CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kincsesbánya lehetne Csepelen is a rozsdaövezet egy részéből

2020. július 28. 05:32 - csú

regi_kep_a_fobejaratrol.PNGEgy régi kép, amikor még elismeréssel és nem rozsdaövezetként emlegették a főbejárat mögötti területet. Lehet, hogy egyszer újra felfedezik? Vannak rejtett tartalékok...

Egy írásból – ahol a főváros főépítésze fejti ki véleményét a barnamezős, rozsdaövezeti lehetőségekről - úgy érzi az olvasó, mintha a szakember témával kapcsolatos gondolkodása a Váci úti megújulástól a lágymányosi átalakulásig terjedne csupán. Azt sugallja, hogy az ezen kívül lévő területek barnamezős beruházással kapcsolatos városépítési elképzeléseit nem inspirálják. Egy városképben gondolkodó csepeli embert nagyon lehangol ez a vélekedés.

Az olvasó, - koncepciók és városszerkezetet változtató víziók helyett - egy adminisztratív, bürokratikus, szemszögből kiinduló, szkeptikus álláspontban találja magát. Pedig a lehetőségekből adódó esélyeket üstökön kéne ragadni, és tartalommal kéne megtölteni. Nyilvánvaló, hogy a rozsdaövezet legalább annyi lehetőséget kínál, mint amennyi akadályt tartalmaz. Ezért először érdemes lenne számba venni a

modern főváros fejlődésével járó igényeket, áttekinteni a rendelkezésre álló lehetőségeket, és ehhez kialakítani - egy a mai Budapest sajátosságait magába foglaló - ötletdús megoldási keretrendszert.

Budapest belvárosa például roskadozik a „bulinegyed” terhe alatt. A városvezetők pedig ott állnak szinte tehetetlenül, mert egy olyan probléma akadt, amit a hagyományos keretek közt nem lehet megoldani. A turista, a bevétel kell, de a kosz és zsivaj nem! A kerületi polgármester és jegyző lehetőségeik határáig eljutva mindent megtesznek azért, hogy olyan megoldásra leljenek, amiben „a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad”. Lehetőségeiknek azonban hatásköri, és területi korlátai vannak. Ezt a problémát azonban, egy budapesti szintű reorganizációban nagyon jól lehetne kezelni.

A felhagyott csepeli gyári épületek egy része építészeti értékeket is képvisel, ami magja lehetne az átalakulásnak. Ennek a számbavétele több mint tíz éve megtörtént, a fővárosi védettség intézményével. A hatalmas terület értékes részének felújításával, az értéktelen sufnik elbontásával, patinás, ám mégis modern kulturális és szórakoztató funkciót lehetne itt kialakítani. A Duna  és a Budafoki bor és gasztronómia megléte kitűnő fejlesztés alap lehet.

Így szellős, áttekinthető, nyitvatartási korlátozásoktól mentes, és a város lakosságát nem zavaró új kulturális és szórakozó negyed jöhetne létre. Olyan, amelyik sok európai nagyvárosban sikeresen üzemel már elhagyott ipari, kikötői, raktári területeken. Ennek a területnek jelentős előnye, hogy közel van Budapest belvárosához, megközelítése szabad, és kötöttpályás tömegközlekedéssel, valamint vízi járművekkel is el lehetséges. A rozsdaövezeti lehetőség tehát megteremtené a „bulinegyed” lakóinak békéjét, a vállalkozások fejlődését, és a turisztika prosperálásának új távlatokat nyújtó lehetőségét is.

Csepelen azonban nem csak a volt WM/CSM területek érintettek rozsdaövezetként. Vannak olyan elhagyott ipari részek, és ki nem aknázott területek, ahol nagyvonalú befektetések lehetőségeként kurrens lakóházas beépítés is előkészíthető. A Duna melletti elhanyagolt terület segíthetne abban, hogy Budapest lakóinak lakhatási alternatívát adjon az agglomerációba távozás helyett.

Az óbudai gázgyártól, a járműjavítón keresztül Csepelig Budapestet átöleli az előző két évszázad munkásságát jelentő (nagyrészt pusztuló, elhagyott) ipari területek. Az itt található egykori üzemek, technológiai létesítményeknek ma már jórészt nincs funkciójuk. Egyre nagyobb viszont a szabadidő eltöltésének az a módja, ami az ipari örökség szellemének megőrzésével, és történeti emlékek megidézésével fonódik össze. Erre az igényre, és a működő tőke lehetőségeire építve soha nem látott lehetőség van az igényes megújulásra. Ott a kincs, csak fel kell ismerni! A városhoz és történelméhez mért alázattal le kell hajolni érte, - hogy felemeljük.

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4816079702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása