CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Jedlik gimi felújítása fényévekre van a Táncsics utcában, meddig kell még a Tejút utcai szálláshelyre járni?

2021. január 08. 00:02 - csú

jedlik_felirat_a_kapun_2019-tol.PNGSajtcetli a kapu alatt. Belegondolt már abba a kedves olvasó, (Csepel mai vezetőitől ezt nem is reméljük), hogy ha a Jedlik gimnázium a legutolsó HIVATALOS, módosított ígéret szerint 2023 őszére a csillagtelepi Tejút utcából visszaköltözik az ötmilliárdért felújított Táncsics utcai épületbe, akkor lesz olyan Jedlikes, aki úgy érettségizik, hogy be sem tehette a lábát a klasszikus Jedlikbe? (És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy  melyik ígéretet teljesítették a MÓDOSÍTOTT határidőre 10 év óta Csepelen?)

Ezzel kapcsolatban (is) Dukán András Ferenc, a csepeli önkormányzat momentumos képviselője írja saját közösségi oldalán:

„Borbély Lénárd folyamatosan hárítja a felelősséget a kerületet érintő ügyekben és úgy tesz, mintha semmi köze sem lenne ezekhez, mintha nem ő lenne több mint hat éve Csepel polgármestere.

A valóság az, hogy ő írta alá a szerződést, ami potom pénzért lehetőséget adott Németh Szilárdnak, hogy birkózócsarnokot építsen, ahova nem engedi be a csepeli birkózókat. Ő utasította vissza, hogy egyeztetéseket kezdjen a HÉV januári újraindulása ügyében. Hasonló a helyzet a Jedlik Gimnázium két éve csúszó felújításának ügyében.

A  neki írásban feltett egyszerű kérdéseimre sem válaszolt egyenesen, hanem sunnyogva a jegyzőnek adta ki a feladatot, hogy az bürokratikus maszlagba ágyazva próbálja megmagyarázni a bizonyítványt. Ráadásul a jegyző által felsorolt jogszabályok pont azt támasztják alá, hogy 2020. január elsejéig teljes egészében a csepeli önkormányzat felelőssége és feladata volt a Jedlikes közbeszerzés.

A polgármester ezzel szemben azt akarja velünk elhitetni, hogy itt csak valamifajta adminisztratív szintű kérdésekről van szó, neki semmi köze sincs semmihez, ez nem az ő dolga, nem tehet róla, hogy két éve csúszik a gimnázium felújítása.

Ennek pont az ellenkezője az igaz. Borbély Lénárd az országot irányító Fidesz oszlopos tagja és több mint hat éve Csepel polgármestere. Itt az ideje, hogy Borbély Lénárd igazi polgármesterként, felelős politikai vezetőként viselkedjen. Álljon ki a csepeliek elé és mondja meg egyértelműen, hogy mi az a legkésőbbi időpont, amikor már biztosan a Jedlik felújított épületében tanulhatnak a diákok. Ne kezdjen el terelni vagy mellébeszélni, ne mutogasson másra, hanem mondjon egy végső dátumot, amit számon lehet rajta kérni és amiért

vállalja a politikai felelősséget.

A polgármesternek november 29-én feltett kérdések:

https://www.facebook.com/.../a.17506806.../3941664539190465/

A jegyzőtől december 17-én kapott "válasz":

Tisztelt Képviselő Úr!

  1. november 29. napján Polgármester Úrnak címzett „Jedlik felújítás” tárgyú képviselői kérdésével kapcsolatosan az Ön által feltett kérdésekre vonatkozóan a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának megbízásából eljáró Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Társaság) válaszai alapján kérem, fogadja a következő tájékoztatást:

Első kérdése:

  1. Mikor térhetnek vissza a diákok - akik most konténerekben tanulnak - a Jedlik felújított épületébe?

A beruházás kivitelezési munkáinak előzetesen tervezett befejezési határideje 2023. év második negyedéve, azonban a pontos kezdési és befejezési időpont erősen függ a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés időbeliségétől és eredményességétől. A

hivatkozott közbeszerzési eljárást a BMSK Zrt. folytatja le, akikkel az Önkormányzat együttműködik, de az általuk végzett feladatokra és annak időbeliségére ráhatásunk nincs. Amennyiben a jelenlegi ütemtervet a leendő kivitelező tartani tudja, abban az esetben az iskola visszaköltözése 2023. szeptemberében kezdődő tanévre megtörténhet.

Második kérdése:

  1. Miért nem írta ki a csepeli önkormányzat a megvalósításról szóló közbeszerzési eljárást 2019 során, annak ellenére, hogy tudható volt 2018 vége óta, hogy 2020. január elsejétől az államhoz átkerül az ilyen projektek lebonyolítása?

Az Ön által leírt időpontokat pontosítani szükséges:

- A Projekt 2018. február 22-én indult a Képviselő-testület 47. és 48/2018. (II. 22.) számú határozataival.

- Az Országgyűlés az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló 2018. évi CXXXVIII. törvényében döntött a Beruházási Ügynökség létrehozásáról.

- A Kormány a 299/2018. (XII.27.) számú Rendeletében 2019. január 1-től Beruházási Ügynökségként a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: BMSK Zrt.) jelölte ki.

A felújítás terveztetése az „Új Jedlik Társadalmi Egyeztető Fórum” közreműködésével, Németh Szilárd országgyűlési képviselő úr elnökletével kialakított koncepcióterv alapján történt. A tervező kiválasztása után megkötöttük a tervezési szerződést. A szerződésnek megfelelően, határidőre készültek el az egyes tervezési fázisok dokumentációi:

Egy ilyen volumenű beruházás hosszabb szakmai előkészítést és több tervezési fázist is igényel.

A tárgyi projekt ráadásul építéshatósági engedélyköteles eljárás, amely engedély szükséges a közbeszerzési eljárás előkészítéséhez. Az engedélyezéshez benyújtott tervdokumentáció azonban nem elegendő a közbeszerzési eljárás megindításához, sőt még az előkészítéséhez sem. Az előkészítéshez legalább az ún. tender dokumentáció, míg a közbeszerzési dokumentumok véglegesítéséhez kiviteli tervdokumentáció szintű

továbbtervezési fázis szükséges.

A BMSK Zrt. munkatársai az elkészült tender tervdokumentációt felülvizsgálták, tervellenőri véleményt és lebonyolítói észrevételeket tettek, mely alapján a tervezők átdolgozzák a dokumentációt, hogy alkalmas legyen a BMSK iránymutatása szerinti közbeszerzési eljárás lebonyolítására. A tervezők által vállalt módosítási határidő 2020. december 11. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás eredménye adhat pontos tájékoztatást arról, hogy a rendelkezésre álló összeg elegendő lesz-e a projekt

megvalósítására. A BMSK Zrt. az eredmény alapján tervezheti az ez után következő lépéseket.

Harmadik kérdése:

  1. Mikor várható a támogatási szerződés meghosszabbítása? Van-e arra garancia, hogy a módosított határidő tartható lesz? Milyen lépések történtek azért, hogy az önkormányzatnak ne kelljen visszafizetnie a csúszás miatt az 5 milliárd forintos támogatást?

Az EMMI-nél már 2019-ben kezdeményeztük a támogatási szerződés módosítását, és a szerződés meghosszabbításáról biztosítottak, melyhez mellékleteket kértek be, majd a mellékletekhez kiegészítéseket kértek, melyeket hiánytalanul megküldtünk a minisztériumnak.

Negyedik kérdése:

  1. Mikor érkezett meg az önkormányzathoz az 5 milliárd forint? Mi történt az 5 milliárd forint máig fel nem használt részével?

A Csepeli Polgármesteri hivatal Városgazdálkodási ágazata Jedlik projektre vonatkozó kimutatása szerint az összeg 2018. 01. 02-én érkezett meg, melynek még fel nem használt része kincstárjegyben kamatozik, mely kamat-összeg a projektre fordítható.

Kérem, tájékoztatásom elfogadni szíveskedjék.”

Forrás: DUKÁN ANDRÁS Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6316368840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása