgy hozta rugdoshatta, az eszméletlenségig hajthatta alárendeltjeit. A botütés, vesszőfutás és más „nyalánkságok” embertelen fenyítés eszközei voltak. Megnyomorították, szellemileg összetörték. „Horthy Miklós katonáját”, hogy a parancsnokaitól jobban féljen, mint a haláltól.

A megfélemlítés érdekében bármikor kiköttethették a sorkatonát! Ennek az eseménynek, az egész állomány előtti megaláztatásnak, rendje volt „Horthy Miklós katonáinál”! A fenyítettet először összeverték, majd amikor már járni is alig tudott félmeztelenre vetkőztették. Kezeit a háta mögött összekötötték, majd egy hosszú kötélhez erősítették. Ezt egy akasztófa ácsolat kapóján, vagy egy erős fa ágán átvetetek. A kötéllel felhúzták „Horthy Miklós katonáját”, úgy hogy a lába ujja tíz centire legyen a föld felett. Addig lógatták így, míg fájdalmai miatt el nem ájult! Utána egy vödör vízzel arcon öntötték, majd amikor eszméletre tért újra felhúzták.

Úgy tudom ezt a szabályzat kétszer engedte megtenni „Horthy Miklós katonájával. Ezek után nem csoda, hogy az ellenség géppuskatüzébe, hadifogságba, vagy a fagyhalálba menekült, mint Horthy tisztjeinek védelmébe! A háború alatt egyre durvuló katonai retorika eljutott a „nyilvános felkoncolás” kifejezés mindennapos fenyegetéséig. Horthy Miklós katonájának semmi becsülete nem volt a tisztek előtt. Jány Gusztáv hadparancsa a világ katonai irodalmában is a parancsnok embertelenségét, és párját ritkító gyalázatát tükrözte.

Nem hiszem, hogy 2019-ben ép ésszel ez a húszas éveiben lévő, a katonaságot csak hírből ismerő szájhős erre vágyna. Azt sem hiszem, hogy a kínzást, a megaláztatást a nélkülözést kibírná, és az erőszakos halált (felkoncolást) bevállalná. Azt azonban elképzelem, hogy felbujtói az igazság osztó, a másikat meggyalázó (rendteremtő különítményes) szerepét osztották rá. Az ifjút valójában egyáltalán nem Horthy katonájának sorsával, sokkal inkább kegyetlen tiszti rangjával bíztatták. A nóta sem a szórakozás, hanem a megfélemlítés okán került az ajkára. Arra figyelmeztetve, hogy (mint Horthy tiszti különítményei) önbíráskodhatna bárkivel. Lehet, hogy a cigányt is - a közönség többi tagjával együtt - legszívesebben felrúgta volna! Most még csak arra volt mersze, hogy énekeljen. De ne tudjuk meg mire lenne képes, ha hagyjuk!

HORVÁTH GYULA

Forrás: Facebook

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6615404730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.01.14. 20:04:13

Én meg változtatás nélkül közlöm Horváth Gyula Fb-oldalán tett hozzászólásomat!

www.facebook.com/horvathgyulacsepel/posts/1914447335365666
Horthy katonája
László Tarjányi Tendenciózus és kitervelten gonosz írás! Azt hiszed a Néphadsereg különb volt? Nem a tisztek szemétkedtek a honvédekkel, hanem azok egymással! Az öregkatona a kopasszal! Én voltam katona előfelvételisként is, meg utána is! Ég és föld! Előtte még azért is szívattak, mert majd egyetemre megyünk! Proletáririgység. Egyébként meg nézzél amerikai filmeket, amit nálunk csináltak, az kutyafasza ahhoz képest, amit ott csinálnak! Legalábbis a filmekben! Ott gyilkológépeket gyártanak! Normális országokban csak megtörik az akaratot, hogy csapatban tudjanak működni a katonák! Tetszik tudni, mai korszellem a multiknál is, csapatmunka, nem egyénieskedés! Normális ember nem megy golyózáporba! A katona meg megy és kihozza a sebesült bajtársát! Na erre volt jó a Horthy-hadseregben a kenyerespajtásság is! Két katona kapott egy veknit egy napra! 1. egyik sem rövidítette meg a másikat! 2. Golyózáporban is kiment érte, mert elszámolással tartoztak egymás családjának, meg a saját lelkiismeretüknek! Halni a hazáért sohasem volt könnyű! A honfoglalást követően sem, amikor a németek eltörölni jöttek a magyarságot! De megtették háromszoros túlerővel szemben, s ma is itt élünk, nem kotródtunk vissza keletre! A lényeg, a nő jelenti a családot, a férfi a hazát! Hogy a családnak legyen hol élnie, biztonságban! Ma Trianon századik évfordulója okán gyalázkodnak némelyek elődeinken! Nem a magyarság akarta a világháborút! A nagyhatalmak már évekkel/évtizedekkel előbb el kezdtek fegyverkezni céljaikat elérendő! Magyarország felosztásának terve is kb. 40 évvel azelőtt megszületett! "Destroyez l'Autriche-Hongrie!" Romboljátok le Ausztria-Magyarországot! Francia plakát felirata az 1880-as évekből! S az orosz cár ügynökei ezért fizettek francia újságíróknak, hogy azt terjesszék, mert a berlini konferencián a Monarchia meggátolta Oroszország terjeszkedését a Balkán felé! Visszatérve Trianonra, a frontról visszarendelt katonák nem hagyták volna ott a nehézfegyvereket, s nem hagyták volna ebek martalékának Magyarországot, ha tudták volna, mi következik! Törökország sem hagyta, s lám a töröklakta területek megmaradtak, sőt a kisázsiai partvidék lakosságának egyharmadát kitevő görögök voltak kénytelenek kiköltözni, mert sem az angolok, sem a franciák nem akartak több katonát feláldozni görög érdekekért! Cseh-szlovák-szerb-román érdekekért sem tették volna! Amúgy meg a katonát tessék jobban tisztelni! Nem a saját jószántából megy, hanem küldik! A mindenkori politikusok! Mint ma békefenntartónak a Balkánra, Irakba, Afganisztánba! Ha valakit bírálni kell, akkor a magyar népet tessék bírálni, hogy milyen politikusokat TŰR MEG maga felett! S MILYEN POLITIKUSOKAT TŰR MEG CSEPELEN MAGA FELETT!

Hajnal Anyácska 2020.09.21. 01:31:40

@Tarjányi László:
Horváth Gyula minden szavával egyetértek. Nem tudom, minek írtad ide amit írtál, de nem cáfolja az írásod amit Gyula a tisztek kegyetlenségéről írt.
süti beállítások módosítása