CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A képmutató kerületvezetők miatt nincs esély az együttműködésére

2020. július 15. 05:55 - csú

abel-borbely_kettos_portre_3.PNGAzt hiszik, hogy mindenkit lóvá tehetnek? Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila alpolgármester aggódik: meddig lehet ezt még folytatni?

Ne szépítsük, botrányos lett, ami botrányosan indult.  „Megúszható botrány nélkül a csepeli képviselők ma délutáni ülése?” - címmel írt cikkben

(https://csepeliek.blog.hu/2020/07/09/meguszhato_botrany_nelkul_a_csepeli_kepviselok_ma_delutani_ulese)  több kérdést is olvashattunk, az önkormányzati képviselő-testület július 9-i ülése előtt pár órával, a csepeliek.blog.hu-n. Szerintem a kérdés jogos volt, mert valóban botrányos volt már az ülés előkészítése is. 

Az ülés előtti pénteken még 23 napirend szerepelt a polgármesteri meghívóban, előtte egy nappal 38, s végül az ülés előtti órákban 8 sürgősségi előterjesztéssel ezt is megemelték. Így az ülésen 46 napirendről kellett dönteni. Ez egyébként plusz ~ 160 oldal átnézését, szakmai véleményezését igényelte a testület tagjaitól. Ennek majdnem felét (78 oldalt) a napirend előtti tájékoztató tette ki. 

A „Tájékoztató az előző testületi ülés óta végzett munkáról” című „kordokumentumnak” is megfelelő polgármesteri anyagban kellett volna Borbély Lénárd polgármesternek részletesen számot adnia a koronavírus miatti veszélyhelyzetben hozott döntéseiről. A tájékoztatóban a koronavírus csepeli hatásairól, a megfertőződtek számáról, a csepeli áldozatokról vagy a kerületi vállalkozásokat ért negatív hatásokról egy sor sincs. Mitől félt a polgármester? Jogosak tehát a kérdések: miért hallgatják el hetek óta a vírus okozta fertőzések csepeli számait? Miért az

utolsó pillanatban került a tájékoztató benyújtásra? 

A napirendeket illetően volt bizonyos -  véleményem szerint teljesen megalapozatlan, reménytelen - várakozás, hogy az ellenzéki napirendi javaslatok is tárgyalásra kerülhetnek. Végignézve az ülésről készült videofelvételt, megállapítható: semmi esélyük nem volt. 

https://www.youtube.com/watch?v=8kxhYeuYW1U&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3fKCSKqn1rnDQ8Hl0iiI5h1Y3ym7uZnv8zFArpHfY5T2FLHBQ_-7jDmN4 

Borbély úr az ellenzéki kezdeményezések többségét fel sem vette a meghívóba, ami pedig bekerült azt a tárgyalása előtt a fideszes frakcióvezető levetette a napirendről, a helyszíni módosító javaslatokat meg elutasították.

Miközben a polgármester többször is eljátszotta a megértő vezetőt, a veszélyhelyzetre hivatkozva kérte a javaslattevők megértését is, a frakcióvezető még együttműködési készségét is hangsúlyozta, teljesen egyértelmű volt: a Fidesz-LMP-Bucka hatalmi szövetségi többség (11 fő) nem enged semmit az ellenzéknek (7 fő). A történtek alapján nem vagyok optimista az együttműködés kilátásait illetően sem.

Addig amíg a vezetés nem keresi az együttműködést, csak a frakcióvezető ajánlja, hogy keressék meg őt, addig, amíg érdemi válaszadások helyett személyeskedések folynak, addig amíg gyakorlatilag elzárják az ellenzéki képviselőket az információktól, egyetlen napirend előkészítésébe sem vonják be őket, amíg nem lesz valódi igény a tájékoztatási rendszer változtatására, a lakossággal, illetve a pártokkal, civil szervezetekkel való együttműködésre, együttgondolkodásra, amíg nincs teljes körű ellenzéki együttműködés, esélye sincs a valódi együttműködésnek. 

Ez a napirendi viták során is így működött. Néhány megjegyzés a vitához:

> Borbély és társai (Ábel Attila, Bercsik Károly frakcióvezető, a többiek szokásukhoz híven hallgattak) többször is hangsúlyozták, ez nem politikai vita, most Csepelről van szó, ezért mindenki tegye félre a pártpolitikai érdekeket, Csepel érdekeit kell képviselni. Mintha elfelejtették volna, hogy a választások révén létrejött testület politikai testület, a döntések minden esetben politikai döntések, a szakmai, lakossági érdek az előterjesztésben jelenik meg, ha megjelenik. Arról nem is beszélve, nem biztos, hogy az a valódi csepeli érdek amit ők képviselnek, illetve, hogy az ellenzéki javaslatokban is megfogalmazódhatnak csepeli érdekek. Például csepeli érdekekre hivatkozva kérték az ellenzéket, támogassák a főváros felé az útfelújítási keret „lenullázásának” visszavonását tartalmazó, utolsó pillanatban elterjesztett sürgősségi előterjesztést , „mert nincs benne politikai vélemény”,de nem támogatták, amikor az ellenzék azt kérte, hogy a kormány is vonja vissza a Csepelt és az önkormányzatokat érintő elvonásokat. Ez, az egyszerűen fogalmazva kétszínű, képmutató, elvtelen magatartás végig jelen volt a fideszesek megszólalásaiban, magatartásában. Ábel Attila alpolgármester még a tőle már megszokott demagógiát is igénybe vette, mondván „Csepel megérdemli”, vagy „saját eskünknek feleljünk meg”. Eközben arról szónokolt, hogy a kormány jövőre 118 milliárddal többet adott az önkormányzatoknak, arról pedig hallgatott, hogy ugyanakkor a különböző intézkedéseivel 120 milliárdot (!) elvont. Bercsik Károly fideszes frakcióvezető úr mindezt még „megfejelte”, amikor azt kérte a szemben ülőktől, hogy „segítsenek nekünk csepelieknek”, mintha a másik oldalon nem csepeliek ülnének. Elképesztő!

> A vita egyik érdekes része volt a tervezett csepeli kerékpárút fővárosi leállításának ügye. Az ellenzéki miértekre, mint minden más hozzászólásra, elsőként a polgármester válaszolt, de megadta a szót az illetékesnek is, hogy felolvastasson vele egy fővárosi levelet, amelyben a fővárosi vezetés kéri a projekt leállítását. Arról mindketten hallgattak, hogy miért alakult így az ügy, miért nem történt semmi a beruházás ügyében három év alatt, miért nem készült el 2016 óta még a kiviteli terv sem. Lásd: 

https://csepeliek.blog.hu/2020/06/21/tarlos_es_borbely_kidobott_az_ablakon_2387_millio_forintot#more15904250 

> Szerintem a vicc kategóriába sorolható Ábel Attila alpolgármester hozzászólása a Csepeli Városkép Kft. tavalyi beszámolójáról folyt vitában. A Csepeli Hírmondóval kapcsolatos ellenzéki kritikákra válaszolva Ábel számon kérte, hogy miért csak a Csepeli Hírmondóról folyik a vita, holott annak fenntartása, működtetése csak a Kft. egyik feladata. Elégedett a CSH-val, nézzenek meg a képviselők néhány ellenzéki vezetésű kerületi újságot, mondta. A vicc kategóriába süllyesztették az önkormányzati újságokat, ellenzéki képviselők még a köztévé épületébe is bementek. „Csepelen meg újságírók írják az újságot” hangsúlyozta, de azért azt is megfogalmazta, hogy „elvárja az újságtól, hogy leközölje” a fővárosi döntés visszavonását kezdeményező levelet, mert ez Csepel érdeke. Ugyanakkor nem válaszolt arra az ellenzéki kérdésre, hogy történt-e valami a lap választási időszakban hozott, a lap egyoldalúságát megállapító bírósági elmarasztalás után, felelősségre vontak-e valakit. Szerinte „régen volt az a bírósági ítélet”, egyébként meg van testületben olyan, akit korrupciós ügy miatt elmarasztaltak. Hogy a kettőnek mi köze egymáshoz azt nem tisztázta.

Ezzel szinkronban volt Borbély Lénárd napirenddel kapcsolatos vitazárója is. A polgármester pozitív változásokat lát a Csepeli Hírmondóban, változatlan a bizalma a kiadó személyét illetően, de bejelentette, hogy lesz közvélemény-kutatás a lapról. 

> Még néhány érdekesség a vitából: a fideszeseket nem zavarja, hogy semmi hatásuk nincs az önkormányzati tulajdonú földterületen megvalósult birkózóakadémia és birkózócsarnok ügyében, a használatbavételi engedély megadást is elvonták tőlük; az önkormányzatnak nincs sportegyesülete, a Csepeli Utánpótlás Sportegyesületnek csak alapítói és „a sporttal kapcsolatos kötelező feladataikat rajtuk keresztül látják el”; a csepeli strandfürdő nem az önkormányzat, illetve a Csepeli Városgazda miatt nem készült el határidőre, de megvizsgálták a kivitelező céggel szembeni jogi eljárás lehetőségeit, a járványhelyzetet is figyelembe kell venni, és a „virágok virágoznak”, tehát a Csepeli Városgazda vezetője mégis megérdemli a prémiumot…Hogy miért? Csak. Punktum.

Azzal kezdtem, hogy botrányos volt a testületi ülés előkészítése. Nagyobb gond volt azonban, hogy botrányos volt az egész ülés. Az önkormányzat hivatalos honlapján, a csepel.hu-n csak egy nyoma van eddig az egésznek: megjelent a Karácsony Gergelynek címzett, 11 szavazattal elfogadott csepeli kérés. Azzal a végszóval, hogy a többiek „nem merték támogatni”. A vitából azonban semmit nem mertek megírni. 

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7716006172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása