CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Cserbenhagyásos átgázolás a tényeken a csepeli útépítéseknél

2020. június 02. 05:55 - csú

jedlik_gimi_7.PNGUtat- és célt tévesztő  tiltakozás helyett volna miért tiltakoznia Csepel polgármesterének. Például miért kellett csendben tudomásul venni, hogy elvették a Jedlik 5 milliárdos felújításának feladatát a kerülettől? Miért nem tiltakozik a kerületi polgármester az egész önkormányzati rendszert, a fideszes és nem fideszes vezetésű önkormányzatokat egyaránt sújtó, szolidaritásra hivatkozó, az egész önkormányzati rendszert cserben hagyó kormánydöntések ellen?

Tényleg „cserbenhagyja a csepelieket a főváros”? A csepel.hu-n megjelent polgármesteri közleményt (https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12840-cserbenhagyja-a-csepelieket-a-fovaros) olvasva, sajnos, ez a következtetés is levonható. Mivel azonban, tapasztalataim szerint, Borbély úr szereti sajátosan értelmezni, magyarázni a dolgokat, van néhány észrevételem az üggyel kapcsolatban. 

Célszerű lett volna, ha közleményében leírja, kitől kaptunk „tájékoztatást”, sőt „fel is mutatja” azt, állítása igazolására. Nem azért, mert vitatnám az általa közölteket, de ezzel elejét vehette volna mindenféle félreértelmezésnek, csúsztatásnak. Borbély úr elhallgatja a fővárosi érveket, szakmai, pénzügyi okokat, ezért a döntés politikai döntésként való minősítése erős kétségeket ébreszt. 

Tovább árnyalja a képet, hogy a Fővárosi Önkormányzat honlapján olvasható május 27-i előterjesztésben van indoklás. (Javaslat egyes beruházási és felújítási okmányok jóváhagyására, III. ütem – KGY/2020/30/E/0013, http://einfoszab.budapest.hu/list/fovarosi-kozgyules-nyilvanos-ulesei;id=12107;type=2 )

Az előterjesztők a

veszélyhelyzet kormány által is elismert gazdasági hatásaival indokolják a beruházási és felújítási feladatokra fordítható összegek csökkentését. Sajnos a fővárosi önkormányzat éves költségvetését is befolyásoló gazdasági válsághelyzetet tovább rontják a kormány önkormányzatokat sújtó intézkedései (gépkocsi adó elvonása, az ingyenes parkolás ideiglenes bevezetése, az elvonásra kerülő szolidaritási alapok jelentős megemelése, az önkormányzati hatáskörök csökkentése, az iparűzési adók koncentrálása stb), amelyek átgondolásra/áttervezésre késztették/késztetik a fővárosi önkormányzat vezetését is.

Ezért jogosnak tartom a kérdést: miért nem tiltakozik a kerületi polgármester az egész önkormányzati rendszert, a fideszes és nem fideszes vezetésű önkormányzatokat egyaránt sújtó, szolidaritásra hivatkozó, az egész önkormányzati rendszert cserben hagyó kormánydöntések ellen? Csak akkor kell segítségért kiáltani, amikor a kerületről van szó?

Miért kellett csendben tudomásul venni, hogy elvették a Jedlik 5 milliárdos felújításának feladatát a kerülettől? Miért nem kell hangot adni a Gödöt érintő döntés, a különleges gazdasági övezet létrehozása miatt, amikor is milliárdokat vesznek ki az ottani önkormányzat „zsebéből”? A közel húsz ezres lakosú Gödöt nem hagyta cserben a kormány? 

Egyébként a főpolgármester döntéséből az is kiolvasható, hogy az útfelújítások vonatkozásában a négy, Borbély által jelzett kerület mellett komoly veszteségeket kell elszenvednie valamennyi kerületnek. Mint ahogy az is, hogy tíz kerület esetében is már jóváhagyott utak felújításától kellett visszalépnie a főpolgármesternek.

Szerintem nem erősítette a kerület pozícióit az sem, hogy az eltelt években Csepel igen komoly fejlesztési forrásokhoz jutott, olyanokhoz is, amelyeket nem minden kerület kaphatott meg. Most nem a milliárdokat kitevő sportberuházásokra (kézilabdacsarnok, birkózó akadémia a Hollandi úton, nagy méretű sportpálya a Napközis tábor melletti területen) vagy a Jedlik 5 milliárdos valamikor bekövetkező pazarló felújítására gondolok, hanem pl. a 2018-as, 10 milliárdos nagyságú Budapesti Útépítési Programban elnyert 2,5 milliárdos(!) támogatásra.  https://infostart.hu/belfold/2020/03/27/merfoldkohoz-ert-a-fovarosi-utfejujitasi-program

Már csak egy érdekesség Borbély úr közleményéhez. Azt írja, hogy Karácsony Gergely egy személyben hozta meg a döntést. Ő hogy hozza ebben az időszakban a döntéseket? Egy személyben! Miért nem tiltakozott az ezt biztosító, teljes felhatalmazást adó, 133 bátor” fideszes képviselő által támogatott kormányjavaslat ellen? Azt pedig, hogy ki kit hagyott cserben, illetve, hogy mit érdemel Csepel, döntsék el a csepeliek. Bízzunk bennük! 

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6015733560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása