CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A kisember csak csodálkozik és egyre rémültebb és egyre dühösebb...

2020. március 29. 05:45 - csú

muller_cecilia_kasler_miklossal_2020-03-20.PNG

Kásler Miklós és Müller Cecília. Két fontos szereplője napjainknak. Úgy látszik, mintha a magyar egészségügy problémái, már nem csak mennyiségi hiányosságokban jelennek meg, hanem minőségi /rendszer szintű/ akadályt jeleznek. Ezt pedig leginkább válságban lehet megérezni 

A védőfelszerelések hazánkba szállításával kapcsolatos íráshoz azt a megjegyzést tették, hogy a „koronavírus járványt nem Orbán Viktor csinálta!” A megjegyzés jogos! Valóban nem Orbán Viktor, és a mostani magyar kormány (NER) az oka a koronavírus járványnak. De ezt nem is állította senki! - Így kezdi újabb írását Horváth Gyula, majd folytatja:

Ellenzéki politikusként úgy gondolom, hogy egyéni példák nyomán, rendszer szintű kérdéseket érdemes elemezni. Ma természetesen azt, hogy az egészségügyi rendszerünk van-e olyan állapotban, hogy egy világméretű kihívásnak, a hazánkra eső terheit sikerrel fel tudja vállalni? Rendszerről beszélek, ahol az egészségügy nem csupán az orvosra, nővérre, szakdolgozókra, hanem az ő világszínvonalú munkavégzésüket megteremteni akaró, működő hálózatra, hátországra” is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy képes-e a társdalom – és milyen gyorsasággal, és hatékonysággal – átállni a válság üzemmódra? A megnyilvánulásaimból bizonyára kitetszik, hogy erős kételyeim vannak ez ügyben!

Úgy látszik, mintha a magyar egészségügy problémái, már nem csak mennyiségi hiányosságokban jelennek meg, hanem minőségi /rendszer szintű/ akadályt jeleznek. Ezt pedig leginkább válságban lehet megérezni. És még most is igaz, hogy

a koronavírus járványt nem Orbán és nem a NER hozta a nyakunkra! Az azonban, hogy az egészségügyi rendszerünk lassan kapitulál a járvány előtt, bizony nagyrészt az ő döntéseiknek (illetve azok elmaradásának) köszönhető. 2010 –ben könnyű, (és nagyon népszerű) volt eltörölni a 300 forintos vizitdíjat, meg az 500 forintos kórházi napidíjat.

Csak hát az a döntés már akkor sem erről a 800 forintról szólt! Akkor is - mind a jobb, mind a baloldal számára - nyilvánvaló volt, hogy a magyar egészségügyet nem lehet a szocializmusban megszokott színvonalon tartani kizárólagosan állami finanszírozással. A kihívásoknak, a fejlődésnek csak egy olyan új rendszer tud megfelelni, amelyikhez a páciensek is hozzájárulnak. Orbán fideszesei eltörölték a vizitdíjat meg a napidíjat. A realitást azonban, hogy a magasabb szintű ellátáshoz a páciensek hozzájárulása kell, tudomásul vették. A probléma áthidalására csökkentették az „ingyenes” ellátást és lökést adtak a magánrendelők, és magánkórházak rendszerének!

A Mészárosoknak, meg fideszes párt elitnek nem kell három órákat tölteni a háziorvosoknál, hogy kiírja az orvosságát! Nem kell hónapos sorokat várni a szűréseknél, szakrendeléseknél, és nem kell féléveket várniuk a műtétekre sem. Mellényzsebből kifizetik a milliókat az ellátásért, és kinyalják még a feneküket is!
Ez a mostani rendszer lényege!

A kisember pedig csodálkozik, hogy a külvárosi kórházban ágyi poloska van, meg halott a WC-ben. Semmelweis országában arat a kórházi fertőzés. Csodálkozik miért jelölik nőnek a kórlapon, mikor férfi. Hogy lehet, hogy nő létére a lelete prosztatanagyobbodást mutat. Vagy csak szőrén-szálán eltűnik a laborlelete, ami 3 hónapon belül nem ismételhető meg stb-stb! És, ha közben meghal? "Hát, így jártál!" "Több is veszett Mohácsnál!" (Hát még Trianonnál)

Nem az orvos, még kevésbé a túlterhelt nővérke a hibás! A velejéig romlott egészségügyi rendszer az oka mindennek! Az a szemlélet, ami teljesen felrúgta az egyenlőség kritériumát. Vannak kiváltságos gazdagok, akik mindent meg tudnak venni a pénzükért, és vannak a kiszolgáltatott szegények a zsúfoltsággal, meg a várólistákkal. Az új módi szerint a szegénynek manapság már azt is meg kell köszönniük választott vezetőiknek, ami járna nekik. Amit sokszor egy ledolgozott élet alatt már befizettek.

Ez a szemlélet egy régi-új gondolkodás kezdete; ami szerint „más a paraszt, és más az úr!” És a „parasztnak hallgass (kuss) a neve!” Lassan a kisember atyáinak minden vívmányát elveszik. Már mondogatják a fideszesek, hogy sem a nyugdíj, sem az ingyenes orvosi ellátás nem jár, csak adható! (És adható a 70 éves nyugdíj korhatár is!)
A jogok visszavétele miatt, és az ellátás színvonalának csökkenése okán tiltakozom, ezért bírálom a vezetést, és nem azért, mert jön a járvány!

Horváth Gyula

Forrás: Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8415566588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása