CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyarország bezárkózott húsvétra a koronavírus elleni védekezés miatt

2020. április 11. 05:16 - csú

margitsziget_lezarva_szigetvary_zsolt_mti.jpgMargitsziget lezárva - Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

A kormány  határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást. Orbán Viktor bejelentése szerint hetente fognak mérlegelni és dönteni az esetleges további hosszabbításokról. Speciális lehetőséget adnak a polgármestereknek: hétfő éjfélig a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak és vezethetnek be.  A kormányrendelet csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben.

Újdonság, hogy most meghosszabbított kijárási korlátozások ideje alatt az önkormányzatok határozhatják meg a piacok nyitvatartási rendjét, illetve azt, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában azt írta, szerinte egyelőre nem világos jogilag, mit jelent Orbán bejelentése, mindenesetre

Magamhoz kérettem Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét. Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom

– írja. Hozzátette, hogy szerinte Budapest hermetikus lezárása nem alternatíva, emellett egy telefonos kampányt is beígért.

A Hegyvidéki önkormányzat friss közleményében azt írja:

„Annak érdekében, hogy a Normafa mint közkedvelt találkozási pont, a járványhelyzetben ne legyen fokozott kockázatot jelentő veszélyforrás,

A TERÜLETHEZ TARTOZÓ VALAMENNYI PARKOLÓT 2020. ÁPRILIS 10-TŐL LEZÁRJUK. A NORMAFA PARK KÖRÜLI KÖZTERÜLETEKEN, ILLETVE AZ ERDŐBEN SZABÁLYTALANUL PARKOLÓKKAL SZEMBEN PEDIG SZIGORÚAN ELJÁRUNK.

E rendelkezés betartatásáról a folyamatosan járőröző rendészet gondoskodik. A kormány által határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozásra tekintettel nem javasoljuk a közösségi közlekedési eszközök használatát sem.

Botka László, SZEGED polgármestere nem sokkal a bejelentés után élt is a felhatalmazással, és Facebookon posztolt arról, hogy bezáratja az üzleteket a városban. Azt írta:

„A kormány úgy döntött, nem rendel el újabb korlátozó intézkedéseket. Tudom, mennyire nehéz betartani a korlátozásokat, de ez szolgálja a közösségünk érdekét. A járvány elleni leghatásosabb védekezés továbbra is az, ha mindenki otthon marad.

EZÉRT ELRENDELEM, HOGY A PATIKÁK, ÉLELMISZER- ÉS DOHÁNYBOLTOK KIVÉTELÉVEL A VÁROS MINDEN ÜZLETÉNEK BE KELL ZÁRNIA A KÖVETKEZŐ NÉGY NAPRA.

Péterffy Attila, PÉCS polgármestere is közleményt adott ki a húsvéti időszakra bevezetett szigorításokról. Ebben többek között az áll,  hétfő este 22 óráig lezárják a közforgalom elől "azokat a közterületeket és parkolókat, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentős számú tömeg jelent meg a közparkokban, ezért a vírus terjedésének megállítása érdekében ezeket a közterületeket is le kell zárni". 

Ezek: Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója, Mandulás játszótér és annak parkolója, Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója, Éger-völgyi parkerdő és annak parkolója, Tv-torony alsó és felső parkolója, Lapis-tetőnél lévő parkoló, Tettye park és parkoló. A Biokom Nkft. ezzel párhuzamosan lezárja a Mecseki Parkerdő teljes területét. 

Dr. Kovács Ferenc NYÍREGYHÁZAI polgármester megbízásából a település jegyzője arról tájékoztatta a lakosokat, hogy péntektől április 14-éig nem áll a gépjárművek rendelkezésére: a Nyíregyházi Állatpark előtti parkoló, a Blaha Lujza sétányon lévő parkolóhelyek, a Krúdy Vigadó előtti terület, a Sóstói pavilonsor mögötti parkoló, a Svájci Lak, Fürdőház melletti terület, és a Bujtosi Városliget parkolója.

"Nyíregyháza közterületein tilos és bírsággal szankcionálható közösségellenes magatartás a zöldfelületen történő parkolás, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett területeken ne válasszák alternatívaként az út mellett vagy a zöldfelületeken történő parkolást.

  • Gyöngyös polgármestere, Hiesz György elrendelte nyolc mátrai parkolóhely, köztük a Kékestető összes parkolója lezárását. A város közterületein kötelezővé tette a maszk és kesztyű használatát, illetve a közleménye szerint "szombati naptól jelentős korlátozások, szigorítások várhatók a városban, amelyek érinthetik a város közlekedését és kereskedelmi egységeinek látogatását."
  • Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármester pénteken posztolt a rendelkezésekről. Azt írta többek között, "a közterület használatának tilalmát rendeltem el – egészségügyi szükséghelyzet kivételével -a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig", "ellátási szempontból csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel", illetve "közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete". A teljes tájékoztatásért ide kattintson.
  • Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt írta, "a 71-es főút alatti összes nagy parkolót lezártuk. Behajtani tilos táblát helyeztünk el a Jókai utcában, a Kerek templomtól a Süllő utcáig lezártuk az utat, ugyanez vonatkozik a Táncsics és a Szabadság utcákra is. A város két nagy strandja, illetve a Rózsakert a mai naptól nem látogatható. Fokozott rendőri jelenlétet kértem, illetve minden közterület-felügyelő is szolgálatban van. Köszönöm a munkájukat!"
  • Balatonalmádiban is lezártak területeket, ezekről itt olvashat részletesebben.
  • Tata polgármestere többek között a város turisztikai nevezetességének számító Öreg-tó partját zárta le az ünnepekre.
  • Nagykovácsiból visszafordítják az autókat húsvét ideje alatt, ha nem helyi érkezik.
  • A Duna-kanyarban több település is bezárkózott, szigorú helyi szabályozást alkottak Zebegényben és Kismaroson, lezárta a település útjait és parkolóit Nagymaros önkormányzata is.

Forrás: index.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2815603116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása