CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Eszed? Nem eszed? Nem kapsz mást!

2020. január 30. 00:14 - csú

fidesz-narancs_szajtomesre_11.PNGMind az Alkotmány, mind pedig a közjogilag alkotmánysértő alaptörvény tartalmazza azt a szabályozást, miszerint a pártok "közreműködnek" a népakarat kinyilvánításában. Ezzel szemben hazánkban a pártok nem közreműködnek a népakarat kinyilvánításában, hanem szabályosan kisajátítják azt. A pártok a népet kész tények elé állítják.

Hiszen a nép lényegében csak abból a merítésből választhat, akiket a pártok feltálalnak neki. Holott a választóknak már abba is beleszólási joguk kellene legyen, hogy kik álljanak, kik állhatnak a rajtvonalhoz. És a pártoknak őket kell(ene) támogatni. De nálunk fordítva van. Azt mondják a pártok a népnek: eszed, nem eszed, nem kapsz mást.

Van olyan település az országban, ahol a lakosság olyan jelöltet támogatott volna, aki

a pártoknak ilyen-olyan okokból nem felelt meg, ezért már eleve jelölt sem lehetett. A politikai szervezetek önmaguk számára nem tartották megfelelőnek. Akkor engedték volna a választók elé, ha a pártelvárásoknak megfelel, a pártok által felállított mércét megüti. Csakhogy egy jelöltnek nem a pártoknak kell megfelelnie (és ezt nagyon nem akarják megérteni), hanem a választóknak. Nem a pártérdekeknek kell lenniük az etalonnak, és nem is ezek alapján kellene rostálni.

Nagyon sok vidéki településen a pártok olyan személyeket is jelöltként állítottak az utóbbi idők választásain, akiket az adott választókerületben lakók nem is ismertek. De így nem lehet. Nem lehet olyan jelöltet javasolni a megválasztásra, aki egyébként a pártoknak megfelel ugyan, de a potenciális választói is azt kérdezik: ő kicsoda? Szavazzon a választó egy olyan személyre, akiről addig még csak nem is hallott, akiről halvány lila fogalma sincs? Vajon mennyire lesz alkalmas a fideszes jelölt leváltására az a személy, akiről a választói csak annyit tudnak, hogy ő a közös ellenzéki jelölt, de ezt meghaladóan semmilyen információjuk sincs róla, amely a képviseleti alkalmasságát alátámasztaná? Az, hogy – esetlegesen – kiváló pártkatona, még egyáltalán nem garancia arra, hogy képviselőnek is alkalmas a választók szempontjából.   

Éppen ezért már abba is érdemben kellene tudni beleszólni a választóknak, hogy kik állhassanak a rajtvonalhoz. Nem a választóknak kell a pártok akaratát támogatni, hanem éppen ellenkezőleg: az ő javaslatuk mögé kell a politikai szervezeteknek odaállni. Csak így valósulhat meg az, hogy közreműködnek a népakarat kinyilvánításában. Ehhez pedig elengedhetetlen feltétel, hogy időben felmérjék a valós választói akaratot, megszondázzák a közvéleményt. Ehhez pl. egy előválasztás kiváló lehetőség, de nem az egyetlen alternatíva. Ezen kívül más módon is meg lehet kérdezni a választókat a lehetséges jelöltekről. Ugyanakkor sok településen az előválasztás negatívuma lehet, hogy a választók megint csak pártjelöltekről szavaz(hat)nak.

Úgy nekimenni egy választásnak, hogy a közvélemény igazából semmi érdemit nem tud a saját jelöltjéről, szabályos öngól. Erre is volt precedens októberben. Viszont a pártoknak sem lenne szabad csípőből elutasítani az olyan potens jelöltet, aki az ő szájuk ízének nem felel meg ugyan, de a választóknak alkalmas lenne.

Az elérendő cél, miszerint egy jelölt álljon szemben a fideszessel helyes, támogatandó, ám az odavezető út, miszerint ennek a jelöltnek a kiválasztása hogyan történik, már sok fenyegető repedést hordoz magában. Ha a jelöltet (vagy jelölteket) a pártok egyszerűen leosztják egymás között, akkor az ilyen személynek sokkal kisebb a győzelmi esélye, mintha olyan jelölt állna ellenfélként rajtvonalhoz, akit a lakosság már eleve támogat. És ez utóbbiról nagyon nem esik szó a pártok részéről. Csak azt hallani, hogy egy közös jelöltnek kell lennie. Ámde ennek az egy közös jelöltnek a kiválasztási módja nagyon nem mindegy.

A pártok a lakosságtól azt várják el, hogy szavazzanak olyan személyekre, akiknek az eredendő kiválasztásába a legcsekélyebb beleszólásuk sincs. Ez nem a népakarat kinyilvánítása, hanem annak pártpolitikai alapon történő kisajátítása. És félő, hogy ennek az eredménye csak az lehet: majd megint a sebeiket fogják nyalogatni a pártok, és utólag hamut szórnak a saját fejükre. A Fidesznek meg majd megint mindössze annyi dolga lesz, hogy hátradől a fotelban, és kér egy kávét.

Ferincz Jenő "paragrafus" (Népszava)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7015435516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.01.30. 07:29:39

Tökéletesen igaza van a szerzőnek! A pártok nem a népakaratot jelenítik meg, hanem a saját érdekeiket! S ráadásul piramisként, minél magasabb pozícióban van valaki, annál inkább dominálnak a saját egyéni érdekei! Lásd Orbánt, a piramis csúcsán mindent visz! De a többi párt sem különb!

Hányingerem van a pártrendszertől, bármelyik pártról is legyen szó! Ha rajtam állna, csak bejegyzett egyéni politikusok lennének, mint az USA-ban vagy az Unióban a bejegyzett lobbisták! A nép rájuk szavazna, ha akarna, s vissza is hívhatná őket! Tilos lenne összefogni, pártokba tömörülni, mert ott megszűnik az egyéni felelősség! Meg ott bármilyen szarházi boldogulhat! Egyéni politikusként meg csak kiváló emberek jöhetnének szóba, mert a nép nem választaná meg őket! A parlamentben képviselnék a népet, csak egyéni törvényjavaslatok lennének, amit a többi, hasonló módon megválasztott képviselő elfogad vagy nem! Mindenesetre sokkal inkább képviselnék a választóikat, mert most csak a pártfőnökök utasításait hajtják végre! A kormány meg csak kiváló szakemberekből álló szakértői kormány lenne, pártérdekek nélkül! Ahogy a mondásom szól:

"Mi a különbség a párt és a maffia között?
Összeáll tíz szarházi, kölcsönösen hűségükről biztosítják egymást, majd megkezdik a működést! Ha bejegyeztetik magukat a bíróságon, akkor párt, ha nem, akkor maffia! Copyright Tarjányi László."
süti beállítások módosítása