CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Most jól jönne Csepelnek! Hova lettek az egészségügyből kivont százmilliók?

2020. március 28. 05:59 - csú

sztk-ok-777_6.PNGVan egy kérdés Csepelen, amelyre egy évtizede nem akarnak válaszolni a városvezetők

Olvastam a csepel.hu-n, hogy milyen intézkedéseket tettek a 21. kerületi önkormányzat vezetői a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet javítása, az itt élők biztonsága érdekében. 

https://csepel.hu/hireink/informaciok-a-koronavirusrol/item/12732-a-koronavirus-jarvany-kapcsan-a-keruletben-eddig-meghozott-intezkedesek  A március 25-én közzétett tájékoztatóban felsorolt 16 pontból mindössze egy foglalkozik az egészségügyi intézményhálózat működésével összefüggően hozott intézkedésekkel:

 „3. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat területére egyesével engedik be a betegeket, akiket védőruhába öltözött dolgozók ellenőriznek. Az intézményben a gyógytorna, fizikoterápia és a gyógymasszázs ellátások szünetelnek. A fogászatokon kizárólag sürgősségi eseteket fogadnak. A gasztroenterológia szünetel. A terhesgondozás korlátozottan működik tovább. A védőnői szolgálat telefonon elérhető. A bőrgyógyászat és a reumatológia korlátozottan működik.”

Egyesével, szüneteltetés, kizárólagos, sürgősségi esetekben, korlátozás, telefonon – ezek a legfontosabb szavak. A 16 pontos csomag nagyobb része a kormány által hozott határozatok helyi végrehajtását jelenti be, míg az egészségüggyel kapcsolatos idézet lényegében azt bizonyítja, hogy kevés az orvos a kerületi egészségügyben.. 

Egy sor sincs azonban arról, hogy mit akarnak tenni  a kerületvezetők a helyi egészségügy technikai, műszaki feltételeinek, a hálózatban dolgozók körülményeinek javítása, nagyobb megbecsülése érdekében vagy tudják-e biztosítani az idei megígért műszaki fejlesztést, a várólisták csökkentését, a most csökkentett szakrendelések későbbi visszaállítását.

A hiányzó válasznál azonban,

sajnos, többről van szó. A kerületi egészségügyi hálózat jobb helyzetben lehetne, ha az elmúlt tíz évben a helyi fideszes vezetés többet törődött volna vele. Nem törődött az ágazattal, még a szinten tartást sem biztosította. Véleményem alátámasztására a csepel.hu-n elérhető éves költségvetési beszámolókat hozom fel. Az elmúlt 10 évben a Fidesz által sokat szidott 2010 előtti szocialista önkormányzati vezetés, a 2011-ben(!), már a fideszes vezérkar idejében készült kimutatás szerint 2010-ben 584 millióval támogatta az egészségügyi hálózatot és az ő idejükben lett teljesen felújítva a központi rendelőintézet, akkor épült meg a központi gyermekrendelő, akkor újították fel a Vénusz utcai rendelő intézetet, több háziorvosi rendelőt, s akkor kapott új mentőállomást a kerület.

Nem vitatva a fideszes vezetés 10 évének egészségügyi intézkedéseit, fejlesztéseit, de tény például, hogy Németh Szilárd, majd Borbély Lénárd polgármesterek 2010-hez képest 38,7 %-kal(!) csökkentették a kerületi egészségügy önkormányzati fejlesztési, működési támogatását. És hova lettek az egészségügyből kivont százmilliók?

Előbbre tarthatnánk az egészségügyben is. A koronavírus kezelésének hazai tapasztalatai azt mondatják ki velem, hogy a következő évek legfontosabb feladata az egészségügyi rendszer átfogó fejlesztése, az emberek egészségének korábbinál sokkal hatékonyabb védelme, a megelőzéssel kapcsolatos intézkedések társadalommal egyeztetett megoldásainak kialakítása. Ez a helyi gazdasági fejlődés és a csepeli közélet egyik kulcskérdése is.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5115564948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása