CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Közel csapkod a villám

2020. február 25. 03:24 - csú

koronavirus_milano_olaszorszag_-2020-02-24.jpgMilánóban hétfőn egy élelmiszeráruházban

„Amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy ≫Mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj!≪ - nyomban kitör a pánik.” - olvashatjuk Rejtő Jenőnél, aki a Vesztegzár a Grand Hotelben című örökbecsűben osztja meg velünk ezt az életigazságot.

Tegyünk itt egy kis kitérőt. Péhovardot az különbözteti meg Wass Alberttől, hogy Péhovardot akkor is olvassuk, ha nem kötelező, Wass Albertet meg akkor sem, ha kötelező. (És mondjuk, hogy a Péhovardokat a wassalbertek ölték meg. Nem így konkrétan, hanem úgy általában – de ez valóban majdnem nem érdekes most tárgyalt ügyünk szempontjából.)

Szóval a bubópestis tévedés volt ott a Grand Hotelben, a koronavírus pedig úgy fest - hogy egy orbáni hasonlattal éljünk - olyan, mint a medve: nem játék.

Azt, hogy mennyire kell megijedni,

egyelőre nehéz felmérni, de az biztos, hogy most már közel csapkod a villám. Kétségtelen, hogy egy tisztes és minden évben menetrendszerűen lecsapó közönséges, hétköznapi influenza-járványban még mindig nagyságrendileg többen halnak meg, mint most ebben. Ámde mégis.

A magyar egészségügyi rendszer finoman szólva sincs a csúcson – és nem nagy az esélye, hogy itt öt nap alatt képesek lennének egy szükségkórházat építeni – mert hogy fél éve a számlákat sem tudják kifizetni.

Több országban az egésszégügyi miniszter már bejelentette mit kell tennünk virus ügyben – nálunk ez több okból sem fordulhat elő. Legelőször is, mert nincs egészségügyi miniszter. És ha mégis van, akkor őt sokkal jobban érdekli a Magyarságkutató Intézet amely a Nemzeti Múzeumban készít szép kiállítást arról, hogy a Horthy-korszak az nagyon jó volt, és a zsidók ne ajvékoljanak, miközben direkt az ő megmentésükre hozták a zsidótörvényeket. Vírus? Ugyan már.

És különben is. Két migráncsozás és a bírósági rendszer megtépázása között ki tud efféle dologgal is törődni, hogy vírus.

Igaz, a diktátorkák szeretni szokták a természetei katasztrófákat, a miénk is milyen lelkesen szaladgált a pocakos tábornokai élén nagy gumicsizmába a gáton. (Igen, az ürge a gát legnagyobb ellensége.)

De egy ilyen virus idején nehezebb hősi pózba vágni magunkat - és úgy fotografálódni.

A hivatalos szervek meg felvilágosítás helyett sokkal jobban szertnek azzal jönni, hogy tessék ettől meg attól engedélyt kérni, mielőtt itt interjúzás lenne foganatosítva. És kérjük a kérelmen feltüntetni, hogy pir. burg. pár. káp. – és akkor esetleg a jövő hét délutánján majd mondunk valamit – addig meg kérjük mindenki őrizze meg a nyugalmát.

És mint tudjuk, nincs új a lap alatt: erre kitör a pánik.

Dési János (Klubrádió)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr615490352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása