CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Három budai kerület közösen határolódik el a Becsület Napja nevű rendezvénytől

2020. február 06. 04:24 - csú

osszefogas_egyuttmukodes_segites_szolidaritas_2.PNGAz I., II. és XII. kerületi Önkormányzat közös közleményt adott ki az 1945-ös budapesti kitörés évfordulójáról és az arra tervezett közös megemlékezésükről. 

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Az I., II. és XII. kerületi Önkormányzat fontosnak tartja a megemlékezést Budapest második világháborús ostromára, ennek érdekében az eseményre saját programokkal készülnek - írták. 

A közlemény szerint a három önkormányzat 2020. február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Hozzáteszik, hogy ez nyilvánvalóan nagyon nehéz feladat, "hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok". A kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze, az önkormányzatok szerint az

ő személye garancia arra, hogy "a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek". 

Ezek után a három önkormányzat - utalva a Becsület Napja nevű szélsőjobboldali megemlékezésre - azt írta, hogy elhatárolódnak 

minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.

"Budapest ostromában körülbelül 120.000 katona és közel 40.000 civil vesztette az életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni" - tették hozzá. 

Az önkormányzatok megemlékezése a közleményük szerint politika- és ideológiamentes lesz, ami azért is figyelemreméltó, mert míg az I. és II. kerületet V. Naszály Márta és Őrsi Gergely, azaz ellenzéki polgármesterek vezetik, a XII. kerületet polgármestere a fideszes Pokorni Zoltán. 

Forrás: Index.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2715461078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása