CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A tét nemcsak az egészségünk, hanem a közös eszményeink

2020. április 22. 00:02 - csú

andor_laszlo_2020-04.jpgMagyar részről az egyik kezdeményező Andor László, korábbi EU-biztos. Az aláírók között több korábbi európai miniszterelnök is található, illetve számos értelmiségi

Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba 

– így kezdődik az a 73 közéleti személyiség által aláírt levél, ami Európa 19 újságjában egyszerre jelent, Magyarországon a Népszavában.

A levél szerint a felhatalmazási törvény veszélyezteti az európai demokráciát, ezért fel kell lépni ellene.

Az aláírók ezért szankciók kivetésére buzdítják az Európai Bizottságot, illetve a nemzetközi sajtót pedig arra sarkallják, hogy többet és alaposabban foglalkozzon a magyar helyzettel.

„Ez a hatalmi koncentráció példátlan az Európai Unióban. Nem szolgálja a COVID-19 – vagy annak gazdasági következményei – elleni harcot. Ehelyett megnyitja az utat mindenféle visszaélések előtt. Köz- és magánjavak fölött a végrehajtó hatalom kénye-kedve szerint, nagyrészt elszámoltathatatlan módon rendelkezhet. Ez a végkifejlete Magyarország évtizedes sodródásának az autokrácia irányába, ami veszélyes” – állítják az aláírók. Szerintük „Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt évtized során elindította országát egy olyan vágányon, amely eltávolodik az európai normáktól és értékektől”.

Magyar részről az egyik kezdeményező Andor László, korábbi EU-biztos. Az aláírók között több korábbi európai miniszterelnök is található, illetve számos értelmiségi. A teljes lista itt olvasható.

Forrás: 24.hu

Kép: civil hetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3915628558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása