CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lehet-e itt egy új Magyarország?

2021. január 20. 00:01 - csú

osszefogas_egyuttmukodes_segites_szolidaritas_4.PNGBékesi László volt pénzügyminiszter szerint három olyan tényező van, amely a nyugodt hatalomváltás ellen hat:  a korlátlan mennyiségű forrás (értsd: pénz, médiafölény, propaganda-eszköz), a nem pusztán megrögzött Fidesz-hívőkből álló, szélessé duzzadt klientúra, valamint az a tény, hogy egy esetleges Orbán-vereség együtt járhat a szabadságuk és az összeharácsolt vagyonuk elvesztésével. Ezek több mint kockázatossá teszik a jelenlegi hatalom számára a demokratikus átalakulás lehetőségét...

Készen áll a terv a jogrend helyreállítására, a kormányváltás után – nyilatkozta a Klikk tv-nek Dobrev Klára, hasonló optimizmussal, mint az ellenzéki vezetők többsége. Ezt a tervet ugyan még nem ismerjük – ígérik: minden lépésük nyilvános lesz -, de valóban az a legnagyobb kérdés, hogy lehetséges-e egyáltalán békés úton elküldeni a Fidesz-adminisztrációt.

A független közvélemény-kutatások egységesen azt mutatják, hogy a magyar lakosságnak elege van már ebből a rezsimből, a folyamatos manipulációból, és inkább szavaznának az egyesült ellenzékre, mint a diktatórikus hajlamú állampártra. Azt pedig, hogy a kormányhoz köthető elemző cégek magabiztos Fidesz győzelmet jósolnak, azzal hessegetik el, hogy az önkormányzati választások előtt is így volt.

De vajon tényleg lehet-e bízni egy békés váltásban?

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint aligha. Szerinte ugyanis három olyan tényező van, amely ez ellen hat: a korlátlan mennyiségű forrás (értsd: pénz, médiafölény, propaganda-eszköz), a nem pusztán megrögzött Fidesz-hívőkből álló, szélessé duzzadt klientúra, valamint az a tény, hogy egy esetleges Orbán-vereség együtt járhat a szabadságuk és az összeharácsolt vagyonuk elvesztésével. Márpedig ez a három tényező együttesen több mint kockázatossá teszi a jelenlegi hatalom számára a demokratikus átalakulás lehetőségét; nagyon logikusnak tűnik, hogy minden erővel azon lesznek, hogy ezt megakadályozzák. De Békesi szerint a magyarországi demokrácia állapota is sokkal rosszabb, mint az Egyesült Államoké, azaz itt tényleg minden eszköz rendelkezésre áll, és a kormányzati kontrollt szolgáló intézmények is mind a Fidesz kezében vannak. Sőt, ha csak nem lesz kétharmados ellenzéki siker, abban is maradnak. Igaz, erre mondja Dobrev Klára, hogy kész a terv egy ilyen helyzet feloldására is.

Távol álljon tőlem, hogy félelmet tápláljak a választókba vagy elbizonytalanítsam őket, de aligha vitás: a most regnáló hatalomból már minden gátlás eltűnt. Jól mutatja ezt a dinasztikus gondolkodás megjelenése, azaz Orbán Viktor fiának katonai képzése, illetve az abba fektetett állami pénz, valamit az, ahogy a fideszes propagandagépezet ezt agresszív ellentámadással kezeli. Igen, Magyarországról immár teljesen eltűntek a fékek – az ellensúlyokról ne is beszéljünk –, kizárólag az a dedikált feladatuk, hogy kizárják az ellenzéket az irányításból, illetve annak hatékony ellenőrzéséből. Jól mutatja ezt a járvány itthoni helyzete is: még az együttgondolkodásból is képes volt kizárni a rezsim az ellenzéket.

Mindezek ismeretében újra és újra felvetődik a kérdés - már csak azért is, mert nem 1989-et írunk -, lehetséges-e 2022-ben elindítani egy új Magyarországot, miközben nem kétséges, hogy szükség van rá. Teljes naivitással ideírhatnám: ha keményen dolgozik az ellenzék, akkor igen. De ennél azért több kell. Eloszlatni a félelmet, bemutatni a kormányzóképességet, és megnyugtatni az embereket. Ahogy Orbán mondaná: egyszer kell győzni, de akkor nagyon. Szerintem késésben vagyunk.  

Németh Péter (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616392308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása