CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Be lehet-e tiltani egy neonáci tüntetést?

2020. február 06. 03:34 - csú

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetRésztvevők egy korábbi "Becsület napja" elnevezésű rendezvényen, amelyen azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek  az I. kerületi Kapisztrán téren, akik Budapest 1945-ös ostroma során február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt várból Fotó: Kovács Tamás / MTI

Be lehet-e tiltani egy neonáci tüntetést? Hegyi Szabolcsot, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértőjét kérdezte a Klubrádió.

Hegyi Szabolcs   közölte: a rendőrségnél kell bejelenteni minden tüntetést, és ha a rendőrség tiltó okot lát, akkor nem engedélyezi. Ez történt most is, több alkalommal, a harmadiknál fordultak a bejelentők a bírósághoz, amely úgy ítélte meg, hogy hiányos az indoklás, és hatályon kívül helyezte a tiltó határozat, ezért az eredeti tartalommal meg lehet tartani a tüntetést. Egyébként a rendőrség (bár törvényi kötelezettsége lenne) valamiért nem tette közzé se a tiltó, se a bírósági felülvizsgálatról szóló határozatot.

Jogi szempontból tehát lehetséges a vonulás. Hegyi Szabolcs azért fogalmazott így, mert

nagyon régóta megtartják ezeket az úgynevezett becsület napi felvonulásokat, és a rendőrség ezt mindig megpróbálta megakadályozni, azonban a „fajvédők, neonácik” mindig megtalálták a módját, ha máshogy nem, akkor teljesítménytúrának álcázták, amit viszont engedélyeztek.

Az alkotmányból nem lehet levezetni, hogy tiltani kellene a véleménynyilvánítást akár egy tüntetésen egészen addig, amíg békés keretek között marad. Ugyanakkor 2018-ban módosították a gyülekezési törvényt, és beleírtak egy olyan tiltó okot, amely mintha kifejezetten erre a kitörés-megemlékezésre vonatkozna. Előírja a jogalkotó a rendőrségnek, hogy meg kell tiltania a rendezvényt, ha az olyan napra esik, amely a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett bűnökre emlékeztet, holokauszttagadás történne és az egész gyűlés alkalmas lenne a köznyugalom megzavarására. A rendőrség is ezzel próbálkozott, de a bíróság szerint nem elég alaposan.

A rendőrség Papp Tibor Károly, az egyik bejelentő tavalyi megemlékezésén elmondott beszédét is idézte, amelyben a szervező zsidó háttérhatalomról beszélt, majd azzal zárta beszédét, hogy „éljen a fehér faj!”. Idézték Ungváry Krisztián történész egy írását is, amely szerint a Várban rekedt, majd onnan kitörő német és magyar katonák „nem Európát védték, hanem a náci Németország agóniáját hosszabbították meg”.

Forrás: Klubrádió

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr715460164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása