CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szóhoz sem jut az ellenzék Csepelen a Csepeli Hírmondóban

2020. február 29. 05:55 - csú

csepeli_disznotor_-2020-02-1.PNGA Csepeli Hírmondó álcázza magát. Gazdái azt hiszik, hogy nem ismerik fel őket. Ugyan már! Bárki láthatja a valódi arcukat.  A CSH éppen ezért, miattuk, így, ebben a formában  egy kicsit fölösleges,  egy kicsit drága, túl sok érte az a néhány tízmillió forint. De a miénk. Ezt kapjuk a kerületvezetőktől. Ingyen!

Ki van zárva  a csepeli ellenzék a csepeli önkormányzat közpénzből kiadott, több mint 30 ezer példányban megjelenő lapjából, a Csepeli Hírmondóból. Legfeljebb a gúny tárgyaiként jelenhetnek meg a CSH-ban. Megszólalásaik ritkák mint a fehér holló, amely mostanság nagy ívben elkerüli Csepelt. Az ellenzék mellett a csepeli közélet is ki van zárva a kerületi lapból, a helyét változatlanul a vezetők fényezése, a róluk készült fotók albuma, disznótor, jópofáskodás, főzőcske  foglalja el. Így, ebben a formában  egy kicsit fölösleges,  egy kicsit drága, túl sok érte az a néhány tízmillió forint, de a miénk. Ingyen! Így van ez már tíz éve és így folytatódik 2020-ban a tavaly október 13-i választások után is, annak ellenére, hogy a csepeliek ugyanannyi kormánypárti és ugyanannyi ellenzéki politikust juttattak a képviselő-testületbe. Csak néhány hónap telt el október idusa óta és  a csepeli ellenzék megosztottan, romokban, a helyi hírek közlőinek feje bedugva a homokba. De az újság papírja az jó minőségű…

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  február 26-án megjelent 4. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Kevés politika, semmitmondó tájékoztatás, izgalom és érdekesség nélkül. Klimastratégia, HÉV, amelyből egyszer majd állítólag metró lesz, újból akadálymentesítik a tüdőgondozót, ismét feltalálták a családbarát szülészetet, emlékezés a kommunista diktatúra áldozataira, 2-2 oldal a családra, iskolára és a sportra, hagyományokra, 1-1 oldal pedig a civil életre (pontosabban az egyházra) és a kultúrára. Ennyi a CSH legújabb száma.

Véleményünk a cikkekről:

1) Klímastratégia készül Csepelen

Tények nélküli tájékoztatás egy fórumról ahol ezek szerint semmi konkrétum nem hangzott el arról, mit kíván tenni az önkormányzat vezetése a helyzet javítása érdekében, senki nem szólt hozzá, nem fogalmazott meg kritikát, nem tett javaslatot. A klímaváltozás elleni létfontosságú feladat kipipálva. Mindenki hazamehet, megnyugodhat, Csepelen minden a lehető legnagyobb rendben van. Klímaváltozás kezelve. Azért érdemes megnézni, mit írt erről a rendezvényről korábban a csepel.hu: 

https://www.csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12640-meghivo-a-keszulo-csepeli-klimastrategia-tarsadalmasitasa-1-szakmai-es-lakossagi-tajekoztato-forum   

https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/12650-klimastrategia-keszul-csepelen   

Ezek szerint volt egy meghívó, ami csak a honlapon jelent meg, három nappal(!) a  rendezvény előtt. A meghívóban szereplő három felkért előadó közül csak kettő hozzászólásáról írt valamit a honlap, illetve a CSH mostani tájékoztatója. Mi lett a harmadikkal, aki energetikai szakértőként lett megjelölve? Nem érdekes. A meghívóból ugyanakkor megtudtuk, hogy a tájékoztató előadások után „lehetőség nyílik valódi eszmecserére, vitára meghívott szakértők, civil szervezetek, képviselők és érdeklődő lakosok részvételével. Egyúttal a rendezvény célja, hogy a témában minden fontos és releváns kérdés megfogalmazódjon”  Ezekről viszont nem tájékoztatott egyik orgánum sem. Arról sem, hogy a decemberi kt-ülésen a témában javaslatot tevő ellenzéki képviselő ott volt egyáltalán, ha igen hozzászólt a témához? Lehet, hogy csak előadások voltak, s a gyér számú résztvevő közül senki sem szólalt meg? Lehet, hogy a rövid tájékoztatás a szervezők számra is kudarc volt? 

Még érdekesebb, hogy a honlapon közölt képek tanúsága szerint az egyik előadó bemutatott egy „XXI. kerületi Klímastratégia 2020-2030, kitekintéssel 2050-ig” c. anyagot, amely szerint ez az anyag lett a KEHOP- pályázatra beküldve, s amelynek tartalmáról érdemes lenne részletesebben tájékoztatni a kerületi civil szervezeteket, a lakosságot. Lehetséges, hogy a már korábban előkészített, megtárgyalt és elfogadott pályázati anyagot a résztvevők sem ismerték, s ezért kellett most beszélni róla?

Az már csak hab a tortán, hogy egy szó sem hangzott el klímastratégiai projekt megvalósításához szükséges pénzügyi keretekről, amit magyaráz, hogy a legutóbbi, február 27- i képviselő-testületi ülésen jóváhagyott idei költségvetés alapvető célkitűzései között sem lett kiemelve klímastratégia, s a kiadások között is csak 4 millióval szerepel, a 

„KEHOP – 1.2.1. - 18.2018.00037 Klímastratégia kidolgozása” címszó alatt. 

Mindez sajnos azt bizonyítja, hogy az önkormányzat vezetése nem veszi komolyan a kérdést, pedig az utóbbi években a kerület légszennyezettsége a legrosszabbak között van a fővárosi kerületek között. Viszont „ennek jegyében a jövőben számos rendezvény lesz a kerületben.”

Hogy az emberekkel mi lesz, az nem érdekes. A rendezvény a lényeg Azt ismét ki lehet pipálni.

2) Teljesen megújul, metró lesz a csepeli HÉV-ből

Mivel a cikk végén közöltek szerint a CSH következő számában részletesen írnak a tervekről, most csak a blogunkon olvasható korábbi cikkre hívjuk fel olvasóink figyelmét:

https://csepeliek.blog.hu/2020/02/26/gyorsvasut_volt_hev_lett_majdnem_villamossa_valt_most_majd_metro_lesz#more15490984   

3) Akadálymentesítik a tüdőgondozót

A felújított tüdőgondozót 2017. október 20-án „bensőséges ceremónia” keretében adta á a használóknak Borbély Lénárd polgármester. Részlet a csepel.hu-n akkor megjelent írásból:  

A munkálatok mintegy 30 millió forintba kerültek. Felújították az intézmény összes helyiségét, kicserélték a fal- és padlóburkolatokat, vadonatúj utcafronti nyílászárókat építettek be. A bejáratot úgy alakították ki, hogy a mozgássérültek is könnyen az épületbe juthassanak, emellett akadálymentessé tették a vécé használatát”. 

https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/10609-atadtak-a-felujitott-tudogondozot  

A polgármester akkor azt is mondta, hogy a „A csepeli egészségügy Budapest élvonalában van”. Nem értjük. Ha a csepeli egészségügy már 2017-ben Budapest élvonalában volt, s a felújított tüdőgondozóban könnyítették a mozgássérültek épületbe való bejutását, akkor miért van szükség most az akadálymentesítésre? Persze értjük, hogy ideje van a korszerűsítésnek, csak a kérdés még jogos: miért nem lehetett 2017-ben felszerelni a lépcső-felvonót is? 

4) Családbarát szülészet a Jahn Ferenc kórházban

Nincs új a nap alatt. Tizennyolc éve, 2002-ben az alábbiakat nyilatkozta a Csepeli Weiss Manfréd Kórház  osztályvezető főorvosa, dr. Bagdány Sándor: „az általa vezetett szülészet-nőgyógyászat 1994-ben az országban az elsők között kapta meg a "bababarát" minősítést: náluk már 1996-ban egyágyas szülőszobákat és az alternatív szülészet bármely változatát választhatták a kismamák”. 

https://www.informed.hu/egeszsegpolitika/bizonytalan-a-csepeli-korhaz-sorsa-17110.html   

 Ugyanabban az évben olvashattuk az alábbiakat is:

A Csepeli Weiss Manfréd Kórház szülészetén

Talán két-három olyan szülészet van az országban, ahol családi szobát is berendeztek, hogy vajúdás alatt és a szülés utáni megfigyelés idején együtt lehessen az egész család, akár a nagyszülők és a nagyobb testvérek is”.

https://nlc.hu/baba/20020328/a_csepeli_weiss_manfred_korhaz_szuleszeten/

Ennyit arról, hogy a családbarát szülészet február 21-i átadásán a CSH cikke szerint Németh Szilárd kiemelte: „2010 óta a kormány kiemelten kezeli a családokat.” Nála az élet Csepelen és az országban 2010-ben kezdődött. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr715496562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása