CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kál Károly: Krumpli és egyéb huncutságok

2020. október 22. 00:02 - csú

abel_attila-1_4.jpgBorsodban bevált, de Csepelen még csiszolni kell. Ábel Attila csepeli fideszes alpolgármesteren nem múlik:  bővített munkakörében ott van (majdnem) minden krumplis zsáknál

Lezajlott a Borsodi 6.számú országgyűlési egyéni választókerületben a választás, mely úgy a kormánypárt oldaláról mint az egyesített ellenzék oldaláról nagyon fontosnak, sorsfordítónak ítéltetett. A Fidesz szemszögéből a 2/3 megtartása, az ellenzék szempontjából a 2/3 búcsúztatása volt a legfontosabb cél. A küzdelem a Fidesz győzelmét hozta, az ellenzék 5%-al a második helyre szorult. Maradt a kétharmad.

Az azóta eltelt néhány hétben mindkét fél és tábora állás, - ülés,- és nézőpontja szerint nyilatkozott és értékelte a választás eseményeit és eredményét. A kormánypárti vélemények, nyilatkozatok, értékelések elemzésétől eltekintenék Hozták és tették azt, amit az elmúlt 10 évben megtapasztalhattunk részükről. Nincs ebben semmi újdonság. Működött a gépezet és hengerelt, a kampány időszaka alatt, a választás napján és az utána következő nyilatkozat háborúban.

Az ellenzék egyesített erőinek eredménye, azonban gondolkodásra, elmélkedésre késztetett.

Hallottam, olvastam az ellenzék vezető politikusainak kinyilatkoztatásait, mely szerint a

borsodi választás a 2022-es főpróbája is lehet. Ezért mindenki, mármint az ellenzéki pártok, minden erejüket erre a csatára koncentrálják. Ezután hallottan, olvastam szintén tőlük, hogy a 46,9% az 50,87%-hoz képest egészen jó eredmény. Megszorították a Fideszt és ez a jövőre nézve bizakodásra ad okot. 2022-ben földindulás lesz. Aztán szinte azonnal elhangzottak azok a nyilatkozataik is, miszerint a kormánypárt gátlástalanul visszaélt mindennel, zsarolt akit lehetett, krumplit osztogatott, választókat szállított a szavazóhelyekre, volt olyan szavazó helyiség ahol a tájékozatlan (analfabéta) állampolgárnak a felvilágosításából az ellenzék delegáltját kizárták és még sorolhatnám tovább a sirámokat és a sérelmeket.

A facén olvastam egy ellenzéki által feltett olyan posztot, melyben a Fideszes jelölt kampány eseményeit sorolta fel nyuszifülekben igen hosszan. Ha pedig a felsorolás igaz, miért ne lenne az,  nem lakáj média írta, akkor bizony Zsófia keresztül kasul bejárta a választó körzetét, kegyetlenül megdolgozva a sikeréért. Másrészt mögé, mellé tettek egy kreatív, minden hájjal megkent profi kampánycsapatot, mondhatnám pénzt, paripát fegyvert. Még azt is ideteszem, hogy az eredmény tükrében a jelöltválasztás is jó volt.

Egy dolgot nem értek. A sérelmek mantrázása mellett elhangzott az is az ellenzék részéről, hogy „MI” mármint az ellenzék, tisztességesen, emelt fővel kampányoltunk. Már bocsásson meg mindenki a kiszólásomért. A tisztesség nem egyenlő a hülyeséggel. Mire számítottak az ellenzéki kampány irányítói? Azt gondolták, hogy ez nem olyan lesz, mint amit az elmúlt tíz évben megtapasztalhattak? Arra számítottak, hogy ez egy középkori, tisztességes lovagi torna lesz? Egyenlő pályák, egyenlő esélyek? Hát egyáltalán nem volt az. És ezt előre lehetett látni és tudni.

Ha valaki figyelte, olvasta a szavazatszámlálásról szóló híreket, az érzékelhette, hogy az ellenzék jelöltje a városi környezetben egészen jól szerepelt. A Tiszaújvárosi adatok rögzítésekor még 600 szavazattal vezetett is. Az is nyilvánvaló volt, hogy minél nagyobb a részvételi arány, annál nagyobb az esély a győzelemre. Ez sem igazán jött össze. Megjelent a szavazásra jogosultak 45,47%-a, 34.917 fő, nem szavazott 41.870  polgár 54,53%. Ennek bizony oka van. Valószínűsítem, hogy az úgynevezett vidéki Magyarország polgárait azonban nem voltak képesek megszólítani, és nem tudták a szavazó urnákhoz csalogatni. Azt is lehet az ilyen mértékű távolmaradás okaként feltételezni, hogy az egységes ellenzéki jelölt személye talán nem a legmegfelelőbb volt.

Senkit nem akarok megbántani. Minden tiszteletem azoké, akik végig gürcölték az utolsó percig a kampányt. Csak! Lehet, hogy kevesen voltak. Lehet, hogy a megszokott módon, a megszokott helyeken, a megszokott eszközök igénybevételével folyt a kampány. Lehet, hogy nem jutott elég ember, energia, figyelem a falvak népességére. Ez baj. A BAZ megyei 6. választókerület nem csak városias környezet. A választói népesség jelentősebb része falvakban él. Ahol nincsenek nagy közösségi terek, nem általános az internet, mint az információk megszerzésének forrása. A kincstári média uralja a tájékoztatást. Kisebbek a közösségek, szinte mindenki ismer mindenkit, vannak hagyomány szerűen kialakult véleményformálók ( helyi boltos, kocsmáros ) és történelmileg kialakult függőségi viszonyok. Ezekben a zárt közösségekben kell hídfőállásokat teremteni, megtalálni az utat, a közös érdeket a véleményformálókkal és az úgynevezett „halljakendekkel”.  Ez nem kis feladat. S ezt a melót, ha az ellenzék nyerni akar 2022-ben, nem spórolhatja meg! Vagy marad a krumpli, de azt tudjuk, hogy az nem tisztességes!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516244682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása