CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Polgármesteri gerinc kellene a csepeli gerincút folytatásához és közélet

2020. július 31. 05:55 - csú

a_gerincut_fejlesztesenek_tempoja_2010_utan_2.PNGNeki aztán tényleg nincs gerince, de jól jelzi a csepeli gerincúti építkezés folytatásának tempóját. Miért nem foglalkozott senki az üggyel, miért csak a közelgő 2019. őszi önkormányzati választások előtt mozdultak meg? Akkor kezdett idegeskedni Borbély úr, hogy mi van a gerincút második szakaszával? Írjatok már valami biztatót! Írtak. Ezzel beismerték, hogy évek óta nem tettek semmit a gerincút második ütemének befejeződése érdekében.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  július 29-én megjelent 15. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Új kézilabdacsarnok, csepeli gerincút, a fő lokálpatrióta már megszokott támogatása, az ellenzék lejáratása, vitájának taglalása a szerző „ironikus” tollából, emlékezés Kolonics Györgyre és a szokásos nyári turmix. Meg „lelkes nyugdíjasok”. Kell ennél több egy nyugalomra, társadalmi békére, gondmentes életre, mindennapi, de legalább kéthetenkénti elismerésre vágyó vezetésnek? Nekik nem, de mit kapnak a tájékozódni kívánó csepeliek a közpénz tízmilliókért gyártott lapból?

Véleményünk a cikkekről:

1) Átadták a kerület új kézilabdacsarnokát

„Ünnepélyesen átadták...” kezdi a tudósító az írását. Ez azonban nem ok, hogy ne mondjuk el véleményünket Lass Gábor cikke kapcsán. Az új csarnok 870 millióba(!) került, nagy részét közpénzből, a csepeliek adóforintjaiból építette meg az önkormányzat. Kérdéseink: 

Valóban szükség volt-e az új csarnokra, amikor közvetlen mellette van a Nagy Imre ÁMK tornacsarnoka, ahol kézilabda-mérkőzéseket is lehet játszani, illetve a kerületi iskolák tornacsarnokait is lehet használni a kézilabda utánpótlás megteremtése érdekében? Egyébként jelenleg nincs a kerületben NBI-es férfi, illetve női kézilabda csapat. Ha mégis valami különös ok miatt vált szükségessé  a megépítése, akkor mi volt az? Az sem lényegtelen, hogy éves fenntartása, rezsi, karbantartási és felújítási költségei jelentősen megterhelik majd az önkormányzat költségvetését, hiszen várható bevételei korántsem fedezik majd a kiadási költségeket. Ki állja a cehhet? Ki fizeti  a révészt? Nem vetődött fel, hogy sportcsarnok helyett a lakosság szociális, egészségügyi kiadásainak csökkentésére, vagy az

ellátás feltételrendszerének fejlesztésére is lehetne ezt az összeget fordítani? 

2) Borbély Lénárd: a csepeli gerincút építése nem lehet pártpolitikai ügy

    Ismét közösen Csepelért

Az utóbbi időkben a csepeli fideszesek szívesen mondják „nem lehet pártpolitikai ügy” valamilyen téma. Nekünk erről a szövegről mindig Petőfi Sándor ironikus hőskölteményének, A helység kalapácsának egyik szereplője, Bagarja, a béke barátja jut eszünkbe. Abba kellene hagyni e demagóg szöveget. Egyrészt mert éppen Borbély és társai csinálnak mindenből pártpolitikát, tudatosan lejáratva ezzel a politikát, a politizálást. Másrészt mert a politika szónak több ezer éves története van, s a politika szó a magyar értelmezés szerint „közélet”. Ebből adódóan „aki részt vesz a közéletben tevékeny (aktív) vagy tétlen (passzív) politikát folytat”. (Wikipédia) Borbély úr pedig tevékeny közéleti szereplő, akinek, hatalmi pozíciójából adódóan, célja és feladata „egy törvényesített uralmi rendszer” (Fedőneve: Nemzeti Együttműködési Rendszer) biztosítása. Azt gondolja, hogy, ha „felveszi pártpolitikától mentes ruháját”, akkor nem lóg ki a lóláb. Kilóg. 

A cikk sok kérdést felvet, amiről egyébként polgármester a videóban nem beszélt. Például azért, mert valahogy el kellett kennie a felelősséget. Néhány gondolat véleményünk alátámasztására:

> 2012–re befejeződött a gerincút I. szakaszának kivitelezése, s „2014-től Tarlós Istvánnal közösen megkezdték a következő szakaszok tervezését”. Csakhogy Budapesti Közlekedési Központ 2019. július 25-én ezt írta honlapján:

 „Megjelent a XXI. kerületi Csepeli Gerincút további tervezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása 2019. július 15-én. A tervezés ütemezetten, a rendelkezésre álló források felhasználásával történik, és a közbeszerzési eljárás lezárultával, a vállalkozási szerződés megkötését követően, várhatóan 2019 utolsó harmadában indulhat. A kivitelezésre alkalmas tervek és a kivitelező kiválasztására alkalmas tenderdokumentáció várhatóan 2023-ra készülhet el.”(https://bkk.hu/2019/07/megjelent-xxi-keruleti-csepeli-gerincut-tovabbi-tervezesere-kiirt-ajanlati-felhivas/

Tessék mondani mi történt 2014 és 2019 július 15 között? Miért nem foglalkozott senki az üggyel, miért csak a közelgő 2019. őszi önkormányzati választások előtt jelenet meg ez a hír? Akkor kezdett idegeskedni Borbély úr, hogy mi van a gerincút második szakaszával? Írjatok már valami biztatót! Írtak. Ezzel beismerték, hogy évek óta nem tettek semmit a gerincút második ütemének befejeződése érdekében.

> „400 millió forintot elkülönítettek” a tervezésre, „azonban ez az összeg nem volt elég az építkezéshez” A 400 millió nem is arra kellett, hanem tervezésre! Tévedés?! Nem hisszük. Az viszont lehetségesnek tartjuk, hogy a tervezésre sem elég a 400 millió. 

> A hiányzó pénz megszerzése érdekében eldöntötték, pályáznak, „több mint 900 millió forintos európai uniós projektre”. A több mint 6 kilométernyi útszakasz megépítéséhez milliárdokra lesz szükség, ezt Borbélynak is tudnia kellett/kell. Ha az első szakasz 2,5 km hosszú volt, és 7,195 milliárd forintba(!) került, akkor mibe fog kerülni a 6 kilométeres szakasz? Tessék már akkor  megmondani milyen hibát követett el a fővárosi cég a pályázat beadásakor? Ki volt az összességében 8 éves huzavonásért a felelős? Egyébként az Ismét közösen Csepelért című írásban elhangzik a „hiba” mibenléte: „Karácsonyék »rossz rubrikát« kitöltve kikötőépítéshez kapcsolódó útfejlesztés helyett egyszerű útépítésre adták be a pályázatot,...”. Mi még úgy tudjuk, hogy a gerincút II. szakasza már a Posztógyártól kezdődik, így már nincs közvetlen köze a kikötőhöz, s egyébként sem az lenne csak a feladata, hogy a „Szabadkikötő teljes teherforgalmát” elvezesse az M0-sig.

> Klinghammer István, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület elnöke azt mondta: „Vagy dilettantizmus van mögötte, vagy pedig ártó szándék”. Azt viszont elfelejtette hozzátenni, hogy kié? Talán majd egyszer kiderül, addig viszont elmondhatjuk: Borbély úr videós nyilatkozata hemzseg a dilettantizmustól, és az igazmondáson, a hiteles információkon kívül hiányzik belőle a gerincesség. Hogy épül meg ebből a gerincút folytatása? 

A polgármesteri nyilatkozat mellé tették, zöld keretben Németh Szilárd szövegét, melyből kiderült „veszélybe került a Tarlós István főpolgármestersége alatt sikeresen megkezdett és a kormány által támogatott csepeli gerincút befejezése.” A BKK fentiekben idézett mondataiból kiderült, hogy Tarlós kilenc éven át, azaz 2012-2019 között nem sokat tett a gerincút mielőbbi „befejezése” érdekében. Viszont idén Csepel Díszpolgára lett, pártpolitikától mentesen. 

Kíváncsian várjuk, hogy Borbély úr a következő képviselő-testületi ülésen arról is számot ad-e, hogy miért nem történt semmi az elmúlt 10 év alatt a gerincút teljes befejezése érdekében, s azt is megemlíti, mindezért ki a felelős. 

3) Nem támogatja a dél-pesti kerékpárutat a Momentum

    Bangóné és Szenteczky lemondását követelik

Megjegyzéseink lényege: konkrét idézetek helyett változatlanul a szerző akarja megírni, mi a pártok, az ellenzékiek véleménye, mondanivalója. Pártpolitikától függetlenül. Az első íráshoz javasoljuk olvasóink figyelmébe az alábbi linkeken elérhető írásokat:

https://csepeliek.blog.hu/2020/07/15/a_kepmutato_keruletvezetok_miatt_nincs_esely_az_egyuttmukodesere#more16006172  

https://csepeliek.blog.hu/2020/07/18/hazugsagot_es_mindent_bele_csak_azt_ne_ami_a_csepelieket_erdekelheti#more16010146  

Ami a második írást, TK véleményét illeti: tömény intrika, csúsztatások, hazugságok, politikai érdek vezette keverés jellemzi az írást. A vita folytatása esetén szívesen állunk az érintettek rendelkezésére – a lakosság tényszerű tájékoztatása érdekében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr616087250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása