CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli: Járványveszély esetében a pánik különös alakzatot ölt

2020. március 12. 05:43 - csú

agymosas_helyett_kezmosast.png"A pánikreakciók elkezdődtek, zajlik a tartós élelmiszerek felvásárlása, ami teljesen racionális. A karanténban enni kell.”

Egy tömegpánik hatásos kezeléséhez a jó kormányzás alapfeltétel. A hozzá nem értés, a hazudozás ellenjavalt – mondja Csepeli György szociálpszichológus

„Járványveszély esetében a pánik különös alakzatot ölt. Elmarad a szokásos menekülési reakció, hiszen nincs hova menekülni. A helyben maradás, a tehetetlen várakozás és a szorongás válik úrrá az embereken” – összegezte álláspontját  a tudas.hu-nak a professzor.

Mint mondta, a szorongásnak nincs neme, vallása, kultúrája. A politikai rendszerek szerepe fontosabb. „Az autoriter rendszer a legrosszabb. Ott minden egyetlen vezetőn múlik, aki amúgy is túlterhelt, s ha inkompetens, szolgalelkű, ostoba tanácsadói vannak, akkor Isten kegyelmezzen az alattvalóknak. A demokratikus és kompetens rendszer a legjobb. Tévedések itt is esnek, de az információk osztottak, a közlők hitelesek, s az egyik szereplő hibáit kiegyenlítik a másik szereplő helyes cselekvései.”

Arra a kérdésre, hogy „mi kell ahhoz, hogy jól lehessen kezelni a tömegpánikot”, Csepeli azt válaszolta:

„a jó kormányzás alapfeltétel. A hozzá nem értés, a hazudozás ellenjavalt. Van mit tanulnunk.”

A szociálpszichológus szerint a közösségi média egyszerre fékezheti és erősítheti a pánik kitörését. Megfelelő jártasság és a járvány terjedését mutató alkalmazások széles körű használata csökkentheti a pánikot. A mesterséges intelligencia segíti a járvány terjedésének modellezését. Hozzátette, a tekintélyelvű, diktatórikus rendszerek természetéhez tartozik a titkolózás, a hazudozás, a félrevezetés, de erre az új kommunikációs viszonyok között egyre kevesebb a lehetőségük. „Most fog vizsgázni a digitális társadalom, magam is kíváncsian várom az eredményt.”

Csepeli szerint egyelőre a magyar társadalom normálisan reagált a koronavírusra. „Semmi extra. A pánikreakciók elkezdődtek, zajlik a tartós élelmiszerek felvásárlása, ami teljesen racionális. A karanténban enni kell.”

Forrás: tudas.hu és HVG.HU

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1115515972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.03.12. 21:27:46

Vizsgázik a kormány! Most nem a nép osztályoz, hanem a koronavírus! Elégtelen vizsga esetén nem 2022-ben lesz a pótvizsga!
süti beállítások módosítása