CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli fojtogatót ki és mikor fogja megfékezni?

2020. április 26. 00:16 - csú

szmogriado12.gifTudta például, hogy a csepeli férfiak születéskor várható átlagos élettartama 7,5 évvel alacsonyabb, mint a II. kerületieké? A fővárosi kerületek között ezzel a 21(!) helyen állunk. Csak a huszadikban és Józsefvárosban rosszabb a helyzet...

Még nincs vége a járványnak, de már biztosnak látszik, hogy az egészségügyben és a környezetvédelemben gyökeres változásokra lesz szükség. Magyarországon és Csepelen egyaránt. Csepelen azért, mert e két területen nem tartozunk még a fővárosi középmezőnybe sem.

Tudta például, hogy a csepeli férfiak születéskor várható átlagos élettartama 7,5 évvel alacsonyabb, mint a II. kerületieké? A fővárosi kerületek között ezzel a 21(!) helyen állunk. Csak a huszadikban és Józsefvárosban rosszabb a helyzet. A nőknél valamivel jobb a pozíciónk, ott csak 3,5 év a különbség. https://24.hu/belfold/2019/09/17/budapest-szuleteskor-varhato-elettartam-keruletek-kulonbseg/  Ráadásul egy másik, még Tarlós főpolgármestersége idejében készült helyzetelemzés szerint Csepel a következő években (2031-ig vizsgálták az elemzők) a három leginkább elöregedő kerületek közé várható, ami

teljesen átírhatja a kerület jövőjét, fejlesztésének társadalmi, gazdasági feltételrendszerét. 

Nem jobb a helyzetünk a környezetvédelemben sem. A koronavírus előtti időszak szinte már elviselhetetlen kerületi közlekedési gondjai, a fojtogató légszennyezettség egyre növekvő mértéke a sereghajtók dicstelen sorába helyezte Csepelt. Egy tavaly közzétett, Budapest légszennyezettségét mutató térkép szerint a Főváros leginkább szennyezett levegőjű kerületi közé tartozunk.

Az okok az utóbbi években megnövekedett kamion- és autóforgalom okozta szennyeződésben és főleg a Királyerdőben meglévő elavult fűtési rendszerek hatásában keresendők. Ez utóbbi okainak feltárása természetesen megérne egy külön elemzést, leginkább arról, miért kényszerülnek az ott élő csepeli családok minden olyannal tüzelni, amely emeli a légszennyezettség mértékét. Különösen azért, mert a koronavírus elterjedésének okait vizsgáló tudósok szerint „a levegőminőség tényleg alapvető tényező lehet a fertőzés súlyosságában” https://24.hu/tudomany/2020/04/21/koronavirus-legszennyezes-covid-19-virusok-aeroszol-terjedes-szallo-por-tudo-sziv/ 

A légszennyezés hazánkban évente kb. 13.000 ember korai haláláért felelős, „és ezek az emberek átlagosan több mint tíz évet veszítenek az életükből.” Mennyi vajon ebből a csepeli, s mindennek milyen hatásai voltak, vannak, s lesznek egy olyan, várhatóan elöregedő kerületre, mint Csepel? Indokolt kérdés, hiszen az előbbiekben idézett cikkben olvasható az is, hogy „a 2003-as SARS-járványban 84 százalékkal nagyobb eséllyel hunyt el az, aki közepesen szennyezett levegőjű területen élt, mint az, aki viszonylag tiszta levegőben töltötte a mindennapjait.”

Gyökeres változásra van tehát szükség. Nem mehet tovább például, hogy százmilliókat vonnak ki a helyi egészségügyi rendszerből, mint ahogy a Németh Szilárd és Borbély Lénárd vezette önkormányzati vezetés tette az elmúlt 10 évben. Nem védhető, hogy ezzel párhuzamosan százmilliókkal csökkentették a szociális kiadásokat is. Nem tűrhető tovább, hogy évek óta beszéltek és beszélnek a környezetvédelemről, s közben már alig láthatóak a közlekedési főútvonalak a kamionoktól, a teherautóktól, vagy hogy a királyerdei családok százainak csak szén-és egyéb veszélyes hulladékkal való fűtésre telik. Nem megy, hogy miközben sportcsarnokok, labdarúgó pályák épültek/épülnek a kerületben, vagy éppen önkormányzati vagy képviselői sportegyesületeket gründol a polgármester, fogy a helyi egészségügyben dolgozó orvosok száma, s gyakorlatilag nem tudják pótolni a kiöregedő háziorvosokat sem. 

A koronavírus felértékelte az emberi életeket is. Rámutatott: nem lehet az emberek egészségvédelme, élet-, lét- és munkakörülményeinek változtatása, fejlesztése nélkül előrelépni. Ráadásul azt is bebizonyította, hogy nélkülük, lehető legszélesebb körű tájékoztatásuk, bevonásuk, együttműködésük, bizalmuk elnyerése nélkül, pusztán rendeleti kormányzás útján sem fogunk előrejutni. Nem elég hangsúlyozni az egyéni felelősséget, tenni is kell érte. A felelősséget a kormány, a helyi vezetés nem tudja lerázni magáról. A kérdés csak az, hogy a csepeliek mikor mondanak minderről ítéletet.

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6715640418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása